Reuters: Οι επενδυτές φοβούνται ακόμη το Grexit

Gazzetta team
Reuters: Οι επενδυτές φοβούνται ακόμη το Grexit
Ανήσυχοι για το ενδεχόμενο της αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη παραμένουν οι επενδυτές, παρά την επέκταση της δανειακής σύμβασης.

Μάλιστα, οι πιθανότητες της Ελλάδας να φύγει από την ευρωζώνη τους επόμενους 12 μήνες είναι οι υψηλότερες από τα τέλη του 2012, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους. Αυτό δείχνει έρευνα ανάμεσα σε επενδυτές, που έχουν έδρα κατά κύριο λόγο τη Γερμανία.

Στην έρευνα ανάμεσα σε 980 επενδυτές, που έκανε η συμβουλευτική εταιρεία sentix, το 37,1% προβλέπει ότι η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ, με το ποσοστό να ανεβαίνει αισθητά από το 22,5% του Ιανουαρίου, όπως αναφέρει το Reuters.

Αυτές οι προσδοκίες αυξάνονται σταθερά από το χαμηλότερο ρεκόρ του 5,7% που είχε σημειωθεί τον περασμένο Ιούλιο, αλλά παραμένουν κάτω από το 70,7% που ήταν στην κορύφωση της κρίσης στην ευρωζώνη, τον Ιούλιο του 2012. Η δημοσκόπηση έγινε από τις 26 έως τις 28 Φεβρουαρίου

Δημοσκόπηση του Reuters ανάμεσα σε οικονομολόγους στα μέσα Φεβρουαρίου κατέγραψε ως 1 προς 4 τις πιθανότητες της Ελλάδας να φύγει από την ευρωζώνη μέσα στο 2015. «Το νέο πρόγραμμα βοήθειας για τη χώρα δεν φαίνεται να είναι πειστικό. Ένα πιθανό Grexit θα είναι βασικό θέμα ανάμεσα στους επενδυτές στους μήνες που θα ακολουθήσουν», δήλωσε στο πρακτορείο ο Σεμπάστιαν Βάνκε, επικεφαλής αναλυτής της sentix.

Στην έρευνα της sentix, στην οποία οι ερωτηθέντες μπορούν να διαλέξουν έως και τρεις χώρες που πιστεύουν ότι θα φύγουν από τη νομισματική ένωση τους επόμενους 12 μήνες, η πιθανότητα οποιασδήποτε χώρας να αποχωρήσει είναι στο 38%. Ο Euro Break-up Index (EBI) -δείκτης διάσπασης της ευρωζώνης- ήταν τελευταία φορά σε αυτό το επίπεδο το Μάρτιο του 2013, μετά από τις αναποτελεσματικές εκλογές στην Ιταλία και την τραπεζική κρίση στην Κύπρο. Ο EBI είχε φτάσει στο 73% τον Ιούλιο του 2012 και έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο του 7,6% τον Ιούλιο του 2014.

Οπως τόνισε ο Πίτερ Σάφρικ, επικεφαλής ευρωπαϊκής στρατηγικής στην RBC, τόνισε ότι η επέκταση της δανειακής σύμβασης και μόνο δεν έχει καθησυχάσει τους φόβους ότι η Ελλάδα θα φύγει από την ευρωζώνη. «Μέχρι στιγμής είναι μία συμφωνία επί της αρχής, αλλά έχουν κάνει πραγματικά ουσιαστική πρόοδο; Δεν είμαι τόσο σίγουρος», τόνισε και πρόσθεσε: «Και οι δύο πλευρές πρέπει να ανταποκριθούν στις προσδοκίες και μετά μπορούμε να χαλαρώσουμε λίγο».

Πηγή: iefimerida.gr