Προσαλίκας: «Ηρθε η ώρα για τομές στον αθλητισμό»

Δήμος Μπουλούκος
Προσαλίκας: «Ηρθε η ώρα για τομές στον αθλητισμό»
O Στέλιος Προσαλίκας, υποψήφιος βουλευτής στη Β' Αθηνών με το Ποτάμι, μίλησε στο gazzetta.gr για το όραμα του για τον αθλητισμό, τις προτάσεις του, αλλά και για το γήπεδο της ΑΕΚ.

ετά από μια ζωή στα γήπεδα του βόλεϊ, είτε ως κορυφαίος παίκτης, είτε ως κορυφαίος προπονητής φτάνοντας μάλιστα και στο τιμόνι της Εθνικής βόλεϊ, ήρθε η ώρα να δοκιμάσει και στον πολιτικό στίβο. Με άκρως επιτυχημένη θητεία στην θέση του Προέδρου της Ομοσπονδίας βόλεϊ, ο Στέλιος Προσαλίκας, θέλει να μεταφέρει τις ιδέες του και τα πιστεύω του και στην πολιτική σκηνή, με το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη.

Για όλα αυτά μίλησε στο gazzetta.gr

Γιατί κάποιος να ψηφίσει Στέλιο Προσαλίκα και «Ποτάμι»;

«Θέλω με δυο λόγια να εκφράσω όλους όσους πιστεύουν στη δύναμη των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων και στη δύναμη της σύνθεσης ως αναγκαίας προϋπόθεσης για να πάμε ως χώρα μπροστά. Προσωπικά, μετά από 35 χρόνια στον αθλητισμό και τον κόσμο των επιχειρήσεων, νιώθω έτοιμος να συμβάλλω σ’ αυτήν την κατεύθυνση. Ειδικά για το χώρο του αθλητισμού έχω αποδείξει και στο παρελθόν ότι έχω την εμπειρία και προπαντός τη βούληση να κάνω τομές και να φέρω αποτελέσματα.

Ποιες είναι οι προτάσεις σου για τον αθλητισμό;

«Είναι ανάγκη να δημιουργηθεί μια εθνική ομάδα αλλαγών ώστε να προχωρήσουμε άμεσα σε βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις στο χώρο του αθλητισμού. Θα πρέπει να γίνει σοβαρή εξοικονόμηση πόρων. Να δούμε για παράδειγμα τον αριθμό των συμβούλων των ομοσπονδιών, ο οποίος θα πρέπει να μειωθεί στο μισό ώστε να διοικούνται πιο αποτελεσματικά, και να μην επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς των ομοσπονδιών με έξοδα μετακίνησης και διαμονής. Καμία ομοσπονδία να μην έχει πάνω από 11 συμβούλους. Και οι πόροι που θα εξοικονομηθούν να κατευθυνθούν σε επαγγελματίες του μάνατζμεντ και του αθλητικού μάρκετινγκ. Με τέτοιες βαθιές και ρεαλιστικές τομές θα οδηγηθούμε στη σύγχρονη εποχή».

Eσύ μπορεί να αναφέρεσαι σε νέα πρόσωπα, αλλά οι περισσότεροι παράγοντες στον ερασιτεχνικό αθλητισμό είναι στις ίδιες καρέκλες εδώ και πολλά χρόνια.

«Αυτό πρέπει να αλλάξει. Οι εκλογές μέσω εξουσιοδοτήσεων πρέπει να σταματήσουν, αφού το γεγονός αυτό αλλοιώνει την πραγματική βούληση και οδηγεί στην παραμονή των διοικήσεων των ίδιων ανθρώπων για πολλές δεκαετίες με αλυσιδωτές επιπτώσεις στην ανάπτυξη των αθλημάτων. Παράλληλα, είναι ανάγκη να επανέλθουν στο προσκήνιο οι άνθρωποι που στήριζαν ανιδιοτελώς τον αθλητισμό στις τοπικές κοινωνίες, πρέπει να ξαναδώσουμε

Το σύστημα ήταν αυτό που σας «χτύπησε» και έφυγες από τη θέση του Προέδρου της ομοσπονδίας βόλεϊ;

«Μου έλεγαν ότι είμαι ο μοναδικός. Ο μοναδικός που έριξε μετά από 30-40 χρόνια μια μόνιμη κατάσταση και ο μοναδικός που σε δυο χρόνια είπα «αι σιχτίρ δεν τρώγεστε με τίποτα.» Έφυγα αλλά είπα θα κάνω ότι μπορώ και θα ενώσω την φωνή μου με όσους ανθρώπους καταλαβαίνουν ότι πρέπει να γίνουν άμεσα αλλαγές. Πρέπει να φωνάξουμε, πρέπει να αντιδράσουμε. Ποιον έχουμε να φοβηθούμε και δεν λέμε τα πράγματα με το όνομα τους; Είναι αθλητισμός αυτός που κάνει η Ελλάδα; Παίρνουμε υψηλό επίπεδο αθλητικότητας αυτήν την στιγμή; Παχύσαρκα παιδιά, κακή διατροφή χωρίς χώρους και να έχουμε πληρώσει όσα δεν έχει πληρώσει όλη η Ευρώπη στον αθλητισμό. Έχουμε δώσει πάρα πολλά λεφτά. Αλλά που πήγαν τα λεφτά; Όποιος είναι παλιός ξέρει πως έφευγαν τα λεφτά των επιχορηγήσεων, πως κομματικοποιήθηκαν οι ομοσπονδίες.»

Ποια θα ήταν η πρώτη μεταρρύθμιση που θα κάνετε;

«Θα ήταν διοικητική μεταρρύθμιση. Δηλαδή, Ομοσπονδίες και Γενική Γραμματεία Αθλητισμού μαζεύονται σε ένα κτίριο, στο ΟΑΚΑ. Μειώνουν πολύ τους προϋπολογισμούς τους, αυξάνουν την απόδοση τους και μπαίνουν νέα παιδιά με γνώσεις και νέες ιδέες. Πρέπει να γίνουν τομές άμεσες. Αφού βάλουμε αυτά τα πράγματα και τα μηχανογραφήσουμε, πρέπει από εκεί και πέρα να αλλάξουμε όλα τα παλιά πράγματα. Και μετά θα μπορέσουμε να φέρουμε και νέους πόρους.»

Έχει γίνει πολύς λόγος για το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ποια είναι η θέση σας;

«Να το επαναλάβω και σε σας. Θεωρώ αδιανόητο να μην προχωρήσει η κατασκευή της «Αγιάς Σοφιάς». Όπως θεωρώ αδιανόητες και τις αιτιάσεις που ακούγονται. Σκέψου να γκρεμίζεις το σπίτι σου για να κάνεις ένα καλύτερο και να έρχεται κάποιος και να σου λέει ότι δεν μπορείς να χτίσεις ξανά για περιβαλλοντικούς λόγους. Αυτά είναι αστεία πράγματα. Παράλληλα, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι με το νέο γήπεδο θα αναβαθμιστεί σημαντικά ολόκληρη η περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας ενώ θα δημιουργηθούν και σημαντικός αριθμός νέων θέσεων εργασίας».

Έχετε εργαστεί μάλιστα ως προπονητής της ΑΕΚ

«Ναι είναι αλήθεια αυτό και για αυτό έχω μια ευαισθησία για το θέμα. Ως προπονητής της ΑΕΚ ήμουν εκεί στα πρώτα σχέδια για τη δημιουργία του νέου γηπέδου και είχα συμβάλλει στην υλοποίηση της μελέτη για τη δημιουργία εκτός του κλειστού του μπάσκετ και ενός νέου σύγχρονου γηπέδου βόλεϊ χωρητικότητας 2.500 θεατών όσο περίπου ήταν και το παλατάκι για μένα που λεγόταν Γ. Μόσχος.»

Τι θα πρέπει να γίνει την επόμενη μέρα; Για ποιο λόγο Το Ποτάμι επιμένει να είναι ο τρίτος πόλος;

«Στις 26η Ιανουαρίου θα πρέπει οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις να κάτσουν σ’ένα τραπέζι και να πάρουν την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση μιας εθνικής ομάδας των πιο άξιων και ικανών που θα κληθεί να διαχειριστεί την επιδεινούμενη κρίση και να διαπραγματευτεί το χρέος και το οικονομικό πρόγραμμα. Να διαπραγματευτεί, όμως, χωρίς μονομερείς ενέργειες και έχοντας ως κόκκινες γραμμές την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και την παραμονή μας στο ευρώ. Παράλληλα και στο ίδιο πλαίσιο της συνεργασίας, απαιτείται η δημιουργία ενός συγκεκριμένου προγραμματικού πλαισίου μέσα στο οποίο θα πρέπει περιλαμβάνονται συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις. Στη δημόσια διοίκηση, στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικό προς τις επιχειρήσεις, στο κράτος πρόνοιας, στις δομές της υγείας, στον αθλητισμό. Είναι, λοιπόν, κρίσιμο στις 25 Ιανουαρίου να ενισχυθεί Το Ποτάμι ώστε να καθιερωθεί ως ο ισχυρός τρίτος πόλος του πολιτικού συστήματος που θα λειτουργεί ως θεματοφύλακας για την υλοποίηση των παραπάνω βημάτων.»