Απειλούν με αντίποινα οι τζιχαντιστές

Gazzetta team
Απειλούν με αντίποινα οι τζιχαντιστές
Για 20 νεκρούς τζιχαντιστές κάνει λόγο ο πρώτος απολογισμός - Συνδράμουν και η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιορδανία και το Μπαχρέιν.

Τζιχαντιστής του Ισλαμικού Κράτους δήλωσε σήμερα ότι η οργάνωση θα απαντήσει στις υπό τις ΗΠΑ αεροπορικές επιδρομές στο συριακό έδαφος και κατηγόρησε τη Σαουδική Αραβία που επέτρεψε να συμβεί κάτι τέτοιο. "Θα υπάρξουν αντίποινα σε αυτές τις επιθέσεις. Οι γιοι του Σαλούλ είναι εκείνοι που ευθύνονται. Έγιναν εξαιτίας τους", είπε ο άνθρωπος αυτός στο Ρόιτερς χρησιμοποιώντας έναν υποτιμητικό χαρακτηρισμό για τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας (σ.σ την οικογένεια αλ Σαούντ).

Από το πρωί οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στον διεθνή συνασπισμό σφυροκοπούν θέσεις τζιχαντιστών στη Συρία και, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τις τελευταίες ώρες έχουν ήδη πραγματοποιήσει τουλάχιστον 50 αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων των φανατικών ισλαμιστών. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι αεροπορικές δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού πραγματοποίησαν επίσης 22 επιδρομές κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους και στην συριακή επαρχία Μπουκαμάλ, στη μεθόριο με το Ιράκ.

Οι αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στη βορειοδυτική Συρία και κατά θέσεων του Μετώπου αλ-Νόσρα, που συνδέεται με την αλ Κάιντα, στις επαρχίες του Ιντλίμπ και του Χαλεπίου.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα από τις αεροπορικές επιθέσεις σκοτώθηκαν 20 τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ενώ για 30 νεκρούς έκανε λόγο η σχετιζόμενη με την Αλ Κάιντα οργάνωση Μέτωπο Αλ Νούσρα.

Το Παρατηρητήριο αναφέρει, επισης, σύμφωνα με το BBC, ότι από τις επιθέσεις έχασαν τη ζωή τους 8 άμαχοι, ανάμεσα στους οποίους και τρια παιδιά.

Οπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, αντιναύαρχος Τζον Κίρμπι: «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις και τα συμμαχικά κράτη έχουν αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία χρησιμοποιώντας μια δύναμη πυρός που αποτελείται από μαχητικά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη καθώς και πυραύλους Tomahawk».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τις αεροπορικές επιθέσεις των ΗΠΑ ενίσχυσαν και αραβικά κράτη όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιορδανία και το Μπαχρέιν. Και ο ισχυρός άνδρας της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, εξέφρασε την υποστήριξή του στην παγκόσμια κινητοποίηση κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, να διευρύνει τις εναέριες επιδρομές της Ουάσινγκτον κατά θέσεων των φανατικών ισλαμιστών και πέραν του Ιράκ και της Συρίας, σύμφωνα με την "Wall Street Journal".

Το ενδεχόμενο επέκτασης των επιθέσεων των ΗΠΑ κατά των ισλαμιστών και στη Συρία -εκτός από το Ιράκ- είχε βρει την αντίδραση της Ρωσίας και του Ιράν, ενώ και ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ είχε αναφέρει ότι οποιαδήποτε αεροπορική επέμβαση εντός του συριακού εδάφους θα εκληφθεί από το καθεστώς του, ως επιθετική πράξη κατά της Συρίας.

Στο ίδιο κλίμα και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος πριν από την ανακοίνωση του Πενταγώνου είπε προς τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν ότι οι πιθανές επιθέσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους «δεν θα πρέπει να ξεκινήσουν χωρίς την συγκατάθεση της κυβέρνησης της Συρίας».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας δήλωσε, πάντως, ότι η Δαμασκός είχε ενημερωθεί από την Ουάσινγκτον για την πρόθεσή της να ξεκινήσει άμεσα βομβαρδισμούς.

«Οι Αμερικανοί είχαν ενημέρωσει τον Σύριο αντιπρόσωπο στα Ηνωμένα Έθνη ότι τα χτυπήματα κατά των τζιχαντιστών θα ξεκινήσουν στη Ράκα» στα βόρεια της χώρας είπε ο υπουργός σύμφωνα με τη συριακή τηλεόραση.

Από την πλευρά της η Γαλλία συντάχθηκε στο πλευρό των Αμερικανών συμμετέχοντας από την περασμένη Παρασκευή σε αεροπορικές επιδρομές του εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, αν και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατέστησε σαφές ότι η χώρα του θα περιοριστεί σε επιθέσεις σε περιοχές στο εσωτερικό του Ιράκ, αποκλείοντας συμμετοχή γαλλικών αεροσκαφών σε επιδρομές και στο συριακό έδαφος.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι το βίντεο που εμφανίζει έναν Γάλλο πολίτη να είναι όμηρος ισλαμιστών στην Αλγερία είναι γνήσιο.

Στην Αλγερία έχει τη βάση της η οργάνωση «Στρατιώτες του Χαλιφάτου» η οποία στις 14 Σεπτεμβρίου διακήρυξε την πίστη της στο Ισλαμικό Κράτος. Η ακραία οργάνωση προειδοποιεί ότι θα σκοτώσει τον όμηρο σε διάστημα 24 ωρών, εάν το Παρίσι δεν σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές και τη συμμετοχή του στον διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Όπως δήλωσε ωστόσο, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς το Παρίσι «δεν θα υποχωρήσει στις απειλές της τρομοκρατικής οργάνωσης».

Στο μικροσκόπιο του FBI 100 Αμερικανοί που ταξίδεψαν σε Συρία και Ιράκ

Περίπου 100 Αμερικανοί, οι οποίοι είχαν ταξιδέψει στη Συρία και το Ιράκ για να ενταχθούν σε ριζοσπαστικές οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), έχουν επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, εκφράζοντας φόβους ότι οι εν λόγω μαχητές θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την ασφάλεια της χώρας.

Οι αξιωματούχοι, οι οποίοι ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους υπό τον όρο της ανωνυμίας πριν από το ταξίδι του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα, δεν αποκάλυψαν τον ακριβή αριθμό των Αμερικανών που έχουν επιστρέψει στις ΗΠΑ. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι εκτιμάται πως περίπου 100 Αμερικανοί είχαν προσπαθήσει να ενταχθούν σε εξτρεμιστικές οργανώσεις στη Συρία και το Ιράκ, μεταξύ αυτών και το ΙΚ.

Ερωτηθείς σχετικά με τον αριθμό αυτόν, ένας αξιωματούχος εξήγησε: «Περιλαμβάνει όσους έχουν φύγει, όσους προσπάθησαν να πάνε, ορισμένους που έχουν επιστρέψει – αυτούς το FBI τους παρακολουθεί».

Οι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι συνολικά περίπου 15.000 άτομα από 80 χώρες – μεταξύ αυτών και 2.000 Ευρωπαίοι- έχουν προσπαθήσει ή έχουν καταφέρει να φτάσουν στη Συρία και το Ιράκ για να συμμετάσχουν στον αγώνα των εξτρεμιστικών ομάδων.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του για τη συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Ομπάμα πρόκειται να κάνει έκκληση για διεθνή υποστήριξη με στόχο την αντιμετώπιση της απειλής που προβάλουν οι ξένοι μαχητές, οι οποίοι έχουν ορκιστεί πίστη στο ΙΚ ή άλλες ομάδες και προσπαθούν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους όπου θα μπορούσαν να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον αμάχων.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να εγκρίνει την Τετάρτη μία απόφαση που απαιτεί από τις χώρες-μέλη να αποτρέπουν τη στρατολόγηση και τα ταξίδια με σκοπό την ένταξη σε εξτρεμιστικές ομάδες. Αργότερα το φθινόπωρο, ο Λευκός Οίκος θα οργανώσει μία σύνοδο κορυφής με στόχο την ανάπτυξη τρόπων για την αντιμετώπιση της στρατολόγησης εξτρεμιστών.

πηγή: protothema.gr