«Αρχή του τέλους για την κυβέρνηση οι 160», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Gazzetta team
«Αρχή του τέλους για την κυβέρνηση οι 160», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί ότι το κυβερνητικό μπλοκ δεν μπορεί να ξεπεράσει το ταβάνι των 170 ψήφων στην τρίτη ψηφοφορία, με τα δεδομένα που προέκυψαν από την πρώτη.

Υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα και σε κλίμα ικανοποίησης, αλλά και εκλογικής εγρήγορσης πλέον συνεδριάζει το μεσημέρι της Πέμπτης η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αποτιμήσει το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας στη Βουλή για την προεδρική εκλογή, αλλά κυρίως για να αντιμετωπίσει πιθανή αντεπίθεση κυβέρνησης, αγορών και δανειστών ενόψει της κρίσιμης τρίτης ψηφοφορίας στις 29 Δεκεμβρίου.

Η εκτίμηση της Κουμουνδούρου είναι ότι μπορεί να επιτευχθεί ο κυβερνητικός στόχος των 180 ψήφων για την εκλογή προέδρου, μιλά για αρνητική δυναμική, που δημιουργεί πια το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας με τις 160 θετικές ψήφους και κάνει λόγο για την «αρχή του τέλους» της κυβέρνησης. Λένε επίσης για «ψηφοφορία Βατερλό» και για «βαρύτατη πολιτική ήττα» της κυβέρνησης.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί ότι το κυβερνητικό μπλοκ δεν μπορεί να ξεπεράσει το ταβάνι των 170 έως 170 ψήφων στην τρίτη ψηφοφορία, με τα δεδομένα που προέκυψαν από την πρώτη. Επιπλέον πιστεύει ότι και ο Αντώνης Σαμαράς έχει περιορισμένα περιθώρια κινήσεων και πρωτοβουλιών, καθώς βρίσκεται σε εξαιρετικά δεινή θέση: Οποιαδήποτε υποχώρηση κάνει τώρα από τις αρχικές του επιδιώξεις, όπως η υπόσχεση για εκλογές το φθινόπωρο του 2015 ή ακόμα και αλλαγή υποψηφίου προέδρου, είναι δυνατόν να τον οδηγήσουν σε εκλογική πανωλεθρία, αφού σε περίπτωση που δεν αναδειχθεί πρόεδρος Δημοκρατίας, τότε θα δώσει την μάχη των εθνικών εκλογών μέσα σε κλίμα ηττοπάθειας για τη ΝΔ.

Ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν αναμένουν παράδοση της συγκυβέρνησης, εξαιτίας του απογοητευτικού πρώτου αποτελέσματος, αλλά αντιθέτως είναι βέβαιοι ότι θα ασκηθούν πιέσεις προς τους βουλευτές που φέρονται να προβληματίζονται. Η πολιτική γραμματεία θα εξετάσει τρόπους ώστε να γίνουν ανοίγματα προς διάφορες πλευρές στο πλαίσιο της στρατηγικής συμμαχιών, ώστε να μην σπάσει το μέτωπο που φάνηκε να διαμορφώνεται την Τετάρτη.

Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως περιμένουν και νέες πιέσεις από τις αγορές, αλλά εκτιμούν ότι δεν μπορεί να φτάσει πλέον η κατάσταση στα άκρα, αφού το πρώτο κύμα των επιθέσεων δεν έφερε κανένα θετικό αποτέλεσμα για την κυβέρνηση.

Αναμένουν επίσης πιέσεις πολιτικού χαρακτήρα, για συναίνεση και συμμετοχή σε «ενδιάμεσες» λύσεις του τύπου κυβερνήσεων ειδικού σκοπού. Τις απορρίπτουν όλες και ξεκαθαρίζουν ότι η μόνη διέξοδος είναι η προσφυγή στις κάλπες.

Η πολιτική γραμματεία θα συζητήσει και για το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να δώσει εντολή για ενεργοποίηση όλου του κομματικού μηχανισμού καθώς το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο για την εκλογική μάχη.

πηγή: protothema.gr