Οι μύθοι του σεξ!

Gazzetta team
Οι μύθοι του σεξ!
Οι φημολογίες, οι ανακρίβειες και οι παράλογες ιστορίες περί σεξουαλικών επιδόσεων, ιδιαίτερα στην εποχή του Διαδικτύου, δίνουν και παίρνουν.

Με αφορμή την παραφιλολογία που κυκλοφορεί εκεί έξω, δύο αμερικανοί ειδικοί, οι δρ Ααρον Κάρολ και Ρέιτσελ Βρίμαν, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, βασισμένοι σε επιστημονικά ευρήματα, αποφάσισαν να φωτίσουν την αλήθεια.

Μεγάλο πόδι, μεγάλο… μόριο
Τις ρίζες του στην επιστήμη έχει κατά κάποιον τρόπο ο συγκεκριμένος μύθος, επισημαίνουν οι επιστήμονες, χωρίς όμως να είναι απόλυτα αληθινός. Σύμφωνα με τους ίδιους, τα γονίδια Hox συμβάλλουν στην ανάπτυξη των άκρων, π.χ. των δακτύλων των χεριών και των ποδιών, όπως επίσης και του πέους και της κλειτορίδας. Αν πίσω από τον ίδιο μηχανισμό κρύβονται το πόδι και το ανδρικό μόριο, λοιπόν, αυτό σημαίνει ότι ο μύθος ισχύει – ή μήπως όχι;
«Δεν υπάρχουν ισχυρές επιστημονικές αποδείξεις που να τεκμηριώνουν κάτι τέτοιο» αναφέρουν οι ειδικοί.

Καναδική μελέτη που είχε πραγματοποιηθεί το 1993 και στην οποία είχαν λάβει μέρος 63 άνδρες είχε δείξει ότι δεν υπήρχε ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στο νούμερο των παπουτσιών των ανδρών και στο μέγεθος του μορίου τους. Ιδιο ήταν το συμπέρασμα και μιας κορεατικής μελέτης έξι χρόνια αργότερα. Το 2002 πάλι μελέτη που διενεργήθηκε από τα νοσοκομεία που ανήκουν στο University College του Λονδίνου, στη Βρετανία, και η οποία βασίστηκε σε δείγμα 104 ανδρών, δεν εντόπισε κανέναν συσχετισμό ανάμεσα σε μέγεθος ποδιών και μορίου.

«Συμπέρασμα: το μόνο που μπορεί να καταλάβει κάποιος από το μέγεθος του παπουτσιού είναι το γούστο του ατόμου που έχει απέναντί του γύρω από τη μόδα» αναφέρουν οι βρετανοί επιστήμονες.

Η «δίαιτα» του σεξ
Ο μύθος ότι το σεξ βοηθάει στην απώλεια βάρους είναι ευρέως διαδεδομένος. Ωστόσο οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι, εκτός και αν η σεξουαλική συνεύρεση γίνεται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, με έντονο ρυθμό και σε στάση η οποία ενεργοποιεί περισσότερες μυϊκές ομάδες, δεν μπορεί να θεωρηθεί αποτελεσματική «δίαιτα» από μόνο του.

«Το σεξ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σωματική άσκηση μέτριας έντασης, ωστόσο η μέση σεξουαλική πράξη διαρκεί μόλις πέντε λεπτά. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αντιστοιχεί στο κάψιμο 25-125 θερμίδων» εξηγούν οι ειδικοί.
Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Κεμπέκ, στον Καναδά, η οποία είχε δημοσιευθεί στην επιθεώρηση «PLoS ONE», πάλι, είχε δείξει ότι οι άνδρες καίνε κατά μέσον όρο 4,3 θερμίδες ανά λεπτό σεξουαλικής πράξης συγκριτικά με 3,1 θερμίδες ανά λεπτό των γυναικών. Στο «πείραμα» του σεξ έλαβαν μέρος 21 ετεροφυλόφιλα ζευγάρια ηλικίας 18-35 ετών. Με τη βοήθεια φορητών συσκευών οι επιστήμονες ήταν σε θέση να γνωρίζουν τη θερμιδική τους κατανάλωση κατά τη σεξουαλική επαφή.

Ως μέση διάρκεια της πράξης καταγράφηκαν τα 25 λεπτά, ενώ οι άνδρες φάνηκε να καίνε περί τις 101 θερμίδες έναντι 276 θερμίδων που καίνε για περίπου τον ίδιο χρόνο στον διάδρομο του γυμναστηρίου. Οι γυναίκες, από την άλλη πλευρά, φάνηκε να δαπανούν μόλις 69 θερμίδες έναντι 213 θερμίδων στον διάδρομο. Παρά τις λιγότερες θερμίδες, ωστόσο, όλοι οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι προτιμούσαν να «ασκούνται» στην κρεβατοκάμαρα παρά στο γυμναστήριο.

Τα στρείδια είναι αφροδισιακά
Από τα αρχαία χρόνια, με την Αφροδίτη να αναδύεται μέσα από ένα όστρακο, ως και τον Καζανόβα, ο οποίος φέρεται να κατανάλωνε περί τα 50 μύδια για πρωινό, τα οστρακοειδή έχουν συνδεθεί με αφροδισιακές ιδιότητες. Και στις ημέρες μας όμως, τα στρείδια, πέρα από «φρούτα» της θάλασσας, θεωρούνται και… φρούτα του σεξ.

«Ως σήμερα δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι πραγματικά η κατανάλωση στρειδιών ενισχύει τη λίμπιντο. Είναι ωστόσο πλούσια σε ψευδάργυρο, ο οποίος συμβάλλει στην καλή υγεία του σπέρματος» υποστηρίζουν οι βρετανοί επιστήμονες.

Μπορεί τα στρείδια να είναι σεξουαλικώς… αδιάφορα, η μαύρη σοκολάτα, όμως, σύμφωνα με μελέτες, έχει κερδίσει τον τίτλο του «φυσικού» αφροδισιακού, παρά το γεγονός ότι ούτε εκείνη συνδέεται άμεσα με την αύξηση της λίμπιντο.

«Η σοκολάτα, ως γνωστόν, είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, τα οποία έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας με τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την καλύτερη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων» τονίζουν οι ειδικοί.

Η σοκολάτα ακόμη φαίνεται να πυροδοτεί την απελευθέρωση σεροτονίνης και φαιναιθυλαμίνης, φυσικών χημικών ουσιών που ενισχύουν τη διάθεση και άρα την επιθυμία για σεξουαλική επαφή.

Οι αθλητικές επιδόσεις
Μόνο τα επίπεδα της συγκέντρωσης στους αθλητές φαίνεται να επηρεάζει το σεξ πριν από τους αγώνες, υποστηρίζουν οι δρ Κάρολ και Βρίμαν.

«Γενικότερα επικρατεί η πεποίθηση ότι το σεξ ένα βράδυ πριν από έναν κρίσιμο αγώνα περιορίζει τη δύναμη, τη συγκέντρωση και τα επίπεδα της τεστοστερόνης των αθλητών για μια δυναμική παρουσία. Για την ακρίβεια, όμως, σύμφωνα με τους μηχανισμούς του οργανισμού που ενεργοποιούνται κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το σεξ οι αθλητές ενδεχομένως να είχαν καλύτερες επιδόσεις αν έκαναν σεξ» εξηγούν οι ειδικοί.

Στην αρχαία Ελλάδα πιστευόταν ότι οι αθλητές για να κατακτήσουν έναν ολυμπιακό τίτλο, πέραν της εντατικής προετοιμασίας και της ειδικής διατροφής, όφειλαν να απέχουν από το σεξ. Ο άσος της πυγμαχίας Μοχάμεντ Αλι απείχε από το σεξ για τουλάχιστον έξι εβδομάδες πριν από έναν αγώνα μποξ. Ωστόσο οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι σωματικά τουλάχιστον το σεξ μάλλον βοηθάει στις επιδόσεις των αθλητών.

Καναδική μετα-ανάλυση από το Πανεπιστήμιο Μακ Γκιλ, η οποία είχε δημοσιευθεί στο επιστημονικό έντυπο «Clinical Journal of Sport Medicine», είχε δείξει ότι οι αθλητές που είχαν σεξουαλική επαφή μία βραδιά πριν από τον αγώνα εμφάνιζαν την επομένη υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης συγκριτικά με όσους δεν είχαν κάνει σεξ. Το ίδιο είχε δείξει και πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Λ’ Ακουιλα στην Ιταλία.

Πηγή: all4fun.gr