Η αυτοκριτική του ΣΥΡΙΖΑ: Κάναμε επώδυνο συμβιβασμό, αλλά είμαστε σε καλύτερη θέση

Gazzetta team
Η αυτοκριτική του ΣΥΡΙΖΑ: Κάναμε επώδυνο συμβιβασμό, αλλά είμαστε σε καλύτερη θέση
Με στοιχεία αυτοκριτικής αλλά και ως ανάγκη αποτύπωσης των εσωκομματικών συσχετισμών διατυπώθηκε το σχέδιο της πολιτικής απόφασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ που υπερψηφίστηκε.

«Δεν έχουμε την πρόθεση να κρύψουμε τα προβλήματα,τις δυσκολίες, τις όποιες υποχωρήσεις αποτέλεσμα των υπαρκτών συσχετισμών» αναφέρει και γίνεται η παραδοχή για την συμφωνία του Eurogroup:

«Έγινε ένας συμβιβασμός, δύσκολος, σε ορισμένες περιπτώσεις επώδυνος, αλλά σήμερα από καλύτερες θέσεις, με καλύτερες προϋποθέσεις, μπορούμε να διεκδικήσουμε και να εφαρμόσουμε την άλλη πολιτική που υποσχεθήκαμε και επιδιώκουμε».

Τέλος η πολιτική απόφαση καταλήγει για το στόχο της κυβέρνησης:

«Αυτό που εμείς θα επιδιώξουμε, και για το οποίο θα προετοιμαστούμε καλά, αξιοποιώντας όλες τις εσωτερικές και διεθνείς δυνατότητες, είναι μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία για την οριστική αποδέσμευση της χώρας από την ασφυκτική και εξευτελιστική επιτροπεία».

Το κείμενο εγκρίθηκε δια βοής, με μεγάλη πλειοψηφία.

Οι ψηφοφορίες και τα μηνύματα

Οι εργασίες της διήμερης Συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής (28/2-1/3/2015) του ΣΥΡΙΖΑ με την ψήφιση της πολιτικής απόφασης, της εκλογής Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας. Στους συσχετισμούς αποτυπώθηκε το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας και η ηγετική ομάδα δεν έχουν «λευκή επιταγή» από το κόμμα. Η Αριστερή Πλατφόρμα έκανε επίδειξη δύναμης, εκλέγοντας 4 έδρες στην Πολιτική Γραμματεία και λαμβάνοντας 40% στην ψηφοφορία για την πρόταση-τροπολογία που κατέθεσε (και απερρίφθη) με την οποία διαφωνούσε με την συμφωνία του Eurogroup. Ενώ ο υποψήφιος της Πλατφόρμας Αλέκος Καλύβης συγκεντρώνοντας περίπου το 30%.

Γραμματέας της ΚΕ εξελέγη ο υποδειχθείς από τον Αλέξη Τσίπρα, Τάσος Κορωνάκης, ο οποίος πήρε πάνω από το 50% των ψήφων.

Ψηφοφορία για νέο γραμματέα

Ψήφισαν: 199

  • Κορωνάκης: 102
  • Καλύβης 64
  • Ελληνιάδης: 1
  • Ακυρα: 32
  • Λευκά: 2
  • Απόντες : 2

Ισχυρή παρουσία της Αριστερής Πλατφόρμας στην Π.Γ.

Στα εσωκομματικά, η «τσιπρική» πλειοψηφία της ενιαίας λίστας συγκέντρωσε 110 ψήφους κερδίζοντας 6 έδρες στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Αριστερή Πλατφόρμα πήρε 4 έδρες λαμβάνοντας 63 ψήφους. Το «Κόμμα Κίνημα» με 21 ψήφους πήρε μία έδρα, οι ανεξάρτητοι ανένταχτοι καμία ενώ υπήρξαν και 3 λευκά.

  • ΕΝΙΑΙΑ ΛΙΣΤΑ: 110 ψήφοι - 6 έδρες
  • ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ: 63 ψήφοι - 4 έδρες
  • ΚΟΜΜΑ ΚΙΝΗΜΑ: 21 ψήφοι - 1 έδρα
  • ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ- ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΙ: Χωρίς έδρα
  • ΛΕΥΚΑ: 3

Η νέα Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, απαρτίζεται από τους εξής:

  1. Ηλιόπουλος Νάσος
  2. Καλύβης Αλέκος
  3. Λάμπρου Πάνος
  4. Λεουτσάκος Στάθης
  5. Μπουρνούς Γιάννης
  6. Νταβανέλος Αντώνης
  7. Παπαδόγιαννη Σόφη
  8. Παπαδόπουλος Χριστόφορος
  9. Ρήγας Παναγιώτης
  10. Ρινάλντι Ρούντι
  11. Σβίγκου Ράνια


Πηγή: iefimerida.gr