Σαπέν: Oui σε χρόνο στην Ελλάδα non σε κούρεμα. Βαρουφάκης: Θα συναντηθώ με Σόιμπλε

Gazzetta team
Σαπέν: Oui σε χρόνο στην Ελλάδα non σε κούρεμα. Βαρουφάκης: Θα συναντηθώ με Σόιμπλε
"Δεν πρόκειται να διαγράψουμε ελληνικό χρέος. Ο υπουργός (Βαρουφάκης) παραδέχεται ότι αυτό θα μετατόπιζε το βάρος από τον έλληνα φορολογούμενο στον Ευρωπαίο".

Την ανάγκη να δοθεί χρόνος στη νέα ελληνική κυβέρνηση, ώστε να θεσπίσει το πρόγραμμά της και να προτείνει άμεσα μέτρα για νέα συμφωνία με τους εταίρους της στην Ευρωζώνη επισήμανε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε με τον έλληνα ομόλογό του Γιάννη Βαρουφάκη. Ωστόσο, ο Μισέλ Σαπέν ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα κουρέματος ελληνικού χρέους, αλλά μόνον ελάφρυνσής του.

"Το χρέος είναι θέμα μεταξύ άλλων θεμάτων που πρέπει να συζητηθούν και θα μπορούν να αποτελέσουν ένα νέο συμβόλαιο για την Ελλάδα" επισήμανε δε ο γάλλος υπουργός, προσθέτονας όμως αργότερα πως "δεν πρόκειται να διαγράψουμε ελληνικό χρέος. Ο υπουργός [Βαρουφάκης] παραδέχεται ότι αυτό θα μετατόπιζε το βάρος από τον έλληνα φορολογούμενο στον Ευρωπαίο".

Ο κ. Σαπέν τόνισε την πρόθεση της Γαλλίας να συνδράμει την Ελλάδα στις προσπάθειές της, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να φέρει στο τραπέζι τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις (όπως στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής) ώστε οι Έλληνες πολίτες να ξαναβρούν την ελπίδα. "H θέση της της Ελλάδας είναι στην ευρωπαϊκή οικογένεια" επισήμανε.

O γάλλος υπουργός παραδέχθηκε ότι "η τρόικα σήμερα στο μυαλό των Ελλήνων είναι κάτι αρνητικό", διευκρίνισε πάντως ότι υπάρχουν τρεις θεσμοί, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η ΕΕ.

Τη συνάντησή του με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανκ Σόιμπλε ανακοίνωσε από την πλευρά του ο Γιάννης Βαρουφάκης. Όπως τόνισε δέχθηκε μια ευγενική επιστολή από τον κ. Σόιμπλε, και η ακριβής ημερομηνία της συνάντησής τους θα οριστεί μέσα στο επόμενο εικοσιτετράωρο, με τον έλληνα υπουργό να δηλώνει έτοιμος να μεταβεί στο Βερολίνο.


"Πιστεύω μέχρι τέλος του μήνα θα σχεδιάσουμε το πρόγραμμα και τις προτάσεις μας, περιλαμβανομένης της πρότασής μας για το χρέος, χρειαζόμαστε λίγο χρόνο" ξεκαθάρισε δε ο κ. Βαρουφάκης.

“Θα δω και άλλους εταίρους που είναι αναγκαίοι τις επόμενες ημέρες... Αν καθίσουν τα ενδιαφερόμενα μέρη σε τραπέζι διαπραγματεύσεων και απέναντι έχουμε το πρόβλημα όπως κάναμε σίγουρη, τότε είναι σίγουρη η επιτυχία. Το πρόβλημα διάσωσης δεν είναι πώς δεν πήραμε αρκετά χρήματα από πιστωτές, Είμαστε σαν τους εξαρτημένους από τα ναρκωτικά που περιμένουμε εναγωνίως την επόμενη δόση. Η κρίση κοστίζει πολύ περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε” επισήμανε ο ΥΠΟΙΚ.

Όπως ανέφερε δε, "η νομισματική Ένωση είναι μη αναστρέψιμη, οι λέξεις του Μάριο Ντράγκι αφορούν όλους στην Ευρώπη".

"Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, δεν θέλουμε δάνεια. Θέλουμε η ΕΚΤ να διατηρήσει τις πρόνοιες για ρευστότητα (στις ελληνικές τράπεζες), όπως έχει συβεί και στο παρελθόν" διευκρίνισε.

Πηγή: skai.gr