Reuters: Ο Σαμαράς είχε ενημερώσει τους Ευρωπαίους για τις κινήσεις του

Gazzetta team
Reuters: Ο Σαμαράς είχε ενημερώσει τους Ευρωπαίους για τις κινήσεις του
Με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, τον πρόεδρο της Κομισιόν και άλλους ευρωπαίους ηγέτες μίλησε ο Έλληνας πρωθυπουργός πριν λάβει την απόφαση να επισπεύσει την προεδρική εκλογή, αντίθετα με τον Γιώργο Παπανδρέου το 2011, λέει το πρακτορείο ειδήσεων
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε να πάρει το ρίσκο και να επισπεύσει την προεδρική εκλογή. Αλλά, σε αντίθεση με έναν προκάτοχό του στο πρόσφατο παρελθόν, βεβαιώθηκε πριν «ρίξει τη βόμβα» ότι το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες δεν θα ήταν εμπόδιο.
Ετσι ξεκινά άρθρο του πρακτορείου Reuters που αναφέρεται στην απόφαση του Ελληνα πρωθυπουργού, στο τι προηγήθηκε και σε όσα διαδραματίστηκαν πριν παρθεί η απόστασή αυτή, που όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά «κατέλαβε εξ' απίνης το ελληνικό κατεστημένο αλλά και τις διεθνείς αγορές».


«Αλλά, λίγοι επιλεγμένοι άνθρωποι», σημειώνει το Reuters, «γνώριζαν καλά τι θα επακολουθούσε, μεταξύ αυτών και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόιμπλε».

«Ο Σαμαράς και ο Σόιμπλε μίλησαν τηλεφωνικά τις ημέρες πριν ανακοινωθεί η επίσπευση της ημερομηνίας της προεδρικής εκλογής, αναφέρει πηγή από την Ευρωζώνη», λέει το Reuters. «Συζήτησαν τις λεπτομέρειες του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, από το οποίο ο Σαμαράς θέλει να βγει ένα χρόνο νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Μίλησαν ακόμα και για την επίσπευση της εκλογής, σύμφωνα με την πηγή, αν και ο συντηρητικός πρωθυπουργός χρειάζεται ένα σημαντικό αριθμό βουλευτών για να την πετύχει».

«Ο Σόιμπλε δεν πίεσε τον Σαμαρά προς αυτήν την απόφαση, αλλά τώρα που έχει ανακοινωθεί, δεν πιστεύει ότι ήταν μια κακή επιλογή από τον Σαμαρά» λέει στο Reuters η ανώνυμη πηγή.

Η Ελλάδα είναι κοντά στο να ανακτήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη από τις αγορές, οι οποίες όμως δεν έχουν ακόμα πιστεί πως μπορεί να τα καταφέρει μόνη της, σημειώνει το Reuters και τονίζει: «Η υποστήριξη από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, ακόμα κι αν είναι μόνο για λόγους τακτικής, είναι ακόμα μια σημαντική εγγύηση».



«Η Ελλάδα έμαθε αυτό το μάθημα με το χειρότερο τρόπο το 2011, όταν ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εξέπληξε και εξόργισε τους Ευρωπαίους συμμάχους του ανακοινώνοντάς τους τελείως ξαφνικά πως σχεδιάζει να κάνει δημοψήφισμα για το αν η Ελλάδα θα πρέπει να δεχθεί ή όχι το πρόγραμμα διάσωσης», αναφέρει το ρεπορτάζ που καταλήγει: «Αυτή τη φορά οι Έλληνες αξιωματούχοι ήταν πιο προσεκτικοί».

Μετά την επικοινωνία του με τον Σόιμπλε, ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε σειρά επαφών και με άλλους ευρωπαίους ηγέτες, μεταξύ αυτών και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Πηγή: protothema.gr