ΙΚΑ: Δάνειο 260 εκατ. ευρώ για να πληρώσει τις συντάξεις Απριλίου

Gazzetta team
ΙΚΑ: Δάνειο 260 εκατ. ευρώ για να πληρώσει τις συντάξεις Απριλίου
Σε εσωτερικό δανεισμό και σε αγορά repos με εγγύηση τα ομόλογά του, προσφεύγει άλλη μια φορά το ΙΚΑ, για να καλύψει την έλλειψη ρευστότητας, προκειμένου να πληρώσει στο τέλος του μηνός τις συντάξεις του Απριλίου.

Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου την Πέμπτη θα τεθεί θέμα :

- βραχυπρόθεσμου δανεισμού ύψους 150 εκατ. ευρώ (με μορφή repos με την εγγύηση ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που κατέχει το ΙΚΑ) και

- έντοκου εσωτερικού δανεισμού ύψους 110 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ

Ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος επισημαίνει ότι «κάθε μήνα εδώ και τέσσερα χρόνια, οι συντάξεις πληρώνονται με τα ίδια εργαλεία. Αγοράζουμε ρέπος για 2-10 μέρες προκειμένου να αντλήσουμε ρευστότητα και στη συνέχεια παίρνουμε πάλι πίσω τα ομόλογά μας. Είναι ένα εργαλείο που μας είχαν συστήσει οι κύριοι Χριστοδούλου και Ταμβακάκης και αποδείχθηκε ευεργετικό για το ΙΚΑ. Δε συνέβη κάτι εξαιρετικό αυτό το μήνα»

Τα έσοδα του ΙΚΑ τον Ιανουάριο ανήλθαν σε 860 εκατ. ευρώ από τρέχουσες εισφορές και 80 εκ ευρώ από ληξιπρόθεσμες ενώ τον Φεβρουάριο ανήλθαν σε 890 εκ ευρώ από τρέχουσες και σε 65 εκ ευρώ από ληξιπρόθεσμες. Αν και τα έσοδα κρίθηκαν ικανοποιητικά ( έξτρα έσοδα από το δώρο Χριστουγέννων) ήταν μειωμένα κατά 70 εκ ευρώ σε σχέση με την περυσινή αντίστοιχη περίοδο.

Πηγή: newmoney.gr