«H μέρα που έγιναν τρία θαύματα»

Gazzetta team
«H μέρα που έγιναν τρία θαύματα»
Μια προσωπική μαρτυρία για τον ιό του Έμπολα από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

Η Δρ Μόνικα Αρέντ-Τρουχίγιο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μας περιγράφει μία ημέρα γεμάτη με θαύματα στην μάχη κατά του Έμπολα στην Μπο της Σιέρα Λεόνε: «Όταν έφεραν τον Χασάν, ήταν σχεδόν νεκρός. Δεν μπορούσε να κουνηθεί, ούτε καν να μιλήσει. Είχε συνεχώς διάρροια. Ήταν σαστισμένος και αποπροσανατολισμένος. Σε έναν διαρκή λήθαργο. Οι νοσοκόμες έκαναν ότι μπορούσαν.

Διέθεταν μισή ώρα κάθε φορά για να τον ταΐσουν και να του δώσουν νερό. Κάποια στιγμή, όταν μπήκα στη ζώνη υψηλού κινδύνου, τον είδα να μιλάει και πάλι. Καθόταν στο κρεβάτι. Μου είπε με αποφασιστικότητα «Αύριο θα περπατήσω». Και όντως, την επόμενη μέρα, τον είδα έκπληκτη να περπατάει έξω μέχρι το σημείο που συγκεντρώνονται οι ασθενείς όταν αναρρώνουν. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι είχε μεταμορφωθεί τόσο. Ακόμα και το πρόσωπό του είχε αλλάξει τελείως. Ο Χασάν περιτριγυριζόταν πλέον από μια ομάδα φίλων και έπαιζε χαρτιά μαζί τους.

Ο καλύτερός του φίλος στο κέντρο ήταν ο Μοχάμαντ, ο δεύτερος πιο άρρωστος που έχω δει ποτέ. Ένα βράδυ ο Μοχάμαντ θύμωσε. Βρισκόταν σε σύγχυση. Όλοι μας εδώ γνωρίζουμε ότι είναι πολύ κακό σημάδι όταν οι άνθρωποι με Έμπολα αναπτύσσουν ψυχικά προβλήματα. Απειλούσε τους άλλους ασθενείς. Όλοι είχαν πανικοβληθεί. Έτρεχαν στους διαδρόμους, προσπαθώντας να του ξεφύγουν.

Τελικά ένας συνάδελφος τον έπεισε να πάρει ένα αντι-ψυχωτικό φάρμακο, το οποίο και τον αναισθητοποίησε. Ευτυχώς όταν ο Μοχάμαντ ξύπνησε, ήταν και πάλι ήρεμος. Από εκείνη τη στιγμή, άρχισε να ανακτά σταδιακά τις δυνάμεις του. Κάθισε έξω με τον Χασάν. Έπαιζαν χαρτιά και έκαναν αστεία. Έλεγε ο ένας στον άλλον πόσο υγιής αισθανόταν. Την ίδια μέρα έλαβαν και οι δύο εξιτήριο από το κέντρο θεραπείας. Έφυγαν χαρούμενοι για τη Μογιάμπα.

Εξιτήριο δώσαμε, επίσης, και στη 10-μηνών ανιψιά του Χασάν, την Κούμπα. Το μωρό έφτασε με τη μητέρα του, η οποία είχε προσβληθεί από τον ιό Έμπολα, με ένα ασθενοφόρο μαζί με πολλούς ακόμα ασθενείς. Παρά την επαφή της με τόσους ασθενείς και το γεγονός ότι η μητέρα της τη θήλαζε, το τεστ για την Κούμπα βγήκε αρνητικό. Τη βάλαμε σε ξεχωριστό δωμάτιο.

Σύντομα όμως εμφάνισε πυρετό και αρχίσαμε θεραπεία με αντιβιοτικά. Όταν την επανεξετάσαμε μια εβδομάδα αργότερα, ανακαλύψαμε ότι ο έλεγχος ήταν ακόμη αρνητικός και ήταν σε θέση να πάει στο σπίτι με τον θείο της. Η μητέρα της θα εξεταστεί σήμερα, και είμαι σίγουρη ότι κι εκείνη θα είναι αρνητική.

Ένας μεγάλος αριθμός ασθενών μας έχει σχεδόν αναρρώσει – περιμένουν απλώς για τα τελικά αρνητικά αποτέλεσμα του ελέγχου. Η ατμόσφαιρα στη ζώνη υψηλού κινδύνου είναι πραγματικά θετική. Ορισμένες από τις γυναίκες έχουν σχηματίσει παρέες και έχουν γίνει φίλες. Λένε αστεία, μερικές τρέχουν κατά μήκος του διαδρόμου για να είναι σε καλή κατάσταση ή ακόμα χορεύουν μαζί. Κάποια στιγμή δεν μπορούσα παρά να χορέψω κι εγώ μαζί τους, φορώντας την προστατευτική, διαστημική στολή μου.

Οι γυναίκες στηρίζουν η μία την άλλη. Όταν οι ασθενείς Έμπολα αρχίζουν να αναρρώνουν, συνήθως πεινούν υπερβολικά. Τρία γεύματα δεν τους είναι αρκετά. Μια γυναίκα ζήτησε από την οικογένειά της να της φέρει φαγητό. Στη συνέχεια το μοιράστηκε με όλους τους υπόλοιπους. Μια άλλη ήταν πολύ αδύναμη, έκανε έμετο και είχε διάρροια, αλλά το βασικό πρόβλημα ήταν η κατάθλιψη.

Τόσο η μητέρα όσο και η θεία της είχαν πεθάνει, ενώ συνολικά είχε χάσει 17 μέλη της ευρύτερης οικογένειάς της. Ποτέ δεν την είδα να χαμογελά. Δεν ήθελε καν να μιλάει. Τώρα όμως είναι μέρος της ομάδας των γυναικών. Μιλά δυνατά και φωνάζει μαζί με τις άλλες γυναίκες. Είναι απίστευτο που ακόμα και στη Δυτική Αφρική συνεχίζουν να γίνονται θαύματα σήμερα».

*Τα ονόματα των ασθενών έχουν αλλάξει.

Επείγουσα έκκληση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για οικονομική βοήθεια. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκίνησαν την παρέμβαση για τον Έμπολα στη Δυτική Αφρική τον Μάρτιο 2014 και αυτή την στιγμή έχουν προγράμματα στη Γουινέα, τη Λιβερία, και τη Σιέρα Λεόνε. Στα 6 θεραπευτικά κέντρα που έχουν στήσει στη Δυτική Αφρική έχουν δεχθεί 6.122 άτομα, εκ των οποίων 3.813 ήταν θετικοί στον ιό Έμπολα και 1.599 κατάφεραν να επιζήσουν (20/11/2014).

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αγωνίζονται καθημερινά για να σώσουν ζωές και να θέσουν την επιδημία Έμπολα υπό έλεγχο. Για το λόγο αυτό απευθύνουν επείγουσα έκκληση για οικονομική βοήθεια μέσω μίας δωρεάς στον ειδικό λογαριασμό της ALPHA BANK: 260002002001556 και στο support.msf.gr/ebola

Πηγή athensvoice.gr