Οι Σομαλοί πειρατές απελευθέρωσαν τέσσερις ψαράδες έπειτα από 5 χρόνια ομηρίας!

Gazzetta team
Οι Σομαλοί πειρατές απελευθέρωσαν τέσσερις ψαράδες έπειτα από 5 χρόνια ομηρίας!
Η τακτική της «κατάσχεσης» πλοίων έχει περιοριστεί από το 2012 και έπειτα, λόγω των αυξημένων περιπολιών από διεθνείς ναυτικές δυνάμεις στον Ινδικό ωκεανό

Στην απελευθέρωση τεσσάρων αιχμαλώτων ψαράδων, οι οποίοι είχαν απαχθεί πριν από περίπου πέντε χρόνια, προχώρησαν Σομαλοί πειρατές.

Σύμφωνα με τις αρχές, οι τέσσερις ψαράδες παρέμειναν σε καθεστώς ομηρίας για διάστημα μεγαλύτερο από κάθε άλλον. Ήταν μέλη ενός πληρώματος 24 ατόμων, όταν δέχθηκαν την επίθεση από τους πειρατές, τον Απρίλιο του 2010. Μόλις σε διάστημα ενός χρόνου, οι Σομαλοί πειρατές έχουν αποκομίσει λύτρα που ανέρχονται σε εκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, η τακτική της «κατάσχεσης» πλοίων έχει περιοριστεί από το 2012 και έπειτα, λόγω των αυξημένων περιπολιών από διεθνείς ναυτικές δυνάμεις στον Ινδικό ωκεανό, καθώς και τη βελτίωση των μέτρων ασφαλείας στο εσωτερικό των πλοίων.

Όσον αφορά στις πληροφορίες για την παράδοση των τεσσάρων ψαράδων από τους Σομαλούς πειρατές, διίστανται. Ακούστηκαν δύο εκδοχές. Η πρώτη έκανε λόγο για την πληρωμή λύτρων 150.000 δολαρίων, ενώ η δεύτερη ανέβαζε το ποσό στο ένα εκατομμύριο δολάρια. Οι αρχές ενημέρωσαν πως οι πειρατές κρατούν άλλους 26 ομήρους, ενώ είναι άγνωστο σε ποια κατάσταση βρίσκονται αυτοί οι άνθρωποι.

Πηγή protothema.gr