Οι πέντε φήμες για τη Μαρία Κάλλας

Gazzetta team
Οι πέντε φήμες για τη Μαρία Κάλλας
Ακόμη και 37 χρόνια μετά το θάνατό της (16 Σεπτεμβρίου 1977) εξακολουθεί να μαγεύει, να μελετάται, να εμπνέει. Χαρακτηριστική η απόφαση της μεγάλης HBO να γυρίσει ταινία για τη ζωή της ελληνίδας ντίβας με πρωταγωνίστρια την Μέριλ Στριπ, τα γυρίσματα της οποίας θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο.

Κι όσο κι αν όλο και περισσότερες άγνωστες λεπτομέρειες από τη ζωή και το έργο της βλέπουν το φως της δημοσιότητας, κάποιες άλλες θα κινούνται πάντα στη σφαίρα θρύλου που περιέβαλε πάντα τη μεγάλη καλλιτέχνιδα. Ιδού πέντε από αυτές.
Οι 5 μεγαλύτερες φήμες για τη Μαρία Κάλλας

1) Μια φορά κατάπιε μια ταινία για να χάσει βάρος
Ως παχουλό παιδί που μάχονταν κατά της παχυσαρκίας καθόλι την ενήλικη ζωή της, η Κάλλας υπήρξε ιδιαίτερα ανασφαλής σε σχέση με το βάρος της – σε κάποια περίοδο της ζωής της είχε γραφτεί πως η ύψους 1,73 ντίβα ζύγιζε περισσότερο από 90 κιλά. Ένας αστικός θρύλος υποστηρίζει ότι κάποια στιγμή η σοπράνο κατάπιε μια ταινία σε μια απελπισμένη προσπάθεια απώλεια βάρους, ενώ μια ακόμη φήμη την ήθελε να πειραματίζεται με ένα ειδικό ζυμαρικό. Η Κάλας είχε απορρίψει τα εν λόγω κουτσομπολιά, υποστηρίζοντας ότι είχε βάσει βάρος φυσικά.

2) Είχε φέρει στον κόσμο το παιδί του Αριστοτέλη Ωνάση, το οποίο πέθανε λίγο μετά τη γέννησή του
Αν και θεωρούνταν ότι δεν μπορούσε να κάνει παιδιά, η φήμη ότι η Κάλλας έφερε στον κόσμο ένα παιδί, καρπό του έρωτά της με τον εφοπλιστή Αριστοτέλη Ωνάση κυκλοφορούσε ευρύτατα κάποια εποχή, φτάνοντας στο σημείο πολλοί να μιλούν για γεγονός. Σύμφωνα με τη φήμη αυτή, ο γιος γεννήθηκε το 1960, αλλά πέθανε λίγες ώρες αργότερα. Άλλοι υποστηρίζουν ότι η Κάλας είχε υποβληθεί σε τουλάχιστον μια έκτρωση κατά τον δεσμό της με τον Ωνάση. Η σχέση της με τον Έλληνα Κροίσο υπήρξε ιδιαίτερα τρικυμιώδης, καθώς πιστεύεται ότι εκείνος ήταν αθεράπευτα άπιστος.

3) Διατηρούσε δεσμό με τον Ωνάση ακόμη κι όταν εκείνος παντρεύτηκε την Τζάκι Κένεντι
Ο Ωνάσης χώρισε την Κάλας το 1968 προκειμένου να παντρευτεί την χήρα του Κένεντι, Τζάκι. Ωστόσο κυκλοφορεί ευρέως η άποψη ότι η σχέση τους συνεχίστηκε και μετά το γάμο του Έλληνα Κροίσου με την πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το βιβλίο του 2000 του Νίκολας Γκέιτζ “Greek Fire”, για το διάσημο αυτό ειδύλλιο, ο Ωνάσης χτυπούσε συχνά την πόρτα της Κάλας, εκλιπαρώντας την να τον δεχτεί και πάλι.

4. Ο Ρίτσαρντ Μπάρντον είχε απορρίψει τις παρακλήσεις της να πρωταγωνιστήσουν μαζί στη «Μήδεια»
Το 1969 η Μαρία Κάλλας αποφάσισε να κάνει το ντεμπούτο της στο σινεμά με την κινηματογραφική μεταφορά της «Μήδειας», σε σκηνοθεσία του Ιταλού πρωτοπόρου Πιέρ Πάολο Παζολίνι. Η τραγουδίστρια ήθελε το ρόλο του Τζέισον, του συμπρωταγωνιστή της στην τραγική ιστορία, να ενσαρκώσει ο Ρίτσαρντ Μπάρντον. Ο ουαλός ηθοποιός ωστόσο, ο οποίος τότε είχε τα ερωτικά του μπλεξίματα με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ, φέρεται να είχε απορρίψει την πρόταση. Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα ημερολόγια του ηθοποιού, ο Μπάρντον είχε γράψει ότι κάποια φορά τον κάλεσε στο τηλέφωνο αλλά «καθώς εκείνη την περίοδο ήμουν απορροφημένος με το διάβασμα, δεν ήταν καλοδεχούμενη».

5. Είχε προσβάλει την μεγαλύτερη οπερατική αντίζηλό της, συγκρίνοντάς την με την Coca-Cola
Ανάμεσα στις πολλές επαγγελματικές αντιζήλους της Κάλλας ήταν η Ιταλίδα Σοπράνο Ρενάτα Τεμπάλντι. Το αμοιβαίο μίσος των δύο γυναικών ήταν ευρέως γνωστό στα μέσα ενημέρωσης, με τις δυο τους να ανταλλάσσουν προσβολές και σκληρή κριτική σε κάθε ευκαιρία. Ένας αστικός μύθος λέει ότι κάποια στιγμή, ενοχλημένη από τις συνεχείς συγκρίσεις που έκαναν τα μέσα της εποχής ανάμεσα στις δύο καλλιτέχνιδες, η Κάλλας είχε σχολιάσει ότι είναι σαν να «συγκρίνεις τη σαμπάνια με το κονιάκ. Όχι, με την Κόκα Κόλα». Άλλοι πάλι, θέλοντας να υποβαθμίσουν την έχθρα, υποστηρίζουν ότι η Κάλλας έτρεφε απεριόριστο σεβασμό για το φωνητικό ταλέντο της Τεμπάλντι. Μάλιστα ο βετεράνος αρχιμουσικός Ζορζ Πρετρ, συνεργάτης και φίλος της Κάλλας, είχε πει: «Δημοσιογραφικές ανοησίες. Η αλήθεια είναι ότι η μία εκτιμούσε την άλλη βαθιά. Εγώ το ξέρω καλά, γιατί έχω κάνει την "Τόσκα" και με τις δύο».

πηγή: ethnos.gr