Βασανίζονται τα σκυλιά στις ταινίες; (pics & vid)

Gazzetta team
Βασανίζονται τα σκυλιά στις ταινίες; (pics & vid)
Το ερώτημα παραμένει αναλλοίωτο στο χρόνο και απασχολεί τους φιλόζωους - κι όχι μόνο - κάθε φορά που απολαμβάνουν μια κινηματογραφική ταινία με πρωταγωνιστή εναν σκύλο.

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε αναρωτηθεί, αν τα σκυλιά που συμμετέχουν στις ταινίες, εκπαιδεύονται ή βασανίζονται για να... μάθουν τον ρόλο τους και να μοιάζουν σαν... ρομπότ.

Το Petsonly.gr επιχειρεί να δώσει την απάντηση μέσα από παραδείγματα του παρελθόντος, από σκυλιά που έγιναν... σταρ μέσω του κινηματογράφου κι ακόμη και σήμερα τα αναφέρουμε ως παραδείγματα.

Εδώ και δεκάδες χιλιάδες χρόνια λοιπόν δεν υπάρχει άλλο θηλαστικό που έχει αγαπηθεί περισσότερο από το σκύλο. Η μοναδική σχέση που έχει αναπτύξει με τον άνθρωπο έχει αποτυπωθεί στην ποίηση, τη λογοτεχνία, στη ζωγραφική, γλυπτική και φυσικά στον κινηματογράφο. Από τον Strongheart (1917), ένα γερμανικό ποιμενικό που θεωρείτε ένας από τους πρώτους κινηματογραφικούς αστέρες, τη Lassie και τον Hatchi μέχρι τον Marley, όλοι έχουν κερδίσει καρδιές μικρών και μεγάλων.

Μπορεί οι συντελεστές της ταινίας να δήλωσαν πως το τρίχρονο Lambrador Marley ήταν “φυσικό” ταλέντο, αλλά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Καμία από τις συμπεριφορές που βλέπεται δεν είναι «αυθόρμητες» αντιδράσεις. Δεν είναι καθόλου εύκολο να γυρίσεις μία σκηνή στην οποία θα συμμετέχει ένας σκύλος. Εδώ δεν είναι εύκολο με τους ανθρώπους-ηθοποιούς.

Βασανίζονται τα σκυλιά στις ταινίες; [vds+photos]

Ο λόγος είναι απλός. Την ώρα του γυρίσματος συμβαίνουν πολλά και ο σκύλος θα πρέπει να είναι απόλυτα συγκεντρωμένος ώστε να μην αποσπάται η προσοχή του. Αυτό προϋποθέτει να έχει άριστη εκπαίδευση και πολύ καλή σχέση μαζί με τον εκπαιδευτή του. Ο σκύλος κάνει ό,τι ακριβώς του λέει ο εκπαιδευτής, τις περισσότερες φορές χρησιμοποιώντας «οπτικές εντολές».

Τα πλάνα έχουν όλα γυριστεί από την κατάλληλη γωνία ώστε οι συμπεριφορές του σκύλου να φαίνονται φυσιολογικές. Τα σκυλιά στρεσάρονται και κουράζονται στα γυρίσματα. Αυτός είναι ο λόγος που οι συμπεριφορές που θα πρέπει να πραγματοποιήσει ο σκύλος, σε κάθε σκηνή, έχουν προβαριστεί πολλές φορές πριν από το γύρισμα και τίποτα δεν αφήνεται τελευταία στιγμή.

Ολοι οι εκπαιδευτές, «πίσω» από τα σκυλιά που έχουμε δει στο Holywood, τουλάχιστον τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, εκπαιδεύουν με θετική ενίσχυση (positive reinforcement) τα ζώα. Μία τεχνική χωρίς βία. Μέσα σε αυτούς είναι και ο Mark Forbes ο οποίος από το 1990 μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει σε πάνω από 40 ταινίες, μεταξύ αυτών στις 101 Dalmatians, Because of Winn-Dixie, Marley & Me, Garfield 2, Alvin and the Chipmunks κ.α.

Βασανίζονται τα σκυλιά στις ταινίες; [vds+photos]

Τι εννοούμε με τον όρο Positive reinforcement;

Positive reinforcement ονομάζουμε την τεχνική με την οποία ενισχύουμε την πιθανότητα ο σκύλος να επαναλάβει μία συμπεριφορά που επιθυμούμε. Η συμπεριφορά ενισχύεται με επιβράβευση που μπορεί να είναι μια λιχουδιά ή ακόμη και το αγαπημένο του παιχνίδι. Για παράδειγμα, αν κάθε φορά που ο σκύλος μας κάθεται του δίνουμε αμέσως μία λιχουδιά (επιβράβευση), είναι πιθανό ο σκύλος να επαναλάβει αυτή τη συμπεριφορά στο μέλλον επειδή γνωρίζει πως έτσι θα επιβραβευτεί.

Πηγή: petsonly.gr