Παγκόσμιος θαυμασμός για τις δίμετρες Καρυάτιδες

Gazzetta team
Παγκόσμιος θαυμασμός για τις δίμετρες Καρυάτιδες
Η ολόσωμη αποκάλυψη των απαράμιλλης ομορφιάς Καρυάτιδων του τύμβου Καστά δεν άφησε άφωνη μόνο την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να έχουν για μία ακόμη φορά ένα αφιέρωμα θαυμασμού στις ανακαλύψεις της Αμφίπολης.

Με τίτλο «Οι Έλληνες γοητεύονται από τον τάφο της αλεξανδρινής εποχής στην Αμφίπολη», το βρετανικό δίκτυο BBC αναφέρει ότι η ανακάλυψη ενός τεράστιου τάφου στην βόρεια Ελλάδα που χρονολογείται στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έχει ενθουσιάσει τους Έλληνες, αποσπώντας τους την προσοχή από την δεινή οικονομική κρίση»

«Ρωτούν, ποιος είναι θαμμένος εντός του. Στις αρχές Αυγούστου, η αρχαιολογική ομάδα με επικεφαλής την Κατερίνα Περιστέρη ανακάλυψε αυτό που λένε το μεγαλύτερο ταφικό μνημείο που έχει βρεθεί στην Ελλάδα», σημειώνει το δίκτυο.

Στο BBC μίλησε ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Τασούλας, τονίζοντας: «Παρακολουθούμε με δέος και βαθειά συγκίνηση την ανασκαφή της Αμφίπολης. Είναι ένα ταφικό μνημείο μοναδικών διαστάσεων και εντυπωσιακής καλλιτεχνικής μαεστρίας. Τα πιο όμορφα μυστικά είναι κρυμμένα ακριβώς κάτω από τα πόδια μας».

Σε άλλο σημείο το εκτενές ρεπορτάζ του BBC για τον τύμβο αναφέρει ότι η αρχαιολογική αποστολή διατηρείται σε απόσταση από τους δημοσιογράφους και τους τουρίστες που συρρέουν καθημερινά στην περιοχή μέσω ενός χωματόδρομου από το κοντινό χωριό Μεσολακκιά.

Η ανασκαφική ομάδα, συνεχίζει το δίκτυο, δεν έχει κάνει την παραμικρή ανακοίνωση που να αναφέρεται στην ταυτότητα του «ενοίκου». Ωστόσο, σημειώνει, αυτό δεν έχει αποτρέψει τα μέσα ενημέρωσης, αρχαιολόγους και απλό κόσμο από το να στοιχιματίζουν για το ποιος μπορεί να είναι θαμμένος στον τύμβο.

Οι αρχαιολόγοι συμφωνούν στο ότι η μεγαλοπρέπεια του τάφου σημαίνει ότι έχει δημιουργηθεί για σημαντικό πρόσωπο, ίσως για μέλος της οικογένειας του Μεγάλου Αλεξάνδρου -της μητέρας του Ολυμπιάδας ή της συζύγου του Ρωξάνηςο ή κάποιον επιφανή Μακεδόνα. Αλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για κενοτάφιο. Τις απαντήσεις θα δώσει μόνο η ομάδα των αρχαιολόγων της ανασκαφής, προσθέτει το ρεπορτάζ.

Ο ρεπόρτερ του BBC συνομίλησε με κατοίκους της περιοχής που παρακολουθούν από κοντά την εξέλιξη της ανασκαφής.

«Μόνο ο Αλέξανδρος αξίζει ένα τέτοιο μνημείο», λέει ο 61χρονος αγρότης Αντώνης Παπαδόπουλος, απολαμβάνοντας τον πρωινό του καφέ μαζί με συγχωριανούς του σε ταβέρνα απέναντι από το αρχαιολογικό μουσείο της Αμφίπολης.

Οπως αναφέρει το δίκτυο, από τη στιγμή της πρώτης ανακοίνωσης του ευρήματος η ζωή των κατοίκων της Αμφίπολης και της Μεσολακκιάς έχει αλλάξει ρυθμούς.

«Δημοσιογράφοι και επισκέπτες άρχισαν να έρχονται από όλη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό. Συνηθίζαμε να περπατάμε κάθε μέρα στην περιοχή, δουλεύοντας στα χωράφια. Ξέραμε ότι κάτι βρισκόταν εκεί, αλλά δεν περιμέναμε το μέγεθος αυτής της ανακάλυψης», λέει ο Αθανάσιος Ζουρνατζής, πρόεδρος της Μεσολακκιάς.

Το Discovery αρκέστηκε να δώσει απλά τροφή στα μάτια των αναγνωστών του παρουσιάζοντας τις φωτογραφίες των πανέμορφων Καρυάτιδων, γράφοντας απλώς δύο γραμμές: «Δύο πανέμορφες σμιλεμένες με εξαιρετικές λεπτομέρειες γυναικείες μορφές, που ονομάζονται Καρυάτιδες, αποκαλύφθηκαν στον μυστηριώδη τύμβο της Αμφίπολης από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

«Ο τύμβος έχει συνεπάρει τους Έλληνες» γράφει το israelinews.co με τη σειρά του, φιλοξενώντας το ρεπορτάζ του BBC.

Το ίδιο ρεπορτάζ «ταξίδεψε» και στην Αυστραλία στην ιστοσελίδα australianews.

Πηγή: ethnos.gr