Οδηγός για προσφυγές κατά του ΕΝΦΙΑ

Gazzetta team
Οδηγός για προσφυγές κατά του ΕΝΦΙΑ
Νομικές συμβουλές και οδηγίες σε όσους πολίτες δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το ενιαίο φόρο ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), και θέλουν για οικονομικούς λόγους να αμφισβητήσουν τη νομιμότητα και τη συνταγματικότητα των εκκαθαριστικών του, προσφέρει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ).

Οι οδηγίες θα δίνονται αποκλειστικά στα πρόσωπα που λόγω της οικονομικής αδυναμίας δεν έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν δικηγόρο. Αφορούν στις άμεσες νομικές ενέργειες που πρέπει να κάνουν οι πολίτες προκειμένου να κινηθούν με ένδικα μέσα κατά των εκκαθαριστικών.

Όπως σημειώνει ο ΔΣΑ, «το απαραίτητο πρώτο βήμα για την αμφισβήτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ είναι η κατάθεση της λεγόμενης ’ενδικοφανούς προσφυγής’, η οποία απευθύνεται στην αρμόδια επιτροπή επίλυσης διαφορών της Γενικής Γραμματείας εσόδων του υπουργείου Οικονομικών. Η κατάθεση της ενδικοφανούς προσφυγής είναι υποχρεωτική προκειμένου να μπορέσει κάποιος, σε περίπτωση ρητής ή σιωπηρής της απόρριψης της, να προσφύγει αργότερα στα Διοικητικά Δικαστήρια».

Η τελική προθεσμία κατάθεσης της ενδικοφανους προσφυγής λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2014.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση:

Ο ΔΣΑ στην προσπάθεια του να συνδράμει τους πολίτες στην άσκηση των δικαιωμάτων τους και στην παροχή αποτελεσματικής εννόμου προστασίας, θα παρέχει κάθε είδους διευκρίνιση, πληροφορία σε ομάδες πολιτών που θα απευθυνθούν σε αυτόν για ενημέρωση, στη ηλεκτρονική διεύθυνση-ταχυδρομείο: [email protected]

Ο συγκεκριμένος οδηγός του ΔΣΑ, δεν αφορά τις περιπτώσεις φορολογουμένων που προβάλλουν ειδικά νομικά ζητήματα ή επιθυμούν να φορολογηθούν επί της πραγματικής αξίας των ακινήτων τους και όχι επί της αξίας που έχει προσδιορίσει η φορολογική αρχή.

Ολόκληρος ο Οδηγός άσκησης της ενδικοφανούς προσφυγής και της «αίτησης χορήγησης του ευεργετήματος πενίας», με λεπτομερείς αναφορές και πληροφορίες για τα δικαιώματα των πολιτών, τις προϋποθέσεις άσκησης τους καθώς και τα τυποποιημένα έντυπα-υποδείγματα προσφυγών είναι ανηρτημένα στην ιστοσελίδα του ΔΣΑ (www.dsa.gr).

Πηγή: skai.gr