Από Dj στο Κολωνάκι, θεραπευτής στην Βραζιλία

Gazzetta team
Από Dj στο Κολωνάκι, θεραπευτής στην Βραζιλία
Ο Dj και παραγωγός Monsieur M, κατά κόσμον Δημήτρης Δερμεντζίογλου, έχει μια ιστορία έμπνευσης να διηγηθεί.

Το 2012 πήρε μια μεγάλη απόφαση. Να αφήσει μια σημαντική καριέρα στα πιο γνωστά club της Αθήνας (Παραλιακή, Κολονάκι κ.α.) και να πάει στη Βραζιλία, την μουσική χώρα της σάμπα, την ηλιόλουστη χώρα του ποδοσφαίρου αλλά και την μαγική χώρα της πνευματικότητας. Έχοντας περάσει από τις μεγαλύτερες πόλεις της Βραζιλίας (Belo Horizonte, Bahia (Marau), Rio De Janeiro και εσχάτως Sao Paulo), ο Monsieur M, επαναπροσδιόρισε την καριέρα του αλλά και τον εαυτό του. Δεν παίζει απλά μουσική, αλλά “θεραπεύει” με τους ήχους του όντας πλέον θεραπευτής σωματοθεραπείας και μουσικοθεραπείας – δεν ζει απλά την ημέρα αλλά απολαμβάνει τις εμπειρίες που η ζωή του προσφέρει. Στην παρακάτω απολαυστική συνέντευξη, παρουσιάζεται μια εμπνευστική ιστορία ενός καλλιτέχνη που βίωσε την προσωπική εξέλιξη σαν ταξίδι – ένα ταξίδι ενός ημισφαιρίου!

Ποιες ήταν οι σκέψεις που σε οδήγησαν στην αλλαγή που κατάφερες στην ζωή σου;
Θα απαντήσω αναφέροντας τις κύριες και κινητήριες σκέψεις και πράξεις. Θετική στάση ζωής, πίστη στην ανώτερη δύναμη αλλά και στην ανώτερη εσωτερική δύναμη, αναμφισβήτητη πίστη στα όνειρα και στις ικανότητές μου.

Ποιες ήταν οι πιο δύσκολες προκλήσεις που είχες να αντιμετώπισεις και πως τις ξεπέρασες;
Οι πιο δύσκολες προκλήσεις εξακολουθούν και υφίστανται μιας και η δουλειά για την καταπολέμηση των φόβων και των αμφιβολιών σε πτυχές της ζωής δεν έχει τελειώσει ακόμα. Σε γενικές γραμμές προσπάθησα σε όλη την πορεία μου να δω τις όποιος εμπειρίες μου με άνεση και χαλαρότητα και σε αυτό σίγουρα βοήθησε πολύ η θέρμη με την οποία με υποδέχτηκε η Βραζιλία.
Οι προκλήσεις είχαν και έχουν να κάνουν καθαρά σε προσωπικό επίπεδο και πως εγώ διαχειρίζομαι ότι παρουσιάζεται στη ζωή μου ανεξαρτήτως της γεωγραφικής θέσης που βρίσκομαι. Πιστεύω ότι όταν έχεις μια ευέλικτη στάση ζωής και μπορείς και «σερφάρεις» στα κύμματα που αυτή σου φέρνει, μικρή σημασία έχει το που βρίσκεσαι.

Τελικά τι είναι πιο δύσκολο; Να επιφέρεις την αλλαγή ή να την διατηρήσεις;
Κάθε αλλαγή στη ζωή έχει να κάνει με τα μηνύματα που μεταδίδουμε. Εάν τα μηνύματα είναι δυνατά, η ζωή θα απαντήσεις στέλνοντας την επιθυμητή αλλαγή / αποτέλεσμα. Εάν τα μηνύματα είναι αδύναμα, παραμένεις «αναμένοντας στο ακουστικό σου». Εάν τα μηνύματα ειναι συγχυσμένα και ποτισμένα με φόβους και αμφιβολίες, έτσι θα είναι και τα αποτελέσματα που θα λάβουμε. Η διατήρηση της αλλαγής έχει να κάνει με την ακλόνιτη πίστη στα μηνήματα αυτά.

Ποιες είναι οι κινήσεις – κλειδιά μιας επιτυχημένης μέρας για εσένα; Η οργάνωση, η ψυχραιμία, η γρήγορη και αποτελεσματική επίλυση κρίσεων;
Πρωινό ξύπνημα, πειθαρχία, διαλογισμός, μικρές παύσεις σιωπής για χαλάρωση και οξυγώνωση του εγκεφάλου, υγιεινή διατροφή, ολοκλήρωση των μικρών καθημερινών στόχων, ευγνωμοσύνη στις ανώτερες δυνάμεις για τις εμπειρίες της μέρας μου.

Είχες φανταστεί τις αλλαγές που έφερες στην ζωή σου ή προήλθαν από την φράση «ή τώρα ή ποτέ»;
Όλες οι αλλαγές που επιφέρουμε στη ζωή μας είναι απόρροια της φαντασίας μας ή κάποιου ονείρου που – συνειδητά ή ασυνείδητα – καλούμε κατά καιρούς, οπότε, ναι, τις είχα φανταστεί τις αλλαγές.
Η διαφορά μεταξύ φαντασίας και υλοποίησης (αγαπώ αυτή τη λέξη) βρίσκεται στην πίστη. Φαντάστηκα τον εαυτό μου να βιώνω συγκεκριμένες εμπειρίες και το φαντάστηκα και το πίστεψα τόσο δυνατά που έγινε! Το «τώρα ή ποτέ» το είπα όταν μου παρουσιάστηκε η ευκαιρία να ταξιδέψω και να εργαστώ στη Βραζιλία και αυτό γιατί ένιωθα πολύ καιρό ότι λόγο κακού χειρισμού και «ελαφρότητας» στον τρόπο σκέψης μου, είχα χάσει πολλές ευκαιρίες που μου παρουσιάστηκαν στη ζωή.
Σε συνδυασμό με προσωπικά προβλήματα και τη γενικότερη συνειδησιακή, κοινωνική και οικονομική κριση στην Ελλάδα, δεν ντρέπομαι να πω ότι, βροντοφώναξα το «τώρα ή ποτέ». Η ζωή με άκουσε και σε αντάλλαγμα μου προσέφερε τα δώρα της και πολλές καταπληκτικές εμπειρίες στη νέα χώρα που με υποδέχτηκε!

Πόσο σημαντικό είναι για εσένα να έχεις Όραμα; Όταν έχεις ξεκαθαρίσει αυτό που θέλεις, ακολουθείς το ένστικτο σου και την επιμονή σου μέχρι να το πετύχεις ή υπάρχουν και άλλες διαδικασίες που ακολουθείς;
Το Όραμα και η πίστη σε αυτό είναι που έκανε αναρίθμητους απλούς και άγνωστους ανθρώπους να αφήσουν μικρά και μεγάλα στίγματα στην ιστορία! Τα βήματα που αναφέρεις στο ερώτημα σου είναι σημαντικό μέρος της υλοποίησης και της επιτυχίας. Προσωπικά ακολουθώ και δοκιμάζω διάφορες άλλες επιπρόσθετες μεθόδους και διαδικασίες.
Διαδικασίες που οι περισσότεροι ονομάζουν «πνευματικές» μα εγώ προτιμώ να τις αποκαλώ «διαδικασίες προσωπικής ανάπτυξης» μιας και η ανάπτυξη του πνεύματος είναι σημαντικό κομμάτι της ανάπτυξης του είναι.
Διαδικασίες που με κάνουν πιο συνειδητό απέναντι στη ζωή, στις ενέργειες που υφίστανται, που νιώθουμε, που βλέπουμε ή δε βλέπουμε, στην κατανόηση και στη συνεργασία ή εκκαθάριση αυτών, για καλύτερα αποτελέσματα στη ζωή μου.
Δεν είναι εύκολος δρόμος αλλά κρύβει πολλά δώρα.

Πόσες φορές σε έχει στοιχειώσει η φράση «δεν πάει άλλο» και πως διαχειρίστηκες αυτή την σκέψη;
Ελάχιστες φορές έχω ξεστομίσει αυτή τη φράση, παρόλο που – Δόξα το Θεό – έχω περάσει το δικό μου προσωπικό γολγοθά σε αυτή τη ζωή.Η προσωπική μου διαχείρηση έβρισκε πάντα βοήθεια όταν αποφάσιζα να μοιραστώ το όποιο πρόβλημα είχα, απλά και μόνο γιατί το κάθε άτομο που μοιράζεσαι μια εμπειρία, έχει τη δική του διαφορετική οπτική γωνία και τις δικές του απόψεις που μέσα από μια υγιής επικοινωνία πάντα σε βοηθάνε να κάνεις αυτό το «κλίκ» στο μυαλό σου, να δεις τις καταστάσεις αλλιώς και να επιφέρεις την επιθυμητή λύση και ειρήνη μέσα σου και κατά συνέπεια γύρω σου.

Ποια είναι τα καθοριστικά στοιχεία που έχει η καθημερινότητα σου για να αποδώσεις το μέγιστο;
Θα απαντήσω με την ίδια απάντηση που ανέφερα στο ερώτημα 4, προσθέτοντας, συζήτηση και υποστήριξη από συγκεκριμένο γκρούπ ανθρώπων που ξέρω ότι η ενέργεια του λόγου τους και η οπτική τους γωνία θα με βοηθήσει να καταλάβω καλύτερα τη δική μου, εμπιστοσύνη στη διαίσθησή μου.

Πως βιώνει ένας καλλιτέχνης σαν και σένα την ζωή, επαγγελματικά και προσωπικά στην Ελλάδα και πως στην Βραζιλία;
Μεγάλο θέμα, μεγάλη διαφορά, μα η διαφορά είναι περισσότερο στον τρόπο που εγώ βλέπω πια τη ζωή, τις σχέσεις μου με τους ανθρώπους και την εργασία και λιγότερο με τις όποιες συνθήκες και καταστάσεις που χαρακτηρίζουν μια χώρα.
Σίγουρα από χώρα σε χώρα οι συνθήκες είναι διαφορετικές και αυτό επηρεάζει τον τρόπο αντιμετώπισης μας, μα πιο πολύ έχει να κάνει με τον τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη ζωή.
Υποστηρίζω έντονα τη φράση «Οι συνθήκες δεν είναι γύρω μας αλλά μέσα μας».
Για να σου δώσω ένα παράδειγμα, πριν επισκευτώ τη Βραζιλία, ο περίγυρός μου μου μεταβίβασε μια εικόνα μιας Βραζιλίας επικίνδυνης, μολυσμένης, μιας Βραζιλίας του κεφιού του καρναβαλιού και της μπάλας. Δε λέω ότι αυτή η Βραζιλία δεν υπάρχει, αλλά σίγουρα δεν είναι η Βραζιλία που εγώ βίωσα απλά και μόνο γιατί αυτά που έψαχνα μέσα μου και εξέπεμπα, δεν καλούσαν αυτά που ο περισσότερος κόσμος νομίζει. Μετά από 2 χρόνια εδώ οι βιωματικές μου εμπειρίες δεν έχουν καμία σχέση με τις εμπειρίες των “gringos” – όπως αποκαλούν τους ξένους εδώ -.
Εδώ έχω βιώσει μια άλλη πλευρά της Βραζιλίας, μια πλευρά κυριολεκτικά μαγική, άφθονη σε κάθε λογής ομορφιές, με ξεχωριστούς ανθρώπους, η λίστα είναι μεγάλη…
Όντας εδω, άλλαξα και εκτίμησα παράλληλα την οπτική μου για την Ελλάδα! Την Ελλάδα της μιζέριας, της κρίσης, του φόβου, της αμφιβολίας. Με το γυρισμό μου στην Ελλάδα, ξέρω καλά, ότι θα ανακαλύψω και θα βιώσω την πλευρά αυτή που – και εγω ο ίδιος – δε γνώριζα. Γιατί υπάρχει αυτή η πλευρά και είναι δυνατή και πολύ πολύ όμορφη!

Τι θα συμβούλευες τους αναγνώστες του HumanAdvanced.com που δυσκολεύονται να πετύχουν τους στόχους τους στο τρέχον περιβάλλον της χώρας;
Η αποτυχία είναι η σίγουρη οδός για την επιτυχία. Αλλά η συνεχής αποτυχία – μετά από κάποιο βαθμό – είναι απόρροια της έλλειψης πίστης και συνειδητότητας του «είμαι» και του σκοπού μας. Τρία πράγματα που μου έρχονται πολύ έντονα να μεταβιβάσω είναι τα εξής:
– Μάθε το σκοπό σου σήμερα! Εάν δεν ξέρεις ποιός είναι, η απάντηση βρίσκεται σε αυτό που αγαπάς να κάνεις και μόνο.
– Πίστεψε ακλόνητα σε αυτό που θες να κάνεις και να πετύχεις. Το πως θα έρθει και θα σε οδηγήσει στα επόμενα βήματα από μόνο του, με το που πάρεις οριστική απόφαση του στόχου σου! Νόμος.
– Εάν δε μπορείς μόνος σου, υλοποίησε το στόχο σου μαζί με άλλους. Ένα μυαλό είναι δυνατό, αλλά δύο είναι ήδη στρατός! Ότι και εάν κάνουμε σε αυτή τη ζωή, άλλωστε, χρειαζόμαστε άλλους ανθρώπους. Αγκάλιασε την ιδέα και προχώρα.

Τελικά οι στόχοι σου, πόσο έχουν να κάνουν με σένα και πόσο με τους γύρω σου;
Υποθέτω αυτό που θες να πεις είναι, πόσο η υλοποίηση των στόχων μου έχει να κάνει με εμένα ή με τους γύρω μου.
Όλοι γύρω μου έχουν να κάνουν με εμένα! Δεν υποστηρίζω την έννοια του διαχωρισμού μεταξύ ανθρώπων (πια). Ότι συμβαίνει γύρω μου και όποια αλληλεπίδραση με τους άλλους είναι απόρροια των πράξεων και των σκέψεών μου και όποια επιτυχία ή αποτυχια, υλοποίηση ή μη, έχει να κάνει με τη βαθύτερη κατανόηση της αλληλεπίδρασης αυτής και πως αυτή αντανακλάται μέσα μου και γύρω μου.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή στην καριέρα σου και τι συναισθήματα σε κατέβαλλαν; Τι κατάλοιπα άφησε στον εσωτερικό σου κόσμο η εν λόγω στιγμή και πως νιώθεις για αυτό όταν το θυμάσαι;
Υπήρξε όντως μια πολύ δύσκολη στιγμή η οποία μου στοίχισε σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο. Το κλειδί βρισκόταν στην κατανόηση του συμβάντος, στην αιτία και στην αντιμετώπισή του.
Μια απερίσκεπτη δήλωση ενός ατόμου, πυροδότησε τη δημόσια καταγραυγή του ονμόματός μου από ένα γκρουπ ανθρώπων το οποίο δε με γνώριζε και αποφάσισε να αντανακλάσει τον εαυτό του, στην πλευρά μου αυτή που του κοινοποιήθηκε.
Ένιωσα προδοσία, ντροπή, υποτίμηση, οργή. Ένιωσα κυριολεκτικα σα να με σταύρωναν με τις λέξεις τους! Κατάφερα μετά από λίγες ημέρες να λύσω το πρόβλημα και την παρεξήγηση εφαρμόζοντας τίποτα περισσότερο από ταπεινότητα, κατανόηση, δικαιοσύνη και εμπάθεια (με την αρχαία έννοια της λέξης) σε όλους, εξηγώντας τον εαυτό μου με πλήρη ειλικρίνεια, ηρεμία και με κανένα φόβο έκθεσης.
Κατάφερα με αυτή την πράξη να γυρίσω όλη την αρνητική ενέργεια σε θετική και όχι μόνο αυτό, αλλά να βιώσω μια ανέλπιστα θετική αντίδραση από τους ίδιους ανθρώπους που με «λιθοβόλησαν».
Τα συναισθήματα που μου έμειναν μετά από αυτή την εμπειρία είναι συναισθήματα ικανοποίησης και ειρήνης, ότι ακριβώς χρειάζεται για να αφήσει τα λιγότερα δυνατά κατάλοιπα μια τέτοια ιστορία!

Η δημιουργικότητα εν τέλει, είναι για σένα ένας τρόπος σκέψης με την έννοια της διαδικασίας ή αφορά στιγμές έμπνευσης που συμβαίνουν σε ακαθόριστα διαστήματα;
Η δημιουργικότητα είναι το αποτέλεσμα της έμπνευσης και η έμπνευση έρχεται από μια τεράστια τράπεζα πληροφοριών με την οποία είμαστε όλοι συνδεδεμένοι, άλλοι πιο ευερέθιστοι και πιο ανοιχτοί στη λήψη πληροφοριών, άλλοι όχι τόσο.
Στην περίπτωσή μου πολλές φορές νιώθω ότι καίω τον σκληρό με όλες τις πληροφορίες, ιδέες και εμπνεύσεις που λαμβάνω, για αυτό και πλέον καταγράφω τις ιδέες μου και τις υλοποιώ βημα βημα. Το πότε συμβαίνει αυτό είναι αόριστο και ακαθόριστο μιας και δεν είναι στον έλεγχο μας, μα όσο πιο «ανοιχτός» είσαι, τόσο πιο πολλά λαμβάνεις.

Αν θα επέστρεφες στην Ελλάδα για να κάνεις καριέρα στη μουσική, τι θα ήταν αυτό που θα άλλαζες στον τρόπο που αντιμετώπιζες την επαγγελματική σου υπόσταση τον καιρό ώσπου να επιλέξεις την Βραζιλία;
Επέτρεψέ μου να διορθώσω το κομμάτι που αναφέρεις «…ώσπου να επιλέξεις τη Βραζιλία». Δεν επέλεξα τη Βραζιλία – τουλάχιστον συνειδητά – αλλά το αντίθετο, μα αυτό είναι μια άλλη μεγάλη ιστορία, για την οποία ξεκίνησα να γράφω ενα βιβλίο.
Ότι μου χρειάζεται να αλλάξω στην αντιμετώπιση της επαγγελματικής μου υπόστασης αναφορικά με την Ελλάδα, είναι μια διαδικασία στην οποία βρίσκομαι ήδη εδώ και καιρό. Αυτό που θα έκανα διαφορετικά θα ήταν να είμαι πιο ανοιχτός σε προ(σ)κλήσεις, να είμαι πιο αφοσιωμένος στους στόχους μου και να μην επιτρέπω από τον περίγυρο να μου υποδείξει τα όνειρά μου και το ποιός είμαι, να βρω τους κατάλληλους ανθρώπους για να συνεργαστώ εμπιστεύοντας τη διαίσθησή μου και την κρίση μου, να εμπιστεύομαι την κρίση και τη διαίσθηση μου πιο πολύ από κάθε τι, να είμαι πιο προσεκτικός και υπεύθυνος σε όλο το φάσμα της αντιμετώπισης των επαγγελματικών μου, να είμαι σαφής και θαραλλέος, πράγματα τα οποία διδάσκομαι και κάνω πράξη σιγά σιγά στην τορινή μου ζωή, εδώ, στη Βραζιλία.


O Monsieur M στην φιλόξενη χώρα της Βραζιλίας, παρουσιάζει ένα μουσικό Project με το όνομα Krama, που στα ελληνικά σημαίνει «το υλικό κρυσταλλικό αποτέλεσμα μετά την ένωση διαφορετικών χημικών ουσιών» ενώ στα σανσκριτικα «εξέλιξη βήμα – βήμα». Το Krama music project, έχει σκοπό την ένωση των ανθρώπων και των λαών δια μέσω της μουσικής και της τέχνης καθώς θα λειτουργήσει σαν:
– Event – mini festival εμπειριών (μουσική, χορός, ενεργειακές δραστηριότητες, θεραπείες, υγιεινή διατροφή, έκθεση τέχνης, κουλτούρα ινδιάνων, εθνο – μόδα)
– Δισκογραφική δουλειά η οποία εστιάζει στη μουσική του κόσμου, σε θρησκευτική και θεραπευτική μουσική και δημιουργεί χορευτικά remix για την παρουσίαση και τοποθέτηση τέτοιου είδους μουσικής με «πρόθεση» στα dance floors

Πηγή: humanadvanced.com