Πρόταση για 26 χρόνια στον καπετάνιο του «Κόστα Κονκόρντια»

Gazzetta team
Πρόταση για 26 χρόνια στον καπετάνιο του «Κόστα Κονκόρντια»
Η εισαγγελέας Μαρία Ναβάρο πρότεινε ποινή κάθειρξης 26 ετών και 3 μηνών για τον καπετάνιο του πολυτελούς κρουαζιερόπλοιου «Κόστα Κονκόρντια»
Την Δευτέρα η εισαγγελέας Μαρία Ναβάρο ζήτησε να επιβληθεί ποινή κάθειρξης 26 ετών και τριών μηνών στον καπετάνιο του πολυτελούς κρουαζιερόπλοιου «Κόστα Κονκόρντια», Φραντσέσκο Σκετίνο, το οποίο βυθίστηκε στις 13 Ιανουαρίου του 2012 ανοιχτά του νησιού Τζίλιο, στην Τοσκάνη.

Το πλοίο μετέφερε 4.200 άτομα, εκ των οποίων 32 έχασαν την ζωή τους, ενώ ο Σκετίνο, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, εγκατέλειψε το «Κόστα Κονκόρντια» την ώρα που βυθιζόταν και διέφυγε με λέμβο την στιγμή που στο κατάστρωμα υπήρχαν ακόμα επιβάτες.

Ο Σκετίνο, που κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια, δεν παρέστη την Δευτέρα στο δικαστήριο, αλλά εκπροσωπήθηκε από τους συνηγόρους του. Η εισαγγελέας τόνισε στην αγόρευσή της ότι ο 54χρονος καπετάνιος δεν έδειξε μεταμέλεια, ούτε ζήτησε συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων.

Ο ίδιος έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι έσωσε τις ζωές πολλών επιβατών δίνοντας τις κατάλληλες οδηγίες στο πλήρωμα μετά την πρόσκρουση του πλοίου σε βράχια και παράλληλα κατηγόρησε μέλη του πληρώματος και τις ελαττωματικές γεννήτριες, για την ναυτική τραγωδία.

Η εισαγγελέας υποστήριξε ότι ο καπετάνιος σκέφτηκε μόνο τον εαυτό του και δεν προσπάθησε να σώσει τους επιβάτες, τονίζοντας ότι ο Σκετίνο «δεν έβρεξε ούτε τα παπούτσια του».

Κατά την διάρκεια της δίκης στην δικαστική αίθουσα προβλήθηκε βίντεο που έδειχνε τον καπετάνιο να επιβιβάζεται σε σωσίβια λέμβο για να σωθεί, ενώ υπήρχαν επιβάτες ακόμα επάνω στο πλοίο.

Τον επόμενο μήνα αναμένεται να συνοψίσουν τα δικά τους επιχειρήματα οι δικηγόροι υπεράσπισης του Σκετίνο και αμέσως μετά αναμένεται η ετυμηγορία του δικαστηρίου.

Πηγή: protothema.gr