Εθνική ομοψυχία και ενότητα, εύχεται για την επομένη των εκλογών ο Βαρθολομαίος (pics)

Gazzetta team
Εθνική ομοψυχία και ενότητα, εύχεται για την επομένη των εκλογών ο Βαρθολομαίος (pics)
Μιλώντας από τo Φανάρι στην Κωνσταντινούπολη κατά την συνάντησή του με την δημοσιογράφο Ειρήνη Βανταράκη, ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, εξέφρασε την επιθυμία του, οι Έλληνες, να παραμείνουν, ενωμένοι όπως είπε, την επομένη των εκλογών και να υπάρχει ενότητα και Εθνική ομοψυχία.

Σε ότι αφορά τα ζητήματα θρησκευτικής ελευθερίας, επανέλαβε ότι αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση της Τουρκίας, καθώς η προσαρμογή της Άγκυρας στις ευρωπαϊκές αξίες θα είναι προς όφελος όλων των πολιτών της χώρας.
Το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, που σχετίζεται άμεσα με την ιστορική συνέχεια του Πατριαρχείου, τίθεται ως ζήτημα άμεσης προτεραιότητας. Σύμφωνα με έγκυρες εκκλησιαστικές πηγές, σύντομα θα λειτουργήσει Γυμνάσιο και Λύκειο, όπου θα φοιτούν ομογενείς της Χάλκης που θα επιστρέψουν στην Xάλκη.

Ο Βαρθολομαίος επανέλαβε παλαιότερη δήλωσή του ότι «Το θέμα της Χάλκης είναι θέμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλου του πολιτισμένου κόσμου. Είναι θέμα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και της θρησκευτικής ελευθερίας, που είναι αρχές απαράβατες για κάθε πολιτισμένο λαό».

Ο Βαρθολομαίος, κατά κόσμον Δημήτρης Αρχοντώνης γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου του 1940 στους Αγίους Θεοδώρους της Ίμβρου και εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινούπολης, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης στις 22 Οκτωβρίου 1991, όντας ο 270ος Οικουμενικός Πατριάρχης μετά τον Δημήτριο που έφυγε από την ζωή στις 2 Οκτωβρίου.

Οι γονείς του Χρήστος και Μερόπη, ήταν ιδιοκτήτες του ενός από τα πέντε καφενεία του χωριού, ενώ ο ίδιος φοίτησε στο δημοτικό σχολείο της Ίμβρου.
Αποφοίτησε από το Ζωγράφειο Λύκειο της Κωνσταντινούπολης και συνέχισε τις σπουδές του στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
Το 1972, οπότε εξελέγη Οικουμενικός Πατριάρχης ο προκάτοχός του, Δημήτριος, διορίστηκε από τον ίδιο διευθυντής του πατριαρχικού γραφείου.

Το 1973 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Φιλαδελφείας και το 1990 Μητροπολίτης Χαλκηδόνος διαδεχόμενος τον πνευματικό του πατέρα που κατείχε το αξίωμα.
Εκτός από τις εκκλησιαστικές σπουδές του, που είναι πλούσιες, μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Γερμανικά, Λατινικά και φυσικά Τουρκικά.
varth-pappas
Ο Βαρθολομαίος είναι υπέρμαχος του ενδοχριστιανικού διαλόγου, και κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Ποντίφικα έθεσε ευθέως το ζήτημα της επιβίωσης των χριστιανών της Μέσης Ανατολής. Οι χριστιανικές κοινότητες απειλούνται με πλήρη εξαφάνιση, τονίζεται σε κοινό ανακοινωθέν, του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Πάπα Φραγκίσκου: «Δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε μια Μέση Ανατολή χωρίς χριστιανούς».

«Πολλοί από τους αδελφούς και τις αδελφές μας διώκονται και έχουν οδηγηθεί με τη βία μακριά από τα σπίτια τους. Μοιάζει ακόμα και να έχει χαθεί η αξία της ανθρώπινης ζωής, να μην μετρά πια ο άνθρωπος και να μπορεί να θυσιάζεται από άλλα συμφέροντα. Και η τραγωδία είναι ότι αυτό συναντά την αδιαφορία πολλών» αναφέρει η διακήρυξη. Οι δύο θρησκευτικοί ηγέτες ζήτησαν να υπάρξει «κατάλληλη απάντηση από τι διεθνή κοινότητα.

Πηγή: news4all.gr