Brussels Group: Η μεγάλη μάχη για να «κλειδώσει» η λίστα των μεταρρυθμίσεων

Gazzetta team
Brussels Group: Η μεγάλη μάχη για να «κλειδώσει» η λίστα των μεταρρυθμίσεων
Υπολογίζεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 1,5% και η ανάπτυξη 1,4%- Χωρίς υφεσιακά μέτρα η λίστα που παρουσιάζει η Αθήνα

Σε αγώνα δρόμου προκειμένου να «κλειδώσει» η λίστα των μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο στους εταίρους βρίσκεται ήδη η κυβέρνηση.

Το Brussels Group είναι εκείνο που ουσιαστικά θα ανάψει το «πράσινο φως» για την υποβολή της λίστας στο EuroWorking Group και έπειτα στο Eurogroup που θα δώσει και την τελική έγκριση, ξεκλειδώνοντας ενδεχομένως και κάποιο τμήμα από τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ.

Οι συνεργάτες του Γιάνη Βαρουφάκη (ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμώνων, Γιώργος Χουλιαράκης, ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Νίκος Θεοχαράκης και η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών, Έλενα Παναρίτη) έφθασαν αργά χθες το βράδυ στις Βρυξέλες για να θέσουν προς συζήτηση στο Brussels Group το πακέτο των μεταρρυθμίσεων.

Οι δράσεις που προτείνονται μέσω της λίστας μεταρρυθμίσεων προβλέπουν για το 2015 έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ, έσοδα που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν προέρχονται σε καμιά περίπτωση από περικοπή μισθών, συντάξεων ή εφάπαξ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η λίστα δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση της οικονομίας. Το πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο, προβλέποντας για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ θα επιτρέψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4%.

Παράλληλα από την κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις για πρώτη φορά δεν θα οδηγήσουν στα ταμεία τους "συνήθεις υπόπτους", αλλά θα πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες.

Τέλος, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για στάση πληρωμών της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για σενάριο φαντασίας.

Πηγή protothema.gr