Χαρδουβέλης: Ανησυχώ για πιστωτικό γεγονός

Gazzetta team
Χαρδουβέλης: Ανησυχώ για πιστωτικό γεγονός
«Πρέπει κάπου να βρούμε και άλλα χρήματα και αυτό με αγχώνει».
Την έντονη ανησυχία του για ενδεχόμενο πιστωτικό επεισόδιο εξέφρασε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης.

Ο πρώην υπουργός μίλησε στον Real Fm και εκτίμησε ότι η αξιολόγηση δεν έκλεισε καθώς οι ξένοι, ήθελαν να έχουν στο χέρι τη νέα κυβέρνηση.

«Το e-mail Χαρδούβελη είναι η κατάληξη των διαπραγματεύσεων και το άλλο η έναρξη. Δεν μπορούν να συγκριθούν. Θα συγκριθούν στο τέλος. Στο e-mail Χαρδούβελη δεν υπάρχει πουθενά, μα πουθενά, μείωση συντάξεων. Το θέμα των επικουρικών είχε κλείσει. Δεν υπήρχε καν στο e-mail», σχολίασε ο κ. Χαρδούβελης.

«Για να κοπεί κάποια σύνταξη τώρα, σημαίνει ότι είχε παρθεί κάποια απόφαση πολύ νωρίτερα. Ήταν παλαιότερες αποφάσεις που είχαν ψηφιστεί και εφαρμόζονται τώρα», είπε.

«Η κυβέρνηση θα καταλήξει, εκεί που ήταν και το e-mail Χαρδούβελη και ίσως με χειρότερα πράγματα γιατί το δημοσιονομικό κενό θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Η οικονομία έχει χάσει την ορμή της τα έσοδα ήδη υπολείπονται των προβλέψεών, θα υπάρχει ένα δημοσιονομικό κενό τεράστιο», πρόσθεσε

«Πράγματι, υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να υπήρχε μια αξιολόγηση Σεπτεμβρίου και να παίρναμε ορισμένα από τα χρήματα. Οι δανειστές δεν το ήθελαν αυτό, επειδή τα δύσκολα για την κυβέρνηση έπρεπε σύμφωνα με το μνημόνιο να γίνουν μετά. Ήθελαν μέσα στον Νοέμβριο να κλείσουν τα θέματα μέχρι και του Ιανουαρίου. Στα μισά της διαπραγμάτευσης καταλάβαμε ότι το IMF ήθελε να πιέσει την κυβέρνηση να κλείσει και το ασφαλιστικό για το 2015. Οι πολιτικοί με κανέναν τρόπο δεν ήθελαν να ανοίξουν ένα θέμα ασφαλιστικού επειδή έβλεπαν εκλογές. Οι ξένοι, έβλεπαν τις δημοσκοπήσεις, έβλεπαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν πρώτος και δεν ήθελαν να δώσουν χρήματα για να έχουν στο χέρι την επόμενη κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά.

«Ανησυχώ για το γεγονός πιστωτικού επεισοδίου, γιατί τον Μάρτιο είχαμε ένα στατιστικό έλλειμμα 2,4 δισ. Αν οι εταίροι δεν δώσουν το πράσινο φώς να εκδώσουν έντοκα γραμμάτια είναι πολύ δύσκολο να καλυφθεί ατό το κενό», επισήμανε ο κ. Χαρδούβελης και συνέχισε: «Πρέπει κάπου να βρούμε και άλλα χρήματα και αυτό με αγχώνει ιδιαίτερα. Ο λόγος που εμείς επιμέναμε να είναι τρίμηνη η παράταση διότι θέλαμε να πάρουμε τα χρήματα πριν ξεκινήσει ο Μάρτιος. Αυτή η έλλειψη χρημάτων, την αντιμετωπίζουμε ως χώρα, τώρα».

«Σε μια διαπραγμάτευση, ο ανίσχυρος και ο αδύναμος θέλει κανόνες για να τον προστατεύσουν. Η ασάφεια έχει τον ρόλο του ισχυρού. Δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα στην ίδια την κυβέρνηση. Για τη χώρα, δεν βοηθά η ασάφεια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: newsbeast.gr