Με ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα στα πρωτοσέλιδά τους κυκλοφορούν οι ξένες εφημερίδες

Gazzetta team
Με ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα στα πρωτοσέλιδά τους κυκλοφορούν οι ξένες εφημερίδες
Ανάμεικτα τα συναισθήματα για το εκλογικό αποτέλεσμα. Τι γράφει Guardian, Liberation, Financial Times, Il Manifesto.

Με ανάμεικτα συναισθήματα κυκλοφορούν οι σημαντικότερες ξένες εφημερίδες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της εκλογικής μάχης και την καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Guardian, Liberation, Financial Times, Il Manifesto και άλλες είναι οι εφημερίδες που φιλοξενούν στο πρωτοσέλιδό τους φωτογραφίες από τους πανηγυρισμούς υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά λήψεις του επικεφαλής του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα.

«H ιστορική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, τον φέρνει σε πορεία σύγκρουσης με την Ευρώπη», αναφέρει ο Guardian. «Η μεγάλη νίκη του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει νέες προοπτικές και αφήνει ελπίδα αλλαγής των πολιτικών λιτότητας», επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα. Μάλιστα, στο πρωτοσέλιδο επισημαίνεται πως ο ελληνικός λαός απορρίπτει τη λιτότητα που έχει επιβληθεί από την ΕΕ, ενώ αναφέρονται και οι δηλώσεις του απερχόμενου πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά «περί ήσυχης συνείδησης».



Στο πρωτοσέλιδο της γαλλικής Liberation φιγουράρει η φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα, με τίτλο «Το νέο πρόσωπο της Ευρώπης». Το δημοσίευμα κάνει λόγο για τη «μεγάλη νίκη του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ που ανοίγει νέες προοπτικές για την Ελλάδα με την ελπίδα για μια διαφορετική προσέγγιση από τις πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη».
Από την άλλη, οι Financial Times στο πρωτοσέλιδό τους αναφέρουν πως η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί νέα πρόκληση για την Ευρωζώνη. Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας αναλύει τη ιστορική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές, καθώς και προσθέτει ότι μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για παρόμοια κόμματα στην Ευρώπη.



Δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικό το πρωτοσέλιδο της σημερινής ιταλικής εφημερίδας Il Giornale που ανήκει στην οικογένεια Μπερλουσκόνι… Ο τίτλος «Κομουνιστές στην κυβέρνηση. Προσοχή», προδιαθέτει τον αναγνώστη για το κλίμα που μεταφέρει το δημοσίευμα. «Η Ευρώπη τρέμει για το ευρώ, αλλά φταίει εκείνη», επισημαίνει η ιταλική εφημερίδα και κάνει λόγο για σοβαρές επιπτώσεις αν τα πράγματα δεν πάνε όπως ελπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, το δημοσίευμα επισημαίνει πως οι γραφειοκράτες πρέπει να πάρουν το μάθημά τους από τη σημερινή εκλογική νίκη, καθώς είναι το αποτέλεσμα μίας καταπιεστικής πολιτικής λιτότητας.



Την ίδια ώρα, σαφώς διαφορετικό είναι το μήκος κύματος της αριστερής ιταλικής εφημερίδας Il Manifesto, που στο σημερινό πρωτοσέλιδό της γράφει «Μυθικός» με μία φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα με υψωμένη τη γροθιά σε κόκκινο φόντο.



Στο κεντρικό κείμενο της εφημερίδας αναφέρεται «δυνατή αποστολή», τη στιγμή που η Αριστερά πανηγυρίζει και η Ευρώπη πανικοβάλλεται.



Από την άλλη η δωρεάν εφημερίδα Metro στο πρωτοσέλιδό της γράφει πως η Ευρωζώνη βρίσκεται σε κρίση εφόσον οι Έλληνες «σνομπάρουν το πακέτο σωτηρίας των Βρυξελλών».
Από την άλλη, οι International New York Times κυκλοφορούν με φωτογραφία από ενθουσιασμένους υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.



Την ίδια στιγμή, οι Times αναφέρουν πως η Ευρώπη έχει συγκλονιστεί από την ελληνική επανάσταση κατά της λιτότητας, ενώ στο πρωτοσέλιδό της η βρετανική εφημερίδα φωτογραφία απεικονίζει τη χαρά των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογική νίκη.


Παράλληλα, το βρετανικό περιοδικό The Economist κυκλοφορεί με γράφημα που εξηγεί την ανοδική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως τρόπο με τον οποίο «ο ΣΥΡΙΖΑ και το πρόγραμμα κατά της λιτότητας κατέκτησε την Ελλάδα».

Πηγή: protothema.gr