Ο σκληρός πυρήνας του Αλέξη Τσίπρα (pics)

Gazzetta team
Ο σκληρός πυρήνας του Αλέξη Τσίπρα (pics)
Το «alter ego», ο μέντορας, ο «πληροφοριοδότης» και οι... άλλοι.
Γεμίζει με... νέους ενοίκους σιγά σιγά το Μέγαρο Μαξίμου μετά την αλλαγή σκυτάλης στη διακυβέρνηση της χώρας. Ηδη, στο κτίριο της Ηρώδου Αττικού έχουν εγκατασταθεί, εκτός του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, αρκετοί πιστοί συνεργάτες του, που συγκροτούν το πρωθυπουργικό επιτελείο και είναι «όλοι οι άνθρωποι του προέδρου» όπως γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος».

Νίκος Παππάς
Το «alter ego»




Ο υπουργός Επικρατείας ζούσε, ως το 2008, μια ήρεμη οικογενειακή ζωή στη Σκοτία, στη Γλασκόβη, ώσπου ο παιδικός φίλος του και κολλητός του από τα χρόνια της Νεολαίας του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας, εξελέγη πρόεδρος του Συνασπισμού με εισήγηση του Αλέκου Αλαβάνου. «Γύρνα πίσω, σε χρειάζομαι», άκουσε στο τηλέφωνο όταν πήρε τον κολλητό του να του ευχηθεί καλή επιτυχία και κάπως έτσι ο Νίκος Παππάς πήρε την απόφαση να αλλάξει τη ζωή του, να μετεγκατασταθεί στην Αθήνα και να γίνει η «σκιά» του Αλέξη Τσίπρα.

Πλέον, η σχέση Παππά-Τσίπρα έχει περάσει όλα τα... τεστ αντοχής από το 2008 ως σήμερα και έτσι ο νέος υπουργός Επικρατείας παραμένει ο «εξ απορρήτων» του πρωθυπουργού, εκπροσωπώντας τον, πολλές φορές, σε συναντήσεις που δεν έχουν ανακοινωθεί. Ο Νίκος Παππάς έχει αναλάβει να τηρεί τις εύθραυστες ισορροπίες με τα μίντια, τους εκδότες και τους καναλάρχες, ενώ πολλές φορές γίνεται ασπίδα προστασίας προκειμένου να μη δέχεται βολές ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Το χαρτοφυλάκιό του είναι κομβικό, καθώς η κυβέρνηση αναμένεται να προκαλέσει σφοδρή σύγκρουση με τα ΜΜΕ -και κυρίως με τα κανάλια.

Να σημειωθεί ότι πατέρας του υπουργού Επικρατείας είναι ο Στέλιος Παππάς. Είχε ενεργό ρόλο στον αντιδικτατορικό αγώνα και υπήρξε στέλεχος του ΚΚΕ εσωτερικού.

Αλέκος Φλαμπουράρης
Ο πολιτικός μέντορας




Εάν ο Νίκος Παππάς είναι ο... δίδυμος αδερφός του Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Επικρατείας για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Εργου, Αλέκος Φλαμπουράρης, είναι ο «πατέρας» του. Τα δύο παιδιά του νέου πρωθυπουργού τον φωνάζουν... παππού, καθώς το σπίτι του στην Αίγινα φιλοξενεί συχνά την οικογένεια του κ. Τσίπρα. Εκεί, άλλωστε, έγινε και η ονοματοδοσία του δεύτερου αγοριού της οικογένειας, Ορφέα-Ερνέστου.

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης θεωρείται ο πολιτικός μέντορας του πρωθυπουργού. Σε αυτόν αποδίδεται το μεγαλύτερο μέρος της ιδρυτικής διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ, όταν το κόμμα έγινε ενιαίο, απορροφώντας τις συνιστώσες. Η γνωριμία του υπουργού Επικρατείας με την οικογένεια του Αλέξη Τσίπρα κρατάει πολλά χρόνια. Ο Αλέκος Φλαμπουράρης ήταν συνάδελφος (πολιτικός μηχανικός) και στενός φίλος του πατέρα του νέου πρωθυπουργού.
Γεννήθηκε στην Αθήνα, τέλειωσε το 9ο Γυμνάσιο στην Πλατεία Κουμουνδούρου και αποτέλεσε ενεργό μέλος του μαθητικού κινήματος, συμμετέχοντας στους αγώνες για την αυτοδιάθεση της Κύπρου. Από τη Μεταπολίτευση μέχρι και μετά συμμετείχε στην Πολιτική Γραμματεία του ΚΚΕ εσωτερικού και τον Συνασπισμό. Μέσα στο κόμμα, ο «Λιβάνης» του κ. Τσίπρα έχει την εικόνα ενός ιδιαίτερα ανοιχτού και κοινωνικού ανθρώπου. Παράλληλα, είναι κοινό μυστικό ότι οι συναντήσεις Τσίπρα-Φλαμπουράρη ήταν κάτι περισσότερο από τακτικές όλα αυτά τα χρόνια, ενώ οι δυο τους έχουν περάσει ατελείωτες ώρες στην Αίγινα, συζητώντας για πολιτική.

Γαβριήλ Σακελλαρίδης
Το... πουλέν




Για πολλούς, εκτός Κουμουνδούρου, το όνομα του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν άγνωστο, μέχρι την ημέρα που ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης θα ήταν ο υποψήφιος της Κουμουνδούρου για τη δημαρχία της Αθήνας. Παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δεν τον έφερναν στο δεύτερο γύρο, ο κ. Σακελλαρίδης έκανε την έκπληξη. Διεκδικεί το δήμο, με αντίπαλο το δήμαρχο της πόλης, Γιώργο Καμίνη, καταγράφοντας ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά.

Με ρίζες από τη Νίσυρο, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης γεννήθηκε το 1980 στη Νέα Σμύρνη.

Δημήτρης Τζανακόπουλος
Το νέος μέλος της ομάδας




Ο 33χρονος Δημήτρης Τζανακόπουλος αποτελεί προσωπική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα, για να είναι ο διευθυντής του Γραφείου του στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Τζανακόπουλος γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα και έχει αποφοιτήσει από τη Νομική Σχολή Αθηνών, όπου έχει κάνει και ένα μεταπτυχιακό στη Φιλοσοφία του Δικαίου. Παράλληλα, είναι υποψήφιος διδάκτορας της Θεωρίας του Δικαίου σε Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος γνωρίστηκε με τον πρωθυπουργό στη Νεολαία του Συνασπισμού, όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν γραμματέας της Νεολαίας. Το 2005 τη σκυτάλη αυτή πήρε ο νέος διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού. Από το 2000 μέχρι και το 2004 υπήρξε ενεργό μέλος του Δικτύου Αυτόνομων Ριζοσπαστικών Αριστερών Σχημάτων. Συμμετείχε στις διαδικασίες ίδρυσης του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ το 2002 στη Φλωρεντία, καθώς και στη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ στην Αθήνα το 2006.

Βασίλης Μουλόπουλος
Ο «πληροφοριοδότης»




Δεν είναι από τους ανθρώπους που θέλουν να είναι στην πρώτη γραμμή, ωστόσο ο ρόλος του είναι καθοριστικός. Ο έμπειρος δημοσιογράφος έχει πολλές φορές ανοίξει διαύλους επικοινωνίας μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και μεγάλων ΜΜΕ, ενώ έχει ρόλο και λόγο και σε ό,τι αφορά την επικοινωνιακή πολιτική του κόμματος, αλλά και του ίδιου του προέδρου και πρωθυπουργού.

Έχοντας θητεύσει για χρόνια διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας «Το Βήμα», ο Μουλόπουλος έδινε πάντα «ψαγμένες» πληροφορίες στον Αλέξη Τσίπρα και σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στα ΜΜΕ, αλλά και τα άλλα κόμματα και το πολιτικό σκηνικό. Παράλληλα, ήταν εκείνος που συνόδευε, μαζί με τον Νίκο Παππά, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στις επαφές του με τους εκδότες των μεγάλων εφημερίδων, ενώ «έβαλε πλάτη» και στις επαφές του Αλέξη Τσίπρα με την ιταλική Αριστερά, όταν διοργανώθηκε η υποψηφιότητα «Για μια άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα», καθώς ο Μουλόπουλος ήταν φοιτητής στην Ιταλία και γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στην ιταλική Αριστερά και Σοσιαλδημοκρατία.

Θοδωρής Μιχόπουλος
Ο άτυπος εκπρόσωπος




Έμπειρος δημοσιογράφος που έχει περάσει από θέσεις ευθύνης σε τηλεοπτικούς σταθμούς και εφημερίδες, ο Θοδωρής Μιχόπουλος ήταν εδώ και καιρό άτυπος εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σε πολλά τηλεοπτικά πάνελ, δίνοντας μάχες με στελέχη της Ν.Δ. αλλά και φιλικούς προς την απελθούσα κυβέρνηση δημοσιογράφους. Ο Θοδωρής Μιχόπουλος συνδέεται με πολύ στενούς φιλικούς και πολιτικούς δεσμούς με την παλιά γενιά των «Ρηγάδων» που πλαισιώνουν τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς ήταν στην ίδια «φουρνιά» με τον υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Βούτση, το βουλευτή και διευθυντή της «Αυγής», Νίκο Φίλη, τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη, και τον υπουργό Εργασίας, Πάνο Σκουρλέτη.

Βαγγέλης Καλπαδάκης
Ο διπλωμάτης




Άγνωστος στο ευρύ κοινό, αλλά με πολύ σημαντικό ρόλο. Ο λόγος για τον 35άρη διπλωματικό σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα - γνωστός και φίλος του πρωθυπουργού επίσης από τα χρόνια της Νεολαίας. Ο Καλπαδάκης, παρά το νεαρόν της ηλικίας του, έχει διαγράψει μία αξιοσημείωτη καριέρα στο διπλωματικό σώμα, ενώ τα τρία τελευταία χρόνια υπηρετούσε στην ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα. Προερχόμενος από διπλωματικό «τζάκι», ο Βαγγέλης Καλπαδάκης έχει μεγαλώσει μαθαίνοντας διεθνείς σχέσεις αλλά και... γυρνώντας τον κόσμο: γεννήθηκε στις Βρυξέλλες και έχει μοιράσει την παιδική του ηλικία μεταξύ Σαουδικής Αραβίας, Ουγγαρίας, Σουηδίας και Ελλάδας. Πριν από την πρεσβεία μας στην Αγκυρα, ο Καλπαδάκης εργάστηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, στις Διευθύνσεις Τουρκίας και ΝΑΤΟ, αλλά και στην ελληνική αντιπροσωπία στον ΟΑΣΕ επί ελληνικής προεδρίας.


Πηγή: newsbeast.gr