Αυξημένοι φόροι άνω του 1,8 δισ. ευρώ το 2015

Gazzetta team
Αυξημένοι φόροι άνω του 1,8 δισ. ευρώ το 2015
Αυξημένους άμεσους και έμμεσους φόρους θα πληρώσουμε το 2015, χωρίς μάλιστα νέα μέτρα, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που κατατίθεται σήμερα χωρίς την έγκριση της τρόικας.

Το 2015 θα έχουμε για πρώτη φορά ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, όπως θα τον παρουσιάσει στις ο Χ. Σταϊκούρας, πριν κατατεθεί στη Βουλή από τον Γ. Χαρδούβελη.

Ο προϋπολογισμός μπορεί να μην προβλέπει νέα μέτρα αλλά τα φορολογικά έσοδα θα αυξηθούν κατά περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ από την άμεση φορολογία και κατά περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ από την έμμεση φορολογία.

Δεν πρόκειται για κάποιο μαγικό τρυκ αλλά οι αυξημένοι φόροι βγαίνουν χωρίς νέα μέτρα από τον ρυθμό ανάπτυξης 2,9% που προβλέπεται για το 2015, που συνεπάγεται πρόσθετο εισόδημα 5,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ελληνική οικονομία το 2015, και προκύπτει τόσο από την αύξηση εισοδημάτων στους ιδιώτες όσο και στην αύξηση κερδών για τις επιχειρήσεις.

Τα κρίσιμα νούμερα του προϋπολογισμού:

- Πρωτογενές πλεόνασμα στο 3% του ΑΕΠ

- Μείωση του δημόσιου χρέους στο 160% του ΑΕΠ

- Ρυθμό ανάπτυξης στο 2,9% με ταυτόχρονη μείωση της ανεργίας

Μείωση φόρων, παρά τις υποσχέσεις, δεν προβλέπονται στο νέο προϋπολογισμό που κατατίθεται χωρίς την έγκριση της τρόικας, που έχει στυλώσει στα πόδια της στις προβλέψεις της για δημοσιονομικό κενό που το φουσκώνει σε εως και 3,6 δισ. ευρώ.

Μάλιστα αντί για μείωση φόρων ορίζεται ρητά η διατήρηση της έκτακτης εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης, που αντί να εξαφανιστεί απλά θα είναι μειωμένη κατά 30%.

Τουλάχιστον ενσωματώθηκαν στο κείμενο του προϋπολογισμού κονδύλια 540 εκατομμυρίων ευρώ που θα διατεθούν για την αποκατάσταση μισθών σε ένστολους και δικαστικούς.

πηγή: newsit.gr