Αυτό είναι το διαμέρισμα του Ελληνα Τσε Γκεβάρα, Αλέξη Τσίπρα (pic)

Gazzetta team
Αυτό είναι το διαμέρισμα του Ελληνα Τσε Γκεβάρα, Αλέξη Τσίπρα (pic)
Στην οδός Αρμονίας 74Α στην Κυψέλη, σε μια κλασική μεσοαστική πολυκατοικία μιας άκρως πυκνοκατοικημένης περιοχής, ζει ο Έλληνας Τσε Γκεβάρα. Η βρετανική εφημερίδα Telegraph φωτογράφισε το σπίτι του Αλέξη Τσίπρα.

Φυσικά, η Telegraph δεν ανακάλυψε τον δίδυμο αδερφό του Τσε, ούτε πιστεύει πως μετεμψυχώθηκε και ζει πλέον στη χώρα μας. Απλώς έτσι χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα. Ο απεσταλμένος της εφημερίδας στην Αθήνα, Νικ Σκουάιρς, επισκέφθηκε την Κυψέλη και την πολυκατοικία στην οποία διαμένει ο Αλέξης Τσίπρας, πήρε φωτογραφίες από την πίσω πλευρά, καθώς μπροστά θα ήταν δύσκολο από τη στιγμή που υπάρχουν φύλακες, ενώ μίλησε και με γείτονες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρει το άρθρο, για τους Ευρωπαίους τραπεζίτες και γραφειοκράτες το πού μένει ο πρώην κομμουνιστής ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μια έκπληξη. Η πρώτη είναι ότι ο οδός ονομάζεται «Αρμονίας», που αν μη τι άλλο δημιουργεί ένα παράδοξο από τη στιγμή που η... αρμονία είναι το τελευταίο πράγμα που έχουν οι Ευρωπαίοι στο μυαλό τους όταν σκέφτονται τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο δημοσιογράφος δεν κρύβει την έκπληξή του όταν βρίσκεται για τις ανάγκες του ρεπορτάζ στο σπίτι του Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας πως ζει σε μια απλή συνοικία, την Κυψέλη, μαζί με άλλους Έλληνες εργαζόμενους, που τα τελευταία χρόνια έχουν γονατίσει από τη λιτότητα. Σημειώνει πως ζει με τη γυναίκα του και τα δύο παιδιά τους σε μια πολυκατοικία επτά ορόφων, όπου η πίσω πλευρά της βλέπει σε ένα ξέφωτο με σκουπίδια, ενώ περιβάλλεται από δύο εγκαταλελειμμένα σπίτια. Στον απέναντι δρόμο, στη στέγη ενός σπιτιού, δύο άνδρες καθαρίζουν έναν περιστερώνα – τα περιστέρια είναι μια εικόνα πολύ συνηθισμένη στη συγκεκριμένη γειτονιά.

Στο τέλος του δρόμου, οι τοίχοι είναι ζωγραφισμένοι με γκράφιτι, ενώ ένας σωρός από παλιές σκαλωσιές, αγριόχορτα, μια χαλασμένη τηλεόραση πεταμένη στο πεζοδρόμιο, συμπληρώνουν την εικόνα. Υπάρχει μια μακρινή θέα του Παρθενώνα, αλλά και του λιμανιού του Πειραιά. Η συγκεκριμένη γειτονιά αντανακλά την ταπεινή καταγωγή του Αλέξη Τσίπρα, σημειώνει ο δημοσιογράφος, και εν συνεχεία δίνει, ακροθιγώς, κάποια πραγματολογικά στοιχεία της ζωής του. Ο Τσίπρας γεννήθηκε το 1974, τρεις ημέρες μετά την πτώση της χούντας, και εντάχθηκε στην ΚΝΕ, ενώ στη συνέχεια ήταν ένας κλασικός ακτιβιστής φοιτητής. Πήρε πτυχίο μηχανικού, αλλά τελικά τον κέρδισε η πολιτική. Είναι εύκολος χαρακτήρας, δεν του αρέσει να φοράει γραβάτες και η εικόνα του δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική ελίτ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησαν την Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες, γράφει η εφημερίδα.

Ο 22χρονος Γιώργος, γείτονας του Αλέξη Τσίπρα, λέει: «Δεν μου αρέσουν οι πολιτικοί, αλλά η ιδεολογία του Τσίπρα είναι κοντά στη δική μου». Ο Γιώργος ζει σε μια πολυκατοικία μόλις ένα στενό μακριά από την πολυκατοικία στην οποία διαμένει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Το μόνο σημάδι που κάνει τη συγκεκριμένη πολυκατοικία διαφορετική από τις άλλες είναι ένα μικρό αστυνομικό φυλάκιο στην είσοδο και οι φρουροί που διακριτικά ελέγχουν την κίνηση. «Έρχεται και φεύγει συνήθως με αυτοκίνητο. Θέλω να δω αν θα έχει πιο ακριβό αυτοκίνητο όταν θα εκλεγεί πρωθυπουργός», λέει η 45χρονη Μαρίνα Ελευσινιώτη που πλέον βιώνει με τη σειρά της τις δύσκολες ημέρες της Ελλάδας, καθώς έμεινε άνεργη.

«Ελπίζω ο ΣΥΡΙΖΑ να τα καταφέρει και να τερματίσει τη λιτότητα», προσθέτει με τη σειρά της η 34χρονη Ηλέκτρα Κλίτσα, δασκάλα και κάτοικος της περιοχής, ενώ ο 63χρονος Δημήτρης, πρώην ταξιτζής, σημειώνει: «Ο Τσίπρας καταλαβαίνει την τραγική κατάσταση της Ελλάδας. Θέλει να πάρει πάνω από τους ώμους μας την ασφυκτική πίεση που ασκούν οι ξένοι τραπεζίτες». Στο άρθρο υπάρχουν δηλώσεις και του ακαδημαϊκού Νικόλα Γιατρωμανωλάκη και μέλους του Ποταμιού στις οποίες επισημαίνει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να διπλασιάσει τον κατώτατο μισθό, αλλά όλοι ξέρουμε πως τα οικονομικά μας δεν αντέχουν κάτι τέτοιο».

Πηγή: iefimerida.gr