Παράταση αγωνίας για την Αμφίπολη: Τα νέα εμπόδια στις ανασκαφές

Gazzetta team
Παράταση αγωνίας για την Αμφίπολη: Τα νέα εμπόδια στις ανασκαφές
Στα μέτρα υποστύλωσης και προστασίας του μνημείου επικεντρώνονται τις τελευταίες ημέρες οι αρχαιολόγοι που συμμετέχουν στις ανασκαφικές εργασίες στην Αμφίπολη Σερρών. Οπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Πολιτισμού την Κυριακή, η κατάσταση του τρίτου θαλάμου επιβάλλει πολύ προσεκτικές κινήσεις από εδώ και στο εξής.

Η πίεση που έχει δεχθεί το μνημείο, αλλά και το χωμάτινο τείχος ύψους πάνω από δέκα μέτρα δυσχεραίνουν τις προσπάθειες των επιστημόνων, ενώ απειλούν και την στατικότητα του τρίτου θαλάμου.

Περισσότερα αναμένεται να γίνουν γνωστά την Πέμπτη, όταν και το υπουργείο Πολιτισμού θα βγάλει νέα ανακοίνωση, ωστόσο, μέχρι τότε οι αρχαιολόγοι θα επικεντρωθούν στην αφαίρεση του χώματος από τον τρίτο θάλαμο, αλλά και την ολοκλήρωση της μελέτης για το στατικό πρόβλημα του σημείου.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου:

Για την αντιστήριξη-υποστύλωση του τρίτου θαλάμου θα χρησιμοποιηθεί ισχυρότερη διάταξη από αυτή των δύο προηγούμενων θαλάμων με σύστημα οριζόντιων πλαισιωτών δοκών, κατά μήκος και πλάτος του θαλάμου, για την αντιστήριξη των κατακόρυφων τοίχων από τις γεωστατικές ωθήσεις.
Για την στήριξη της θόλου θα χρησιμοποιηθούν μεταλλικές σωληνωτές δοκοί.
Η απομάκρυνση του χώματος θα γίνεται τμηματικά, κατά περιοχές της επίχωσης, ώστε να καθίσταται εφικτή η ασφαλής προσαρμογή της έδρασης των αντιστηρίξεων.

Αντεξε στη βροχή ο τύμβος -Μέτρα για την κακοκαιρία

Σημειωτέον ότι εκτός από τις απαραίτητες εργασίες υποστύλωσης και αντιστήριξης, η πορεία των εργασιών αναμένεται να «φρενάρει» και λόγω του καιρού ο οποίος ήταν μέχρι στιγμής σύμμαχος, ωστόσο, το φθινόπωρο μπήκε για τα καλά και οι βροχές αποτελούν ένα ακόμη εμπόδιο.

Στην παρούσα φάση δεν έχουν παρατηρηθεί προβλήματα από τις βροχοπτώσεις, ωστόσο, οι συμμετέχοντες στις έρευνες θα είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς, στη βόρεια Ελλάδα ο χειμώνας ενδέχεται να κάνει πιο γρήγορα την εμφάνισή του.

Ενα επιπλέον μυστήριο: Υπάρχουν σκάλες στο εσωτερικό του τύμβου;

Την ίδια ώρα, ένα ακόμη μυστήριο που υπάρχει αναφορικά με το εσωτερικό του τύμβου είναι το αν υπάρχουν σκάλες που οδηγούν σε πιο χαμηλό επίπεδο του τάφου ή ακόμη και σε έναν νέο, τέταρτο, θάλαμο, ο οποίος κρύβει τον «ένοικο».

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια έντονη φημολογία πως στο εσωτερικό ίσως να υπάρχει ένα κλιμακοστάσιο που οδηγεί στον νεκρικό θάλαμο, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται.

Από την άλλη πλευρά, πάντως, ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θεωρείται απίθανο, καθώς, ο τρίτος θάλαμος είναι καλυμμένος με χώμα και η σταδιακή απομάκρυνσή του θα δώσει τις απαντήσεις.

Εικάζοντας το τι μπορεί να αντικρίσουν οι αρχαιολόγοι με την απομάκρυνση του χώματος, το ένα σενάριο είναι να διαπιστώσουν ότι ο τρίτος θάλαμος αποτελεί τον προθάλαμο του νεκρικού, ένα δεύτερο να είναι ο προθάλαμος του νεκρικού και το γείσο που διακρίνεται να είναι μια μεγάλη σφραγισμένη πύλη, το τρίτο να είναι ο προθάλαμος του νεκρικού και να υπάρχει σκάλα που να οδηγεί ένα επίπεδο πιο κάτω στο νεκρικό θάλαμο και το τελευταίο, αυτός θάλαμος, ο τρίτος, να είναι ο νεκρικός.

Πηγή: www.iefimerida.gr