Χαρδούβελης: Ο κύκλος των μνημονίων φτάνει στο τέλος του

Gazzetta team
Χαρδούβελης: Ο κύκλος των μνημονίων φτάνει στο τέλος του
Ο κύκλος των μνημονίων φτάνει στο τέλος του. Δεν θα χρειαστούμε τρίτο πακέτο στήριξης, το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, διαβεβαιώνει ο Γ. Χαρδούβελης.

«Ο κύκλος των μνημονίων φτάνει στο τέλος του. Λίγα έχουν απομείνει να γίνουν. Σας διαβεβαιώ, η Ελλάδα μέσω του χρηματοδοτικού της προγράμματος είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες της. Εξάλλου, οι αγορές έχουν δείξει τους τελευταίους μήνες και σε πολύ δύσκολες συνθήκες ότι εμπιστεύονται πλέον την ελληνική οικονομία. Οι αξιολογικοί οίκοι μάς αναβαθμίζουν διαρκώς και τα επιτόκια δανεισμού από την ελεύθερη αγορά μειώνονται» τονίζει ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής και δηλώνει κατηγορηματικά: «Δεν θα χρειαστούμε τρίτο πακέτο στήριξης, το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο».


«Δεν θα χρειαστούμε τρίτο πακέτο στήριξης, το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο»
Για την ελάφρυνση του χρέους, σημειώνει ότι «για να ξεκινήσει η συζήτηση αυτή, πρέπει προηγουμένως να έχει τελειώσει η αξιολόγηση με τρόπο θετικό για μας» και εκτιμά ότι «είναι εφικτή -οικονομικά και πολιτικά- μια περαιτέρω επιμήκυνση, όπως και η μετατροπή μέρους των δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο σε δάνεια με σταθερό επιτόκιο».

Ο κ. Χαρδούβελης, ύστερα από τρεις μήνες στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομίας εξηγεί πως, η κυβέρνηση δημιουργεί το αναγκαίο «μαξιλάρι» για να καλυφθούν χρηματοδοτικές ανάγκες και σχεδιάζει τα επόμενα βήματα της χώρας στις αγορές με την έκδοση επταετούς ομολόγου και 18μηνων τίτλων.

Αναφερόμενος στα «κόκκινα δάνεια», μιλά για τον «εξωδικαστικό συμβιβασμό, που σε εθελοντική βάση επιταχύνει τη διευθέτηση των δανείων σε καθυστέρηση» και τονίζει: «Έχουμε ισχυρούς και κοινωνικά κρίσιμους λόγους να ξεπεράσουμε το πρόβλημα των "κόκκινων δανείων", με διαφάνεια υπέρ του συνεπούς ή πραγματικά ανήμπορου να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του δανειολήπτη και κατά όσων ακολουθούν τη μέθοδο του μπαταχτσή, εις βάρος των πολλών».

Πηγή newsit.gr