«Μήνυμα» Ντόρας για τα εσωκομματικά της ΝΔ: «Ό,τι δεν αλλάζει, πεθαίνει»

Gazzetta team
«Μήνυμα» Ντόρας για τα εσωκομματικά της ΝΔ: «Ό,τι δεν αλλάζει, πεθαίνει»
«Ένας ζωντανός οργανισμός σαν τη ΝΔ πρέπει να μπορεί να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα».

«Ο,τιδήποτε δεν αλλάζει, πεθαίνει. Ένας ζωντανός οργανισμός σαν τη ΝΔ πρέπει να μπορεί να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα» τονίζει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, απαντώντας σε ερώτηση αν χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ.



Ειδικότερα, σημειώνει: «Θεωρώ ότι είναι ένα από τα θέματα που μπορεί και πρέπει να κουβεντιάσει το συνέδριο του κόμματος. Πιστεύω ότι προσερχόμαστε χωρίς κανένα ταμπού. Κρινόμαστε όλοι και μετά βεβαιότητος παραδεχόμαστε αυτά τα λάθη, τα οποία έχουμε κάνει. Με έχετε ακούσει πάρα πολλές φορές να μιλάω για τη φορολογική πολιτική της συγκυβέρνησης, για τον ΕΝΦΙΑ κ.λπ. Ταυτόχρονα, όμως, λέω ότι αυτή η κυβέρνηση επετέλεσε και ένα πολύ σημαντικό έργο. Κράτησε την Ελλάδα στο ευρώ, έκανε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, έβαλε σε τάξη τα οικονομικά, πράγμα το οποίο το αναγνωρίζω δημοσίως και στον κ. Σαμαρά και στην κυβέρνησή του. Αλλά ο,τιδήποτε δεν αλλάζει, πεθαίνει. Ένας ζωντανός οργανισμός, σαν τη ΝΔ, πρέπει να μπορεί να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα».

Αναφερόμενη στις σχέσεις της Ελλάδας με τους εταίρους ενόψει και της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup τη Δευτέρα, η κυρία Μπακογιάννη τονίζει: «Χρειαζόμαστε επειγόντως μια έντιμη συμφωνία με τους εταίρους μας. Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί, όταν η ελληνική κυβέρνηση από τη μια μεριά δεν σέβεται τα υπογεγραμμένα, δηλαδή έχει υπογράψει ο κ. Βαρουφάκης και μετά κρύβεται πίσω από τη δήθεν δημιουργική ασάφεια, προσβάλλοντας και τους εταίρους με τους οποίους υπέγραψε, αλλά πέραν αυτού μη τηρώντας τη δική του απόφαση. Και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία. Δηλαδή, δεν μπορεί η Ελλάδα να εμφανίζεται χωρίς πρόγραμμα και σχέδιο σε αυτή την ιστορία... Βεβαίως και υπάρχει πίεση από την άλλη μεριά. Δεν έχω καμιά αμφιβολία. Η άλλη πλευρά θεωρεί ότι από την ώρα που η Ελλάδα ζήτησε παράταση, ζήτησε παράταση του υφιστάμενου προγράμματος. Το υφιστάμενο πρόγραμμα πρέπει να αξιολογηθεί. Για να αξιολογηθεί θετικά και να πάμε στην επόμενη φάση, θα πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει και να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο κ. Βαρουφάκης. Αυτό είναι η πραγματικότητα».

Σε ερώτηση για το ποια εισήγηση θα έκανε η ίδια στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, η κ. Μπακογιάννη απαντά: «Θα του έλεγα "προχώρα σε μια έντιμη συμφωνία. Εμείς, η ΝΔ, θα σε στηρίξουμε αποφασιστικά", διότι πιστεύω ότι και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κόμματα θα κάνανε το ίδιο, "μη διακινδυνεύσεις να τινάξεις τη χώρα στον αέρα"».

Η συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

Ερ: Η Ελλάδα φαίνεται να βρίσκεται επί ξυρού ακμής σε ό,τι αφορά τη χρηματοδοτική κάλυψη των αναγκών της. Κάποιοι μιλούν και για μαρτύριο της σταγόνας μετά και τη χθεσινή απόφαση του κ. Ντράγκι. Πώς σχολιάζετε όλη αυτή την κατάσταση;

Απ: Ανησυχώ πάρα πολύ, διότι βλέπω ότι η ΕΚΤ μειώνει κάθε εβδομάδα τα λεφτά που δίνει στις τράπεζες, άρα το θέμα της ρευστότητας είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί και από ό,τι αντιλαμβάνομαι μπορεί να υπάρξει σοβαρό πρόβλημα. Το δεύτερο είναι ότι χρειαζόμαστε επειγόντως έντιμη συμφωνία με τους εταίρους μας. Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί όταν η ελληνική κυβέρνηση από τη μια μεριά δεν σέβεται τα υπογεγραμμένα, δηλαδή, έχει υπογράψει ο κ. Βαρουφάκης και μετά κρύβεται πίσω από τη δήθεν δημιουργική ασάφεια, προσβάλλοντας και τους εταίρους με τους οποίους υπέγραψε, αλλά πέραν αυτού μη τηρώντας τη δική του απόφαση. Και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία. Δηλαδή, δεν μπορεί η Ελλάδα να εμφανίζεται χωρίς πρόγραμμα και σχέδιο σε αυτή την ιστορία.

Ερ: Δεν πιστεύετε ότι υπάρχει σκληρή πίεση και από την άλλη πλευρά;

Απ: Μα, βεβαίως, υπάρχει πίεση από την άλλη μεριά. Δεν έχω καμιά αμφιβολία. Η άλλη πλευρά θεωρεί ότι από την ώρα που η Ελλάδα ζήτησε παράταση, ζήτησε παράταση του υφιστάμενου προγράμματος. Το υφιστάμενο πρόγραμμα πρέπει να αξιολογηθεί. Για να αξιολογηθεί θετικά και να πάμε στην επόμενη φάση, θα πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει και να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο κ. Βαρουφάκης. Αυτό είναι η πραγματικότητα. Όλα τα υπόλοιπα τα οποία ακούτε γύρω - γύρω δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Ερ: Θεωρείτε ότι η εξέλιξη με τις αποφάσεις της ΕΚΤ και του κ. Ντράγκι είναι κακός οιωνός, εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας;

Απ: Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο, είναι αν δεν συζητηθεί τίποτε στο Eurogroup της Δευτέρας. Με ανησυχεί πάρα πολύ αν η φάση προετοιμασίας για το Eurogroup της Δευτέρας δεν έχει υπάρξει. Ο Λένιν έλεγε ότι η πραγματικότητα είναι πολύ πεισματάρα για να την αγνοεί κάποιος. Και φοβάμαι πως έχει δίκιο. Υπάρχει μια πραγματικότητα, δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε και δεν δικαιούμαστε να την αγνοήσουμε και να θέσουμε σε κίνδυνο τις θυσίες πέντε ετών των Ελλήνων.

Ερ: Αν είχατε απέναντί σας τον κ. Τσίπρα, ποια εισήγηση θα του κάνατε;

Απ.Θα του έλεγα «προχώρα σε μια έντιμη συμφωνία. Εμείς, η ΝΔ, θα σε στηρίξουμε αποφασιστικά», διότι πιστεύω ότι και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κόμματα θα κάνανε το ίδιο, «μη διακινδυνεύσεις να τινάξεις τη χώρα στον αέρα».

Ερ: Να περάσουμε στα εσωτερικά της ΝΔ, κ. Μπακογιάννη. Ζητήσατε μετ' επιτάσεως τη σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου στη ΝΔ, αλλά ο πρόεδρος του κόμματος, Αντώνης Σαμαράς, τόνισε ότι «δεν κάνει στον ΣΥΡΙΖΑ ένα τέτοιο δώρο»...

Απ: Ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών -πάνω από 20- ζητήσαμε έκτακτο συνέδριο, το οποίο θεωρούμε ότι είναι το αυτονόητο, όταν ένα κόμμα έχει υποστεί τέτοια ήττα. Εμείς χάσαμε. Και αυτό ήταν μια κοινή παραδοχή χθες σε όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Από την ώρα που χάσαμε δύο δρόμους μπορείς να διαλέξεις: Ο ένας δρόμος είναι να πεις ότι φταίει η κοινωνία, η οποία δεν κατάλαβε πόσο καλοί ήμασταν και μας καταψήφισε. Η άλλη λύση είναι να πεις ότι για να μας καταψηφίσουν σημαίνει ότι έχω κάνει και εγώ λάθη και να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να απευθυνθούμε στο φυσικό μας ακροατήριο που είναι η βάση της ΝΔ. Δηλαδή, το συνέδριο. Ένα έκτακτο συνέδριο, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να συζητήσει τα πάντα, ένα διευρημένο συνέδριο, στο οποίο όλοι αυτοί οι άνθρωποι που έχουν στην ψυχή τους τη ΝΔ θα μπορούν να ακουστούν, να κάνουν τις προτάσεις τους και να πάρουμε τις αποφάσεις μας.

Ερ: Σας άκουσα να λέτε: «Κάποιος φταίει για το ότι δεν είμαστε στην εξουσία. Πρέπει να τα βάζεις με τις αδυναμίες σου και να μπορείς να τις διορθώσεις με ένα νέο πρόσωπο». Χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ; Και αυτό είναι το κύριο θέμα;

Απ: Θεωρώ ότι είναι ένα από τα θέματα που μπορεί και πρέπει να κουβεντιάσει το συνέδριο του κόμματος. Πιστεύω ότι προσερχόμαστε, χωρίς κανένα ταμπού. Κρινόμαστε όλοι και μετά βεβαιότητος παραδεχόμαστε αυτά τα λάθη, τα οποία έχουμε κάνει. Με έχετε ακούσει πάρα πολλές φορές να μιλάω για τη φορολογική πολιτική της συγκυβέρνησης, για τον ΕΝΦΙΑ κ.λπ. Ταυτόχρονα, όμως, λέω ότι αυτή η κυβέρνηση επετέλεσε και ένα πολύ σημαντικό έργο. Κράτησε την Ελλάδα στο ευρώ, έκανε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, έβαλε σε τάξη τα οικονομικά, πράγμα το οποίο το αναγνωρίζω δημοσίως και στον κ. Σαμαρά και στην κυβέρνησή του. Αλλά ο,τιδήποτε δεν αλλάζει, πεθαίνει. Ένας ζωντανός οργανισμός σαν τη ΝΔ πρέπει να μπορεί να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα.

Ερ: Την Κυριακή συνεδριάζει η Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ. Ποια στάση θα ακολουθήσετε; Αν δεν δεχτεί ο κ. Σαμαράς τη σύγκληση συνεδρίου;

Απ: Την ίδια ακριβώς στάση που σας λέω και τώρα. Εγώ δεν συνηθίζω να αλλάζω πολύ εύκολα στάσεις.

Ερ: Πολλά στελέχη της ΝΔ τονίζουν την ανάγκη να αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες ο πρώην πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

Απ: Ο ίδιος ο κ. Καραμανλής έχει κάνει τις δηλώσεις του και είναι πάρα πολύ σαφής. Άρα, δεν νομίζω ότι έχει νόημα να συζητάμε.

Πηγή: protothema.gr