Οι επιζήσαντες του Άουσβιτς επέστρεψαν στον τόπο του μαρτυρίου τους (pics)

Gazzetta team
Οι επιζήσαντες του Άουσβιτς επέστρεψαν στον τόπο του μαρτυρίου τους (pics)
Συγκλονιστικές οι μαρτυρίες ορισμένων εκ των 300 επιζήσαντων που επέστρεψαν στον τόπο του μαρτυρίου τους.

Τα εβδομήντα χρόνια από την ημέρα που έφυγαν ζωντανοί και ελεύθεροι από το κολαστήριο του Άουσβιτς γιόρτασαν κάτω από την επιβλητική είσοδο του στρατοπέδου συγκέντρωσης των Ναζί περίπου 300 επιζήσαντες της γερμανικής θηριωδίας και εκατοντάδες επίσημοι καλεσμένοι αποτίωντας φόρο τιμής στους 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους που σφαγιάστηκαν εκεί.

Οι διοργανωτές της βραδιάς είχαν φωτίσει τις γραμμές του τρένου που οδηγούσαν κάποτε τους αιχμαλώτους από όλη την Ευρώπη στην είσοδο γνωστή με το όνομα «πύλη του θανάτου», στο ίδιο σημείο, δηλαδή, για το οποίο ένας από τους 300 επιζήσαντες είπε ότι είδε τόσες φρικιαστικές σκηνές όσες για να τον κρατούν ξύπνιο μέχρι το τέλος του χρόνου.






Με αναμμένα κεριά οι επιζήσαντες αλλά και επίσημοι όπως ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιόακιμ Γκάουκ στάθηκαν στο σημείο όπου οι τότε αιχμάλωτοι επιλέγονταν είτε για τους θαλάμους αερίων είτε για τα καταναγκαστικά έργα.

Το Άουσβιτς ήταν ένας λάκκος της κόλασης χωρίς πάτο από τον οποίο δεν μπορούσα να βγω» είπε συγκινημένος η 86χρονη Πολωνή συγγραφέας Χαλίνα Μπίρενμπάουμ ενθυμούμενη τις εντυπώσεις που της δημιούργησαν οι εικόνες που είδε ως παιδί 11 ετών.





Ο 93χρονος Κάζιμιερζ Αλμπίν περιέγραψε στο κοινό την απόδρασή του στις 27 Φεβρουαρίου 1943. Θυμήθηκε τον φρικιαστικό θόρυβο της σειρήνας καθώς διέτρεχε τον παγωμένο ποταμό Σόλα ενώ αναφέρθηκε ονομαστικά στον φύλακα των SS που τον υποδέχθηκε στο Άουσβιτς με το ακόλουθο μήνυμα που τους έκοβε το αίμα: Για τους Εβραίους δύο εβδομάδες, για τους ιερείς ένας μήνας, για τους υγιείς και τους νέους τρεις μήνες... η μοναδική έξοδος από εδώ είναι μέσω της καμινάδας.

Τελευταίος ο 86χρονος Ρόμαν Κεντ με κλάματα στα μάτια και τρεμάμενη φωνή κάλεσε τους παριστάμενους πολιτικούς να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει επανάληψη του Ολοκαυτώματος γιατί «δεν θέλουμε το παρελθόν μας να είναι το μέλλον των παιδιών μας».

Πηγή: protothema.gr