Ιστορίες του παλιού κινηματογράφου vol. 36 (pics & vids)

Σινέ Νοσταλγία Σινέ Νοσταλγία
Ιστορίες του παλιού κινηματογράφου vol. 36 (pics & vids)
Το Σινέ «Νοσταλγία» ήρθε στο Gazzetta Plus με σκοπό να σας ξεναγεί κάθε εβδομάδα στις πιο αγαπημένες στιγμές του ελληνικού κινηματογράφου! To ταξίδι στις πιο αγαπημένες ελληνικές ταινίες, που έχουν «ντύσει» όλες μας τις αναμνήσεις συνεχίζεται...

ME THN EΥΓΕΝΙΚΗ ΧΟΡΗΓΙΑ ΤΗΣ Bergmann Kord

Όταν ο Γιώργος Φούντας και η Ελένη Χατζηαργύρη συνεργάστηκαν με τον Φίνο...

Tι είναι αυτό άραγε που «δένει» τους ανθρώπους με μια δραματική κατάσταση - η οποία μόνο πόνο μπορεί να προκαλεί – και τους ωθεί στο να την παρακολουθούν να εξελίσσεται μέσα από μια ταινία, που υποτίθεται βλέπουν για να ψυχαγωγηθούν; Μήπως η κρυφή ικανοποίηση ότι οι ίδιοι δεν την βιώνουν, άρα είναι σε καλύτερη θέση από τους πρωταγωνιστές; Μήπως γιατί απελευθερώνουν ασυναίσθητα τα δικά τους καταπιεσμένα συναισθήματα όταν συμπάσχουν με ένα κινηματογραφικό δράμα; Σίγουρα η απάντηση δεν είναι μονοσήμαντη, αφού η ανθρώπινη ψυχή είναι ανεξερεύνητη στο σύνολό της. Η ταινία με τίτλο «Αντίο Ζωή» - πόσο πιο ξεκάθαρα να θέσει μια ταινία το περιεχόμενό της από τον τίτλο και μόνο; -, αποτελεί μια τέτοια δραματική ιστορία, η οποία παρακολουθεί τη ζωή μιας γυναίκας που έχει τη δική της οικογένεια και ζει ευτυχισμένη, μέχρι που ανακαλύπτει ότι πάσχει από καρκίνο. Από εκείνη τη μέρα, ξεκινάει έναν αγώνα για να εξασφαλίσει την ευτυχία του συζύγου της και του παιδιού της, μετά τον θάνατό της, αποκρύβοντάς τους όμως την αλήθεια. Οι καταστάσεις που δημιουργούνται σε αυτή της την προσπάθεια είναι πολύ «δυνατές» και βοηθούν το σπουδαίο καστ ηθοποιών που συμμετέχουν, να αναδείξουν το σπουδαίο υποκριτικό τους ταλέντο. Ταλέντο που αναμφισβήτητα είχαν τόσο ο Γιώργος Φούντας, όσο και η Ελένη Χατζηαργύρη, οι οποίοι πρωταγωνιστούν. Η ταινία «Αντίο Ζωή» αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του θεατρικού έργου των Μάτσα-Ασημακόπουλου «Τώρα που θα Φύγω», ενώ συνιστά μία από τις λίγες σκηνοθετικές απόπειρες του Ορέστη Λάσκου για την Finos Film, την παραγωγό εταιρεία. Να σημειωθεί δε, ότι τόσο ο Γιώργος Φούντας, όσο και η Ελένη Χατζηαργύρη, είχαν ελάχιστες συμμετοχές σε ταινίες της εταιρείας, για λόγους που μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ. Ο τίτλος της ταινίας βασίστηκε στο ομώνυμο τραγούδι, το οποίο ερμηνεύει η Νάντια Κωνσταντοπούλου και το είχε γράψει ο σύζυγός της, Τάκης Μωράκης, ο οποίος υπογράφει και τη μουσική. Το «Αντίο Ζωή» στην πρώτη προβολή στους κινηματογράφους της Αθήνας και του Πειραιά, έκοψε 40.867 εισιτήρια και βρέθηκε στη 19η θέση ανάμεσα στις 52 ελληνικές ταινίες της κινηματογραφικής περιόδου 1959-60. Το σενάριο ήταν των Νέστορα Μάτσα και Κώστα Ασημακόπουλου. Εκτός από τους Φούντα-Χατζηαργύρη, στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Μπεάτα Ασημακοπούλου (ο σκηνοθέτης Ορέστης Λάσκος ήταν σύζυγός της), Μαρίνα Μιχαλοπούλου, Τζόλυ Γαρμπή, Λάμπρος Κωνσταντάρας, Ρίτα Μουσούρη, Γκόλφω Μπίνη, Άρης Βλαχόπουλος, Στέλιος Παυλίδης, Δήμητρα Σερεμέτη. Παρά τον δραματικό της χαρακτήρα, η ταινία είναι εξαιρετική, με πολύ καλές ερμηνείες, δυνατούς διαλόγους και πολύ καλή μουσική. Αξίζει να την δει κανείς…

Ο «Άγνωστος Πόλεμος» του Φώσκολου και ο «γενναίος» Άγγελος Αντωνόπουλος που «πέθανε»… δύο φορές

Ποιος από τους άνω των 40 δεν γνωρίζει ή δεν έχει δει έστω και το ένα και μοναδικό δίλεπτο που έχει απομείνει ως κόπια από την θρυλική δραματική σειρά του Νίκου Φώσκολου «Ο Άγνωστος Πόλεμος», η οποία μεσουρανούσε στην ελληνική κρατική τηλεόραση στις αρχές της δεκαετίας του 1970; Μιας σειράς που ο θρύλος λέει πως όταν παίζονταν «νέκρωναν» οι δρόμοι! Και που κάποιοι ανόητοι «εξαφάνισαν» τις κόπιες της στην κρατική τηλεόραση για να γράψουν από πάνω έναν …ποδοσφαιρικό αγώνα! Και για να απαντήσουμε στο ερώτημα, θα λέγαμε «οι περισσότεροι». Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι ο «πρόγονος» της σειράς αυτής ήταν μια ταινία που είχε επίσης γυρίσει ο Νίκος Φώσκολος το 1966 με τίτλο «Ο άνθρωπος που γύρισε από τον πόνο», στην οποία πρωταγωνιστούσαν ο Νίκος Ξανθόπουλος και η Αφροδίτη Γρηγοριάδου; Μάλλον ελάχιστοι. Κι όμως, από εκείνη τη στιγμή είχε αρχίσει να στριφογυρίζει στο μυαλό του Φώσκολου η ιδέα να κάνει ένα αντίστοιχο σίριαλ στην ελληνική τηλεόραση που τότε, δειλά-δειλά έκανε τα πρώτα της βήματα. Κάπως έτσι γεννήθηκε «Ο Άγνωστος Πόλεμος». Ωστόσο ο Φώσκολος δεν σταμάτησε εδώ. Βλέποντας την σχεδόν απίστευτη επιτυχία της σειράς στην τηλεόραση, το 1973 αποφασίζει να την γυρίσει σε ταινία, μέσα από μια δική του διασκευή. Έτσι γυρίστηκε η ταινία με τίτλο «Οι γενναίοι πεθαίνουν δυο φορές», στην οποία πρωταγωνιστούσαν ο Άγγελος Αντωνόπουλος και η Γκέλυ Μαυροπούλου. Η σκηνοθεσία ωστόσο δεν ήταν του ιδίου, αλλά του Τάκη Βουγιουκλάκη – αδελφού της Αλίκης -, ο οποίος ωστόσο την σκηνοθέτησε αυστηρά στα «φωσκολικά» πρότυπα, μην καταφέρνοντας να δώσει σε αυτή ένα δικό του στυλ. Αυτό βέβαια δεν επηρέασε το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο ήταν εξαιρετικό. Η υπόθεση της ταινίας, σύμφωνα με την παραγωγό Finos Film, ήταν η εξής:
Στην περίοδο της Γερμανικής κατοχής, η Δήμητρα, χήρα του αεροπόρου Νικηφόρου Αυγέρη, ζει με την κόρη της Νατάσσα και την πεθερά της. Κάποια μέρα συναντά τυχαία τον σαλταδόρο Χάρη, ο οποίος μοιάζει εκπληκτικά με τον μακαρίτη άνδρα της, και του ζητάει να παίξει το ρόλο του συζύγου της για χάρη της κόρης της. Ο Χάρης δέχεται και για κάποιο διάστημα ζουν μαζί. Οι Γερμανοί όμως, πιστεύοντας ότι είναι ο αληθινός Αυγέρης, τον συλλαμβάνουν, αλλά εκείνος δεν αποκαλύπτει την πραγματική του ταυτότητα, διακινδυνεύοντας ακόμα και την ζωή του. Η ταινία έχει να επιδείξει πολύ «δυνατές» σκηνές, όπως εκείνη όπου ο Χάρης (Αγγ. Αντωνόπουλος) πηγαίνει το νεκρό παιδί στη μάνα του (Ειρήνη Κουμαριανού) και εκείνη σπαράζει όταν ο ίδιος της λέει « Το σκότωσαν οι Γερμανοί γιατί πεινούσε και έκλεψε ένα καρβέλι ψωμί». Σκηνή που είναι σχεδόν αδύνατο να μην σε κάνει να δακρύσεις. Πέρα από όλα αυτά,. Η ταινία έχει όλα τα χαρακτηριστικά κάθε ταινίας του Φώσκολου: ένταση, αδρεναλίνη, πατριωτισμό, ευγενείς αξίες, δράμα, ηθικά διλήμματα. Μαζί με τους Αντωνόπουλο-Μαυροπούλου, πρωταγωνιστούν οι Ζώρας Τσάπελης, Νίκος Δενδρινός, Ζωή Ρίζου, Νατάσα Ασίκη, Καίτη Γρηγοράτου, Γιώργος Νέζος, Κυριάκος Δανίκας, Κώστας Ρήγας, Γιώργος Ταχιάτης, Τζένη Στεφανάκου, Κική Γρηγορίου, Ανδρέας Δερεφός, Κάρολος Καρόλου, Κώστας Παπούλιας. Η πρώτη προβολή της ταινίας «Οι γενναίοι πεθαίνουν δύο φορές» έγινε στις 12 Φεβρουαρίου, ενώ τα εισιτήρια που αυτή έκοψε ήταν 132.356. Η υπέροχη μουσική ήταν του Γιώργου Χατζηνάσιου.

«Αν έχεις τύχη» απ΄ την Αμερική και σενάριο Τσιφόρου…

Στη μεταπολεμική Ελλάδα της ένδειας και της μιζέριας, η Αμερική φάνταζε ως ο επίγειος παράδεισος και κάθε τι που τον αφορούσε φάνταζε στα μάτια των Ελλήνων ως μαγικό. Οι αμερικάνικες ταινίες της δεκαετίας του 1950 και του 1960 που προβάλλονταν στους ελληνικούς κινηματογράφους την εποχή εκείνη, αντιμετωπίζονταν περίπου ως «ιερά τοτέμ», κόβοντας χιλιάδες εισιτήρια. Έτσι, αναπόφευκτα οι Έλληνες σεναριογράφοι, σκηνοθέτες και παραγωγοί δεν μπορούσαν παρά να τις μελετήσουν εξονυχιστικά, αναζητώντας τη δική τους έμπνευση για ανάλογα δημιουργήματα. Αποτέλεσμα αυτής ακριβώς της διαδικασίας ήταν και η ταινία «Αν έχεις τύχη», η οποία γυρίστηκε το 1964 από την Καραγιάννης-Καρατζόπουλος, σε σενάριο Νίκου Τσιφόρου και σκηνοθεσία Γιώργου Πετρίδη. Η ταινία συνδύαζε με ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον τρόπο –όχι απαραίτητα και επιτυχημένο- την αστυνομική ίντριγκα με την κωμωδία, αντιγράφοντας αντίστοιχες αμερικάνικες ταινίες της εποχής. Πρωταγωνιστής ήταν ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, σε ένα ρόλο που σίγουρα θα τον θυμόνταν διαρκώς όσο ζούσε, ακριβώς λόγω της πολυπλοκότητας του σεναρίου που κλήθηκε να ερμηνεύσει. Ο ίδιος υποδύονταν έναν φτωχό αλλά αξιοπρεπή καθηγητή, τον Τέλη, ο οποίος έχει παραιτηθεί από τη δουλειά του και βρίσκει στο δρόμο ένα λαχείο, το οποίο έχει κερδίσει τον πρώτο αριθμό. Αναπόφευκτα, η ζωή του αλλάζει αμέσως. Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι όπως ακριβώς φαίνονται, αφού το λαχείο το έχει ρίξει μπροστά στα μάτια του ο κύριος Φωκίων (Χρήστος Τσαγανέας), θείος της Μάργκυ, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να τον χρησιμοποιήσει για να καταχραστεί την περιουσία που είχε κληρονομήσει η τελευταία από τους γονείς της που πλέον δεν ζουν. Ο Φωκίων μετέρχεται κάθε δυνατού μέσου για να πετύχει το σκοπό του, αλλά ο Τέλης καταφέρνει πάντα να διαφεύγει. Με τη συνδρομή ενός πρώην συναδέλφου του, του Αλέκου, κατορθώνει να ανατρέψει όλες τις πλεκτάνες του Φωκίωνα και τελικά να παντρευτεί τη Μάργκυ. Η ατμόσφαιρα μυστηρίου που υπάρχει έντονη στην ταινία, δεν καταφέρνει να καλύψει ωστόσο κάποια κενά της ταινίας, που έχουν κυρίως να κάνουν με τους άνευρους διαλόγους. Μαζί με τους Παπαμιχαήλ-Τσαγανέα, στην ταινία πρωταγωνιστούν ακόμα οι Νίκος Ρίζος, Λίλιαν Μηνιάτη, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Γιάννης Φέρμης, Περικλής Χριστοφορίδης, Σούλη Σαμπάχ, Νίκος Φέρμας, Σαπφώ Νοταρά, Μαργαρίτα Αθανασίου, Άρης Μαλιαγρός, Ζαννίνο Παπαδόπουλος, Δέσποινα Στυλιανοπούλου, Γιώργος Βρασιβανόπουλος, Ερρίκος Κονταρίνης, Δημήτρης Κούκης, Πάνος Νικολακόπουλος κ.α. Στα δυνατά χαρτιά της ταινίας είναι η πολύ καλή μουσική του Γιώργου Κατσαρού, σε μια από τις λίγες συμμετοχές του στον ασπρόμαυρο ελληνικό κινηματογράφο. Η ταινία στην πρώτη της προβολή δεν τα πήγε και άσχημα, κόβοντας 181.100 εισιτήρια.

Περιμένουμε σχόλια, απόψεις και παρατηρήσεις στο mail μας

Σινέ Νοσταλγία
Σινέ Νοσταλγία