Οι Σκωτσέζοι που ψήφισαν "όχι"

Gazzetta team
Οι Σκωτσέζοι που ψήφισαν "όχι"
Με 383.937 ψήφους διαφορά επικράτησε το «όχι» στην απόσχιση της Σκωτίας.

Το 55,3% του εκλογικού σώματος επέλεξε την παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο, έναντι του 44,7% που επιθυμούσε την ανεξαρτησία. Σε ένα από τα προπύργια του «όχι» αναδείχθηκε το Εδιμβούργο και του «ναι» η Γλασκόβη. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία και πιο ευκατάστατοι ήταν αυτοί που κράτησαν τη Σκοτία στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ οι πιο νέοι, πιο φτωχοί και άνεργοι, είναι οι «αντάρτες» που επιθυμούσαν περισσότερο την απόσχιση.

Από τα 4,28 εκατομμύρια εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, στις κάλπες για το χθεσινό δημοψήφισμα προσήλθε το 84,59%, προσέλευση που συνιστά ποσοστό-ρεκόρ.

Κατά της απόσχισης ψήφισαν 2.001.926 πολίτες, ενώ υπέρ, ψήφισαν 1.617.989.

Σύμφωνα με μια πρώτη ανάλυση, οι τέσσερις εκλογικές περιφέρειες της Σκοτίας- από το σύνολο των 32- στις οποίες καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά υπέρ της απόσχισης, οι ψηφοφόροι είναι σε γενικές γραμμές πιο νέοι, πιο φτωχοί και δεν εργάζονται, σε αντίθεση με εκείνους που ψήφισαν «όχι».

Για παράδειγμα, στο Ντάντι και το Γουέστ Ντανμπαρτονσάιρ, όπου καταγράφηκαν τα υψηλότερα ποσοστά του «ναι», η ανεργία είναι πολύ υψηλότερη όχι μόνο σε σχέση με τα Όρκνεϊ ή τα σκοτσέζικα σύνορα όπου τα ποσοστά του «όχι» είναι εντυπωσιακά υψηλά, αλλά και αρκετά μεγαλύτερη από το μέσο εθνικό όρο.

Ποιοι κράτησαν τη Σκοτία στο Ηνωμένο Βασίλειο

Στην Γλασκόβη, όπου σχεδόν 54% των κατοίκων ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας, καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό νοικοκυριών με ανέργους, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Μ. Βρετανίας το 2012. Η πόλη παραμένει σταθερά στις 10 περιοχές με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανέργων εδώ και μια δεκαετία. Η ανεργία ήταν συνεπώς μια από τις δεξαμενές που τροφοδότησαν το ισχυρό «ναι» στην απόσχιση.

Επιπλέον εκεί όπου το «όχι» εμφανίστηκε πιο δυνατό, η αύξηση του εισοδήματος των κατοίκων την τελευταία δεκαετία ήταν αισθητά μεγαλύτερη από ότι στις περιοχές του «ναι».

Ο ηλικιακός παράγοντας φαίνεται να έπαιξε επίσης ρόλο, με τους νεότερους να αναδεικνύονται σε...αντάρτες και τους μεγαλύτερους σε ενωτικούς. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι νεότεροι ψηφοφόροι επέδειξαν τάσεις αποσχιστικές, ενώ οι συνταξιούχοι ένιωσαν μεγαλύτερη ασφάλεια με την επιλογή της παραμονής στο Ην. Βασίλειο. Στις τρεις εκλογικές περιφέρειες με τα μεγαλύτερα ποσοστά του «ναι» ο μέσος ηλικιακός όρος των ψηφοφόρων είναι πολύ μικρότερος από ότι στις τρεις περιφέρειες με τα υψηλότερα ποσοστά του «όχι».


Οι περιοχές στις οποίες το «όχι» κατέγραψε υψηλά ποσοστά ήταν:
Νησιά Όρκνεϊ : 67,2%
Σκοτσέζικα σύνορα: 66,56%
Ντάμφρις και Γκαλογουέι: 65,67%
Νησιά Σέτλαντ: 63,71%
Εδιμβούργο: 61,1%

Οι περιοχές στις οποίες το «ναι» κατέγραψε υψηλά ποσοστά ήταν:
Ντάντι Σίτι : 57,35%
Γουέστ Ντανμπαρτονσάιρ: 53,965%
Γλασκόβη: 53,49%
Νορθ Λαναρκσάιρ: 51,07%
Ινβερκλάιντ: 49,92% (εδώ η μάχη ήταν αμφίρροπη αφού το «όχι» συγκέντρωσε 50,1%)

Δημογραφικά χαρακτηριστικά για την Σκοτία
Ο πληθυσμός της Σκοτίας ανέρχεται σε 5,3 εκατομμύρια (στοιχεία 2012) και αποτελεί το 8,3% του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το 17,2% του πληθυσμού είναι κάτω των 16 ετών.
Το 65,4% είναι 16-64 ετών
Το 9,5% είναι από 65-74 ετών
Το 7,9% είναι από 75 ετών και άνω

Σε έκταση και πληθυσμό, η Σκοτία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη περιοχή της Μ. Βρετανίας, μεγαλύτερη από την Ουαλία και την Β. Ιρλανδία μαζί.

Πηγή: ethnos.gr