Ουκρανία: Θέλουμε όπλα από το ΝΑΤΟ

Gazzetta team
Ουκρανία: Θέλουμε όπλα από το ΝΑΤΟ
Αυτό δεν σημαίνει ότι περιμένουμε στρατεύματα από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, για να πολεμήσουν στο πλευρό του κυβερνητικού στρατού, το μήνυμα του Ουκρανού πρεσβευτή.

Η Ουκρανία θα ήθελε να λάβει όπλα από το ΝΑΤΟ, αλλά δεν περιμένει από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία να στείλει στρατεύματα στη χώρα για να πολεμήσουν εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών στο πλευρό του κυβερνητικού στρατού, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρεσβευτής.

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι περισσότερη βοήθεια, περιλαμβανομένης της στρατιωτικής. Είναι ξεκάθαρο ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να μας βοηθήσει με στρατεύματα και δεν περιμένουμε κάτι τέτοιο από τις χώρες μέλη», δήλωσε ο Ιχόρ Ντολχόφ, επικεφαλής της ουκρανικής αποστολής στο ΝΑΤΟ μετά την έκτακτη συνεδρίαση των 28 πρεσβευτών των χωρών μελών.

«Δεν εξετάζουμε αυτό το ενδεχόμενο προς το παρόν», πρόσθεσε ο Ντολχόφ. «Μπορούμε να διασφαλίσουμε την προστασία μας, όμως έχουμε ανάγκη από τη βοήθεια» των Συμμάχων «για να σταματήσουμε την επίθεση» της Ρωσίας και για «να ζητήσουμε από τον (ρώσο) πρόεδρο (Βλαντίμιρ) Πούτιν να συμβάλει στην επίτευξη ειρήνης».

Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ «δυστυχώς» δεν έχουν προσφέρει όπλα στην Ουκρανία, κατήγγειλε ο Ντολχόφ. «Θέλουμε όπλα», υπογράμμισε.

Στη σύνοδο κορυφής των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου στην Ουαλία, αναμένεται να αποφασιστεί η δημιουργία τεσσάρων ταμείων βοήθειας παρουσία του Ουκρανού πρόεδρου Πέτρο Ποροσένκο.

Ο Ντολχόφ εξέφρασε την ελπίδα ότι από τη σύνοδο αυτή θα προκύψουν «απτά αποτελέσματα». «Σε ό,τι αφορά την επιμελητειακή βοήθεια δεν χρειαζόμαστε μόνο συμβουλές, αλλά και κάτι συγκεκριμένο», εξήγησε.

Πηγή: protothema.gr