Ντράγκι: Δεν θα δώσουμε χρήματα στις ελληνικές τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν την κυβέρνηση (vids&pics)

Gazzetta team
Ντράγκι: Δεν θα δώσουμε χρήματα στις ελληνικές τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν την κυβέρνηση (vids&pics)
Δεν είμαστε πολιτικός οργανισμός, ακολουθούμε συγκεκριμένους κανόνες, απάντησε ο πρόεδρος της ΕΚΤ στο ερώτημα αν η Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει το όριο των εντόκων γραμματίων για να αντιμετωπίσει η Αθήνα το πρόβλημα ρευστότητας - Τόνισε ότι ο δανεισμός της Ελλάδας ανέρχεται στο 68% του ελληνικού ΑΕΠ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εκ του καταστατικού της, δεν μπορεί να εφαρμόσει πολιτική νομισματικής χρηματοδότησης και ως εκ τούτου ουσιαστικά να προσφέρει χρήματα σε τραπεζικούς ομίλους, προκειμένου αυτοί να αγοράζουν κρατικά ομόλογα, ξεκαθάρισε ο Μάριο Ντράγκι.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο πρόβλημα ρευστότητας που μπορεί να αντιμετωπίσει η Ελλάδα και εάν η ΕΚΤ είναι πρόθυμη να αυξήσει το όριο των εντόκων γραμματίων, ο κ. Ντράγκι ήταν κάτι παραπάνω από ξεκάθαρος, τονίζοντας:


«Δεν είμαστε ένας πολιτικός οργανισμός. Είμαστε ένας οργανισμός που ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες. Δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε πρόγραμμα νομισματικής χρηματοδότησης. Απαγορεύεται από τους κανόνες. Δεν μπορούμε να δίνουμε χρήματα στις τράπεζες για να χρηματοδοτούν την κυβέρνηση».

Ο κ. Ντράγκι κάλεσε, επίσης, την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε δομικές, οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την χώρα μας είπε ότι «το τελευταίο που μπορεί να πει κανείς είναι ότι η ΕΚΤ δεν υποστηρίζει την Ελλάδα».

«Σε ποιον βαθμό οι αποφάσεις εξαρτώνται από το τι συμβαίνει στο Eurogroup; Σε τεράστιο βαθμό», είπε στη συνέχεια ο επικεφαλής της ΕΚΤ, σημειώνοντας πως αν υπάρχει συμφωνία «είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση να λάβουμε αποφάσεις υπέρ της Ελλάδας».

Ο Μάριο Ντράγκι είπε ακόμη ότι η ΕΚΤ έχει δανείσει στην Αθήνα 100 δισ. ευρώ και έχει διπλασιάσει το δανεισμό. Ο δανεισμός είπε ανέρχεται στο 68% του ελληνικού ΑΕΠ.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η ΕΚΤ είναι η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας, αλλά και η Κεντρική Τράπεζα όλων των χωρών της Ευρωζώνης. Κατέστησε σαφές ότι προϋπόθεση για να επαναρχίσει η χρηματοδότηση της Ελλάδας είναι η επιτυχής αξιολόγηση εφαρμογής του προγράμματος. Στη παρούσα φάση δεν θα μπορούν να αγοραστούν ομόλογα από χώρες που είναι σε πρόγραμμα όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση της ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα να μην περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ο κ. Ντράγκι ξεκαθάρισε ότι, η τράπεζα προχώρησε σε αυτή την κίνηση καθώς:



α. Η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράζει ομόλογα μίας χώρας η οποία είναι σε πρόγραμμα και δεν έχει, ακόμη, ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του εν λόγω προγράμματος, κάτι το οποίο ισχύει και στην περίπτωση της Κύπρου,



β. Πρόβλημα αποτελεί και το γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν έχουν την απαιτούμενη – εκ των κανόνων της ΕΚΤ – πιστοληπτική αξιολόγηση και



γ. Η ΕΚΤ έχει όριο στην αγορά ομολόγων από συγκεκριμένα κράτη – το όριο αυτό φθάνει στο 33% - το οποίο, ούτως ή άλλως έχει ξεπεράσει στην περίπτωση της Ελλάδας.

Προσέθεσε, πάντως, ότι όταν η χώρα προχωρήσει σε αποπληρωμή των ομολόγων που έχει η ΕΚΤ στην κατοχή της (Ιούλιο και Αύγουστο) το όλο θέμα μπορεί να επανεξετασθεί.



Χαρακτήρισε ως αξιόπιστες (και σε πιστωτικό επίπεδο) τις ελληνικές τράπεζες, υποστηρίζοντας ότι έχουν γίνει πολλά βήματα ώστε το τραπεζικό σύστημα να καταστεί περισσότερο ισχυρό. Επιβεβαίωσε ότι ο ELA αυξήθηκε κατά 500 εκατ. ευρώ, ενώ τόνισε ότι το Eurogroup αλλά και οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να στηρίξουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα.

Πηγή: protothema.gr