Η πρώτη ινδική αποστολή στον Άρη ετοιμάζεται να τεθεί σε τροχιά

Gazzetta team
Η πρώτη ινδική αποστολή στον Άρη ετοιμάζεται να τεθεί σε τροχιά
Αν όλα προχωρήσουν σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η Ινδία θα γίνει την επόμενη εβδομάδα η πρώτη ασιατική χώρα που θέτει σκάφος σε τροχιά γύρω από τον Άρη -ένα δύσκολο εγχείρημα στο οποίο δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους.

Ο ινδικός δορυφόρος Mangalyaan εκτοξεύτηκε τον Νοέμβριο του 2013 και, παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε στο αρχικό σκέλος του ταξιδιού, φαίνεται ότι θα καταφέρει να τεθεί σε τροχιά στις 24 Σεπτεμβρίου.

H πρώτη αποστολή της Ινδίας στον Άρη χρειάστηκε μόλις δύο χρόνια προετοιμασίας και θα στοιχίσει συνολικά μόλις 73 εκατομμύρια δολάρια, σχεδόν δέκα φορές λιγότερο από τον δορυφόρο Maven της NASA, ο οποίος προγραμματίζεται να φτάσει στον Άρη τρεις μέρες νωρίτερα, στις 21 Σεπτεμβρίου.

Στην ιστορία της διαστημικής εξερεύνησης, περίπου τα δύο τρίτα των αποστολών στον Άρη έχουν αποτύχει. Η επιτυχία του Μangalyaan θα τόνωνε την ινδική διαστημική υπερηφάνεια, ιδιαίτερα μετά την αποτυχία μιας αντίστοιχης κινεζικής αποστολής το 2011.

Η επιτυχία της αποστολής θα στήριζε την Ινδία στην προσπάθειά της να γίνει σημαντικός παίκτης στην επικερδή αγορά εκτόξευσης δορυφόρων, καθώς υπερηφανεύεται ότι το κόστος είναι δέκα φορές μικρότερο σε σχέση με τις εκτοξεύσεις της NASΑ.

Το Mangalyaan φέρει πέντε επιστημονικά όργανα, συνολικού βάρους μόλις 15 κιλών, με τα οποία θα χαρτογραφήσει την επιφάνεια και θα εξετάσει τη σύσταση της ατμόσφαιρας.

Για το μεγαλύτερο μέρος του ταξιδιού το σκάφος είχε τεθεί σε κατάσταση αναμονής προκειμένου να εξοικονομηθεί ενέργεια, και οι υπεύθυνοι της αποστολής στον Ινδικό Οργανισμό Διαστημικής Έρευνας (ISRO) θα πρέπει να το ξυπνήσουν τις επόμενες ημέρες.

Το σκάφος θα πρέπει να επιβραδύνει πριν από την άφιξη πυροδοτώντας τον κινητήρα του για 24 λεπτά, και δεν θα έχει δεύτερη ευκαιρία να τεθεί σε τροχιά.

ΠΗΓΗ: in.gr real.gr