Ανακάλυψαν δύο αρχαίες πόλεις των Μάγια (pics)

Gazzetta team
Ανακάλυψαν δύο αρχαίες πόλεις των Μάγια (pics)
Δύο πόλεις με αυλές, πυραμίδες, πλατείες και καταπληκτικές εισόδους ανακαλύφθηκαν στην ζούγκλα του Μεξικού.

Στην χερσόνησο του Γιουκατάν, οι άνθρωποι έχουν αναστατωθεί από τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων ημερών. Η αρχαιολογική αποστολή με επικεφαλή τον Ivan Sprajc του Κέντρου Ερευνών της Σλοβάκικης Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, αποκάλυψε δύο πόλεις με εντυπωσιακά ευρήματα.

Αεροφωτογραφίες απόκαλύπτουν το μεγαλείο αυτού του πολιτισμού και βοήθησαν για τον ακριβή εντοπισμό. Μια από τις πόλεις ονομαζόταν Λαγκουνίτα και πιθανώς κομμάτι της να είχε ανακαλυφθεί από τον αμερικανό αρχαιολόγο Eric Von Euw στα 1970, ο οποίος όμως δεν μπόρεσε να καταγράψει την ακριβή της τοποθεσία αλλά μόνο διάφορα ιερογλυφικά και μέσω αυτών παρ' όλο που δεν καταγράφηκε η πόλη επακριβώς, οι αρχαιολόγοι με την μέθοδο της σύγκρισης με τα τωρινά ευρήματα, πιστεύουνε οτι την ξαναβρήκανε 40 χρόνια μετά...
Το εντυπωσιακότερο εύρημα είναι η είσοδος της πόλης οι πύλες της οποίας μοιάζουν με τα σαγόνια ενός τέρατος.

Η άλλη πόλη ονομάζεται Ταμτσέν, που στην γλώσσα των Μάγια θα πει βαθύ πηγάδι και έχει δεκάδες δεξαμενές, υπόγειες που μάζευαν το νερό της βροχής. Οι πόλεις αποτελούν τεράστια ανακάλυψη για τον πολιτισμό των Μάγια.



Πηγή: protothema.gr