Σόιμπλε: H Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις

Gazzetta team
Σόιμπλε: H Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις
Ο Σόιμπλε παραδέχεται την αναγκαιότητα επενδύσεων, αλλά όχι με ανάληψη νέων χρεών.

Υστερήσεις της γερμανικής κυβέρνησης στο πεδίο των επενδύσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στη Γερμανία παραδέχεται ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σε συνέντευξη του στην κυριακάτικη WELT αναφέρει ως πεδία που ενδείκνυνται για δημόσιες επενδύσεις τόσο στη Γερμανία όσο και στην ΕΕ η ψηφιακή τεχνολογία, η ενέργεια αλλά και οι υποδομές.

«Η αξιοπιστία δημιουργεί εμπιστοσύνη»

Στις δηλώσεις του που σχετίζονται με την αυριανή συνάντηση των γερμανών και γάλλων υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας στο Βερολίνο, ο Σόιμπλε επιμένει όμως ότι οι επενδύσεις θα πρέπει να γίνουν χωρίς ανάληψη νέων χρεών, χωρίς δηλαδή να τεθεί σε αμφισβήτηση η απόφαση της Γερμανίας για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2015. Ερωτηθείς από την εφημερίδα εάν θα εξακολουθεί να επιμένει στην πολιτική λιτότητας ακόμη και στην περίπτωση που συνεχιστεί η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απάντησε: «Δεν κάνω εικασίες, βασίζομαι σε στοιχεία». Σε άλλο σημείο της συνέντευξης και στην ερώτηση εάν η πολιτική των μηδενικών χρεών βρίσκεται στην πρώτη θέση της πολιτικής του, απαντά ότι ποτέ δεν ήταν. «Αλλά θα πρέπει να τηρήσουμε ότι υποσχεθήκαμε. Κι αυτό που υποσχεθήκαμε είναι η μείωση του υψηλού χρέους με αξιόπιστο τρόπο, μόνο έτσι δημιουργούμε εμπιστοσύνη».

Στην ερώτηση, τέλος, αν η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει παραιτηθεί από τις ελπίδες της να αντεπεξέλθει χωρίς τρίτο πακέτο βοήθειας καθώς αυξήθηκαν τα επιτόκια σε περίπτωση νέου δανεισμού, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών απαντά ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει την εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων μάλιστα «προς το δικό της συμφέρον». «Η αξιοπιστία», λέει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, «δημιουργεί εμπιστοσύνη – και στις χρηματαγορές».

«Δεν είναι δόγμα η λιτότητα»

Την άποψη ότι η δημοσιονομική εξυγίανση οδηγεί «από μόνη της» σε επενδύσεις και οικονομική ανάπτυξη αμφισβητεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Μιλώντας στo σημερινό φύλο της εφημερίδας TAGESSPIEGEL επισημαίνει ότι αυτό το σκεπτικό δεν θα πρέπει να είναι ούτε και στη Γερμανία «δόγμα». «Θα πρέπει να δράσουμε επειγόντως αν θέλουμε να αποτρέψουμε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία να δεχτούν ξανά την πίεση των κεφαλαιαγορών». Για αυτό το λόγο ο κ. Σουλτς συνιστά «να συμπληρωθεί η μονομερής πολιτική της λιτότητας με μια βιώσιμη επενδυτική και αναπτυξιακή πολιτική». Όσο αφορά την ΕΕ ο Μάρτιν Σούλτς παραπέμπει στο σχέδιο των 300 δις ευρώ του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Μάρτιν Σούλτς, βασικές πηγές για τη χρηματοδότηση αυτού του πακέτου δεν θα είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕSM) αλλά ο προϋπολογισμός της ΕΕ, ο οποίος για τα επόμενα 7 χρόνια ανέρχεται στα 908 δις ευρώ, όπως επίσης και η Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα, η οποία θα πρέπει όμως να αυξήσει το κεφαλαιακό της απόθεμα.

Στην ίδια συνέντευξη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απορρίπτει την άποψη περί «απροθυμίας» της Γαλλίας για μεταρρυθμίσεις. Όπως υποστηρίζει, η κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ έχει αποφασίσει «τεράστια πακέτα λιτότητας» για τη δημοσιονομική εξυγίανση και ότι καταπιάνεται με τις παραλήψεις της κυβέρνησης του προηγούμενου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί. Ο κ. Σούλτς εκφράζει την άποψη ότι η Κομισιόν θα λάβει όλα αυτά υπόψη όταν θα αποφασίσει για το εάν θα επιβάλει κυρώσεις επειδή το σχέδιο του γαλλικού προϋπολογισμού για το 2015 παραβιάζει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Πηγή: skai.gr