Ο Σνόουντεν σκέφτεται να επιστρέψει στις ΗΠΑ υπό τον όρο μιας δίκαιης δίκης

Gazzetta team
Ο Σνόουντεν σκέφτεται να επιστρέψει στις ΗΠΑ υπό τον όρο μιας δίκαιης δίκης
Ο Έντουαρντ Σνόουντεν σκέφτεται να επιστρέψει στην πατρίδα του, τις ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους, ο συνήγορος του Αμερικανού, πρώην κατασκόπου, Ανατόλι Κουτσερένα, αν θα έχει μία δίκαιη δίκη.

Ο Κουτσερένα αποκάλυψε στους δημοσιογράφους, όπως αναφέρει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, ότι ο ίδιος έλαβε μια επιστολή από τον Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ, στην οποία τον διαβεβαιώνει ότι ο πελάτης του, που βρίσκεται στην Μόσχα από τον Ιούνιο του 2013, αν επιστρέψει στην χώρα του δεν θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ανώτατη των ποινών, δηλαδή την θανατική.

Όμως, ο Κουτσερένα υποστηρίζει ότι η επιστολή δεν τον ικανοποιεί καθώς δεν αναφέρει πουθενά πως ο πελάτης του θα έχει την εγγύηση να τύχει μιας δίκαιης και αμερόληπτης δίκης. «Δεν έχουμε την εγγύηση μιας δίκαιης δίκης αλλά την διαβεβαίωση ότι ο Σνόουντεν δεν θα εκτελεστεί. Και αυτό γίνεται από τον εισαγγελέα, ο οποίος σύμφωνα με τον νόμο δεν είναι κατά κανένα τρόπο σε θέση να καθορίσει την απόφαση του δικαστηρίου», τόνισε ο συνήγορος του Σνόουντεν.

Ο ίδιος εκδήλωσε τον φόβο του, αν ο πελάτης του εγκαταλείψει την Μόσχα για μια άλλη χώρα και σημείωσε ότι πιστεύει πως αν γίνει αυτό, ο Σνόουντεν θα οδηγηθεί σε πρεσβεία των ΗΠΑ και δεν θα του παρασχεθεί πολιτικό άσυλο.

Ο Κουτσερένα υποστήριξε ότι ο Σνόουντεν σκέφτεται συχνά να επιστρέψει στις ΗΠΑ και η ομάδα των συνηγόρων του, που αποτελείται από Ρώσους και Αμερικανούς νομικούς, εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.

Τον Ιούνιο του 2013 ο Έντουαρντ Σνόουντεν διέρρευσε χιλιάδες έγγραφα της Αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) στην οποία εργαζόταν, στα μέσα ενημέρωσης αποκαλύπτοντας έτσι την εκτεταμένη παρακολούθηση της υπηρεσίας σε κυβερνήσεις και ιδιώτες. Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ τον κατηγορεί για παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας και για κλοπή κρατικών εγγράφων ενώ το State Department ανακάλεσε το διαβατήριό του.

Πηγή: newmoney.gr