Προειδοποίηση-σοκ για τον Έμπολα

Gazzetta team
Προειδοποίηση-σοκ για τον Έμπολα
Σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών των ευρωπαϊκών χωρών συνέρχονται στο Λουξεμβούργο για να συζητήσουν την εκστρατεία για την αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού.

Ο Έμπολα μπορεί να είναι καταστροφή για τη γενιά μας, προειδοποιεί η βρετανική μη κυβερνητική οργάνωση «Oxfam» απευθύνοντας έκκληση προς τις ηγεσίες των ευρωπαϊκών χωρών να ενισχύσουν τις προσπάθειές του για την αντιμετώπιση του ιού Έμπολα. Σήμερα, οι υπουργοί Εξωτερικών των ευρωπαϊκών χωρών συνέρχονται στο Λουξεμβούργο για να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, την εκστρατεία για την αντιμετώπιση της επιδημίας του Έμπολα που έχει ήδη σκοτώσει 4.555 ανθρώπους επί 9.216 καταγεγραμμένων κρουσμάτων, σύμφωνα με την οργάνωση.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των «28»
συνεδριάζουν στο Λουξεμβούργο την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προσανατολίζεται στην αναθεώρηση της πολιτικής του αναφορικά με την καταπολέμηση του Έμπολα, λίγες ώρες αφότου διέρρευσε στο πρακτορείο Ασοσιέιτετ εσωτερικό έγγραφο του διεθνούς οργανισμού που αποκαλύπτει την αποτυχία των πολιτικών που εφαρμόστηκαν στη δυτική Αφρική ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.

«Η Oxfam καλεί τους ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών να παρακινήσουν τις ευρωπαϊκές χώρες να ακολουθήσουν το βρετανικό παράδειγμα», στην αντιμετώπιση της ασθένειας, αναφέρεται στην ανακοίνωση τη οργάνωσης, την ώρα που ένα πλοίο-νοσοκομείο του Βασιλικού Ναυτικού της Βρετανίας πλέει προς τη Σιέρα Λεόνε.

Στις ΗΠΑ, ο πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Ρον Κλάιν, που έχει διοριστεί από τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, στη θέση του «τσάρου» για την καταπολέμηση του Εμπολα, έχει επωμισθεί όλο το βάρος συντονισμού των προσπαθειών αντιμετώπισης της επιδημίας του ιού. Οπως επισημαίνει το Reuters, o Kλάιν καλείται να διορθώσει τα «κακώς κείμενα» των υγειονομικών αρχών και κυρίως του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Λοιμώξεων στις ΗΠΑ. Κι ενώ ο Ομπάμα έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο εφαρμογής ταξιδιωτικών περιορισμών για τα κράτη όπου η επιδημία του ιού έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, δηλαδή τη Λιβερία, τη Γουινέα και τη Σιέρα Λεόνε, στο αεροδρόμιο του JFK ζητούνται υπάλληλοι που θα θερμομετρούν τους επιβάτες. Η αμοιβή τους, σύμφωνα με την Wall Street Jourlan, είναι 19 δολάρια την ώρα. Με τις αμερικανικές υγειονομικές αρχές να βρίσκονται σε επιφυλακή όχι μόνο για τον Εμπολα αλλά και γιατί πλησιάζει η περίοδος της γρίπης στη χώρα, στην Ισπανία, η νοσοκόμα που είχε προσβληθεί από τον ιό, θεραπεύτηκε, όπως ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές.

Πηγή: protothema.gr