Μεγάλη νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα

Gazzetta team
Μεγάλη νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα
Η... σελίδα γύρισε και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μεγάλος νικητής των εθνικών εκλογών με 36,3%, αφήνοντας στην 2η θέση με διαφορά σχεδόν 9 μονάδων την Νέα Δημοκρατία! Τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή, νέα κατρακύλα για ΠΑΣΟΚ, εκτός βουλής ο Γιώργος Παπανδρέου!

O ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας ήταν οι μεγάλοι νικητές των εθνικών εκλογών! Από τα πρώτα exit polls που δημοσιοποιήθηκαν το απόγευμα της Κυριακής, στις 7μ.μ, όταν έκλεισαν οι κάλπες έδειξαν... αλλαγή εποχής. Η διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία άγγιξε τις 9 ποσοστιαίες μονάδες, ωστόσο το ποσοστό που συγκέντρωσε το κόμμα, δεν ήταν αρκετό για να του δώσει και την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, παίρνοντας 149 έδρες, μόλις δύο λιγότερες από τις απαιτούμενες 151.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα πάρει στα χέρια του την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και όπως φαίνεται, το πιθανότερο σενάριο είναι να συσταθεί κυβέρνηση συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου, με τους δύο αρχηγούς να έχουν προγραμματίσει συνάντηση στις 10:30 το πρωί.

Η μεγάλη ήττα της Νέας Δημοκρατίας, ήδη άνοιξε ένα κύκλο συζητήσεων όσο αφορά το μέλλον του Αντώνη Σαμαρά στον προεδρικό θώκο της παράταξης, καθώς δεν έλειψαν δηλώσεις και... τιτιβίσματα που τον αμφισβητούν! Οι πρώτες ενδείξεις ωστόσο φέρνουν τον απερχόμενο πρωθυπουργό να μην εγκαταλείπει τη θέση του και να παραμένει στο τιμόνι της παράταξης.

Σοκ και μάλιστα μεγάλο συνιστά και η 3η θέση, για την Χρυσή Αυγή (ίσως εδώ θα πρέπει να προβληματιστεί περισσότερο από κάθετι και το πολιτικό σκηνικό, αλλά και όλη η κοινωνία) που κέρδισε την... μάχη έναντι του πρωτοεμφανιζόμενου σε εθνικές εκλογές, Ποταμιού του Σταύρου Θεοδωράκη. Από εκεί και πέρα η νέα Βουλή που προκύπτει είναι 7κομματική καθώς «μέσα» βρίσκονται ακόμη το ΚΚΕ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, αλλά και το πάρα πολύ συρρικνωμένο ΠΑΣΟΚ που έχασε ξανά δυνάμεις κι έκανε τον πρόεδρο του Ευάγγελο Βενιζέλο να επιτεθεί στον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και να ανοίξει θέμα ηγεσίας μέσω συνεδρίου. Εκτός Βουλής έμεινε το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος πάντως τόνισε σε δηλώσεις του ότι δεν πρόκειται να τα παρατήσει.

Οι μεγάλες εκπλήξεις των εκλογών χωρίς δεύτερη σκέψη είναι η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη που άγγιξε το 2%, αλλά και η Τελεία του Απόστολου Γκλέτσου που επίσης κατέγραψε ένα ανάλογο ποσοστό αξιοπρεπές. Από εκεί και πέρα στα αξιοσημείωτα είναι ο... αφανισμός δύο κομμάτων που στο πρόσφατο παρελθόν συμμετείχαν σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Ο λόγος για τον ΛΑ.Ο.Σ του Γιώργου Καρατζαφέρη που με το... ζόρι πέρασε το 1% (περίπου 1.08%) και την ΔΗΜΑΡ (που κατέβηκε σε συνεργασία με τους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ) η οποία κυμάνθηκε στο 0.48%!