Πώς οι δουλέμποροι κάνουν τη Μεσόγειο «νεκρά» θάλασσα

Gazzetta team
Πώς οι δουλέμποροι κάνουν τη Μεσόγειο «νεκρά» θάλασσα
Διαβάστε τις συγκλονιστικές μαρτυρίες διασωθέντων από ναυάγιο ανοιχτά της Μάλτας - «Μας έπνιγαν και γέλαγαν» λένε - «Κάποιος από εμάς κρεμάστηκε από την απελπισία του» συμπληρώνουν.

Σε «νεκρά» θάλασσα μετατρέπουν χωρίς δεύτερη σκέψη οι δουλέμποροι τη Μεσόγειο όταν πια οι λαθρομετανάστες είτε δεν υπακουούν στις εντολές τους είτε όταν πια οι άνθρωποι που τους εμπιστεύτηκαν τις ελπίδες τους δεν έχουν γι' αυτούς καμία αξία.

Αυτή η ιστορία επαναλήφθηκε για άλλη μια φορά το περασμένο Σαββατοκύριακο όταν, σύμφωνα με τις μαρτυρίες διασωθέντων, περίπου 500 άνθρωποι έφυγαν από την Αίγυπτο το Σάββατο με προορισμό την Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στελέχη του Οργανισμού στο σκάφος μπορεί να επέβαιναν έως και 100 παιδιά. Για κάθε ένα από τα περίπου 500 άτομα οι δουλέμποροι ζήτησαν 2.000 δολάρια. Οι 200 βρίσκονταν στο επάνω κατάστρωμα και οι 300 στο κάτω κατάστρωμα και άρα σύμφωνα με τους διασωθέντες παρασύρθηκαν στο βάθος της θάλασσας μαζί με το σκάφος.

Όπως είπαν στελέχη του Παγκόσμιο Οργανισμού Μετανάστευσης αφού πρώτα υποχρεώθηκαν να αλλάξουν τρείς φορές σκάφος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, τα πράγματα ξέφυγαν από τον έλεγχο την τέταρτη φορά που τους ζητήθηκε το ίδιο πράγμα. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά από τη Συρία, την Παλαιστίνη, την Αίγυπτο και το Σουδάν έβλεπαν, σύμφωνα με τους διασωθέντες, ότι το σκάφος ήταν μικρότερο και λιγότερο ασφαλές για να μεταφέρει εκατοντάδες ανθρώπους.

Η αντίδραση αυτή προκάλεσε την οργή των περίπου δέκα δουλεμπόρων - Παλαιστινιακής και Αιγυπτιακής καταγωγή - που αφού τους απείλησαν ότι θα τους γυρίσουν πίσω στην Αίγυπτο στη συνέχεια άρχισαν να τους φωνάζουν και να τους πετάνε ξύλα.



Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό για τους ίδιους αφού μόλις πλεύρισαν το νέο σκάφος, τότε τρύπισαν το σκάφος με τους 500 μετανάστες με τους δουλέμπορους να παραμένουν στο σημείο μέχρι να βεβαιωθούν ότι θα βουλιάξει.

«Περίμεναν να βουλιάξει πλήρως και γελούσαν» λένε συγκλονισμένοι οι διασωθέντες.

«Όταν πρωτοχτύπησαν το σκάφος μας, ένας κρεμάστηκε» συμπληρώνουν περιγράφοντας το μέγεθος της απελπισίας των λαθρομεταναστών.

Για τρεις ημέρες όσοι είχαν σωθεί έκαναν κύκλο πιασμένοι χέρι-χέρι για να παραμείνουν στην επιφάνεια της θάλασσας αλλά την τέταρτη ημέρα ο καιρός άλλαξε, σηκώθηκε κύμα και τα νερά άρχισαν να καλύπτουν τους ήδη εξαντλημένους μετανάστες.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετανάστευσης από την αρχή του χρόνου περίπου 3.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ανοιχτά των ευρωπαϊκών ακτών, αριθμός τετραπλάσιος σε σχέση με αυτόν του 2013.

ΠΗΓΗ: protothema.gr