Τσίπρας: «Δεν θα κάνουμε μονομερείς ενέργειες εκτός κι αν μας αναγκάσουν»

Gazzetta team
Τσίπρας: «Δεν θα κάνουμε μονομερείς ενέργειες εκτός κι αν μας αναγκάσουν»
Στο πρακτορείο Reuters μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, εξηγώντας ποιες είναι οι προτεραιότητες του κόμματος εφόσον αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε στο πρακτορείο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ακυρώσει τα μέτρα λιτότητας που έχει συμφωνήσει η τωρινή κυβέρνηση, αλλά θα διαπραγματευτεί μια ανακούφιση χρέους με τους διεθνείς δανειστές χωρίς να προβεί σε μονομερείς ενέργειες.

Επανέλαβε τη δέσμευσή του να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ και επισήμανε ότι «η Ευρώπη πρέπει να ''κουρέψει'' ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους». «Τα δάνεια από το ΔΝΤ πρέπει να πληρωθούν, αλλά θα ζητήσουμε επιμήκυνση ωριμάνσεων στα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ» πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Διαπραγμάτευση σημαίνει πως θέλουμε μια συμφωνημένη λύση» είπε στο Reuters ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας ότι αρχικά αναμένει σκληρή στάση από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Αναφορικά με το χρέος και τη συμφωνία δανεισμού που θα επαναδιαπραγματευτεί ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να κάνουμε μονομερείς ενέργειες εκτός κι αν μας αναγκάσουνε, αλλά πιστεύω ότι κανένας δεν θα μας πιέσει καθώς μια τέτοια εξέλιξη δεν θα είναι προς όφελος κανενός».

Επιπλέον, απέρριψε εκ νέου την πιθανότητα συνεργασίας με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας ότι θα επιτευχθεί ευρύτερη πολιτική συναίνεση μετά από τς εθνικές εκλογές.

Τέλος, το πρακτορείο Reuters σημειώνει ότι υπάρχουν εικασίες πως η ελληνική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να επιτύχει μια ευρύτερη εθνική συμμαχία για να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές έπειτα από την ήττα στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πηγή: iefimerida.gr