Το κορίτσι-σύμβολο της επανάστασης της «ομπρέλας» (pics & vid)

Gazzetta team
Το κορίτσι-σύμβολο της επανάστασης της «ομπρέλας» (pics & vid)
«Γεννηθήκατε σε δημοκρατικές χώρες, έχετε γεννηθεί έχοντας δημοκρατικές επιλογές και έχετε δικαίωμα για ελεύθερες εκλογές, ενώ εμείς όχι», λέει στο μήνυμά της η νεαρή διαδηλώτρια.

Κατεβαίνουν στους δρόμους ανά χιλιάδες, ζητούν τη διεξαγωγή δημοκρατικών αυτόνομων εκλογών και τολμούν με όπλο τους μία ομπρέλα και τη φωνή τους να ορθώσουν το ανάστημά τους ακόμα και μπροστά στις αστυνομικές δυνάμεις που προσπαθούν να τους απωθήσουν με δακρυγόνα και χημικά.


Οι διαδηλωτές του Occupy Central δε σκοπεύουν να εγκαταλείψουν τον αγώνα μέχρι να δικαιωθούν και μέχρι η κινεζική κυβέρνηση να αλλάξει την απόφασή της να μην επιλέξουν οι ψηφοφόροι τους υποψήφιους στις τοπικές εκλογές που θα γίνουν το 2017.


Με σύνθημά τους «Πάμε», οι φοιτητές, μαθητές και απλοί πολίτες κατακλύζουν κεντρικές οδικές αρτηρίες του Χονγκ Κονγκ και ενώνουν τις δυνάμεις τους με τους υπόλοιπους διαδηλωτές σε μία ειρηνική απόπειρα να αλλάξουν τα δεδομένα.


Μία από τις διαδηλώτριες απηύθυνε έκκληση μέσω βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube, στο οποίο καλεί ολόκληρο τον κόσμο να μοιραστεί το μήνυμά της για δημοκρατία και ελεύθερες εκλογές.

«Θέλουμε ειλικρινή, ελεύθερη ψήφο για την ανάδειξη του κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ, όμως, η κυβέρνηση έστειλε αστυνομικούς με όπλα και πανοπλίες για να μας απωθήσουν και να εκκενώσουν το χώρο, ενώ κανείς δε κινείτο. Τότε άρχισαν να μας ψεκάζουν με σπρέι πιπεριού, έτσι ο κόσμος άρχισε να τρέχει και να ουρλιάζει», λέει στο βίντεο η νεαρή διαδηλώτρια, της οποίας το όνομα δεν έχει γίνει γνωστό.


Όπως εξηγεί, η περιοχή έχει κατακλυστεί από αστυνομικούς και τονίζει πως η διαδήλωση είναι ειρηνική και αυτό που ζητά το πλήθος είναι αυτόνομες εκλογές.

«Ωστόσο, η κυβέρνηση δε διστάζει να χρησιμοποιήσει σπρέι πιπεριού και οτιδήποτε μπορεί να βλάψει ειρηνικούς διαδηλωτές», προσθέτει η νεαρή και καλεί όσους παρακολουθούν τις δηλώσεις της να μοιραστούν το μήνυμά της.


«Σας παρακαλώ βοηθήστε μας. Γεννηθήκατε σε δημοκρατικές χώρες, έχετε γεννηθεί έχοντας δημοκρατικές επιλογές και έχετε δικαίωμα για ελεύθερες εκλογές, ενώ εμείς όχι. Σας παρακαλώ βοηθήστε μας. Εμείς στο Χονγκ Κονγκ χρειαζόμαστε τη δημοκρατία. Υποστηρίξτε μας», καταλήγει η διαδηλώτρια στο βίντεο που πλησιάζει τις 800.000 θεάσεις.


Στο μεταξύ, ο εμπνευστής του κινήματος Occupy Central ο καθηγητής Νομικής του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, Μπένι Τάι, δήλωσε πως η κατάσταση έχει φτάσει σε ένα σημείο που κανείς δε μπορούσε να προβλέψει.

«Ο κόσμος μας κοιτάζει», δήλωσε στην Wall Street Journal και εξήγησε πως ενδέχεται η ομάδα να προχωρήσει σε ακόμα περισσότερες ενέργειες.

Παράλληλα, ο κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ, Λιουνγκ Τσουνγκ-Γινγκ, προειδοποίησε πως η κινεζική κυβέρνηση δεν πρόκειται «να υποκύψει σε απειλές μέσω παράνομης δράσης».

Πηγή: protothema.gr