Ελισσάβετ: Οι Σκωτσέζοι να σκεφτούν πολύ προσεκτικά το μέλλον τους

Gazzetta team
Ελισσάβετ: Οι Σκωτσέζοι να σκεφτούν πολύ προσεκτικά το μέλλον τους
Για πρώτη φορά δημόσια παρέμβαση - έστω και σε ιδιωτική συνάντηση - στο θέμα από την κάτοχο του βασιλικού θρόνου της Βρετανίας.

Σε μια σπάνια για τα δεδομένα της παρέμβαση σε θέμα της επικαιρότητας προχώρησε η βασίλισσα Ελισσάβετ καλώντας με δήλωσή της τους Σκωτσέζους «να σκεφτούν πολύ προσεκτικά το μέλλον τους», τέσσερις ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για το δημοψήφισμα με ερώτημα την απόσχιση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η δήλωση της κατόχου του βρετανικού βασιλικού θρόνου έγινε μετά τη Θεία Λειτουργία στο Κράθι Κιρκ κοντά στο βασιλικό κτήμα του Μπαλμόραλ στη Σκωτία.

Οι υποστηριχτές της απόσχισης εκτίμησαν ότι το σχόλιο της βασίλισσας θα βοηθήσει την καμπάνια τους.

Τη Δευτέρα αναμένεται στη Σκωτία και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον προκειμένου να υπενθυμίσει για μια και τελευταία φορά ότι η ψήφος υπέρ του «ναι» θα οδήγησει σε μια μόνιμη απόσχιση.

Το σχόλιο της Ελισσάβετ ήρθε ως απάντηση στο αστείο ενός εκ των παρισταμένων ότι δεν θα αναφέρουν το δημοψήφισμα.

Την αποκάλυψη έκανε ο πολιτικός συντάκτης των σκωτσέζικων Times με τους υποστηρικτές της καμπάνιας για τη διατήρηση της ένωσης να υποδέχονται θετικά την παρέμβαση αυτή σε ιδιωτικές τους συζητήσεις.

Πάντως εκπρόσωπος του παλατιού δήλωσε ότι «δεν σχολιάζουμε ποτέ ιδιωτικές συνομιλίες. Απλά τονίζουμε αυτό που λέει πάντα η Βασίλισσα: ότι διατηρεί την συνταγματική ουδετερότητά της. Όπως έχει κατ' επανάληψη πει η Βασίλισσα, αυτό είναι ένα θέμα που αφορά τον λαό της Σκωτίας».