Ειρηνευτική λύση ζητά από τη Μόσχα η Μέρκελ

Gazzetta team
Ειρηνευτική λύση ζητά από τη Μόσχα η Μέρκελ
«Η ουκρανική εδαφική ακεραιότητα έχει ουσιαστική σημασία».

Να συμμετάσχει σ' ένα ειρηνευτικό σχέδιο μαζί με το Κίεβο ζήτησε από τη Μόσχα η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, κατά την πρώτη επίσκεψή της στην Ουκρανία αφότου ξέσπασε εκεί η κρίση νωρίτερα φέτος. Όπως σημείωσε, η επιτυχία δεν είναι δυνατή αν μόνον η μία πλευρά ενδιαφέρεται για μια διπλωματική λύση.

«Για να υπάρξει επιτυχία πρέπει να υπάρχουν δύο πλευρές. Δεν μπορείς να επιτύχεις μόνος σου την ειρήνη. Ελπίζω πως η συνομιλίες με τη Ρωσία θα οδηγήσουν στην επιτυχία», δήλωσε η Μέρκελ.

«Τα σχέδια βρίσκονται πάνω στο τραπέζι ... τώρα πρέπει να ακολουθήσουν οι δράσεις», σημείωσε ακόμη η Μέρκελ προσθέτοντας πως χρειάζεται επίσης να υπάρξει μια κατάπαυση του πυρός εγγυημένη από αμφότερες τις πλευρές.

Η Μέρκελ, η οποία έχει αναλάβει έναν ηγετικό ρόλο στη μεσολάβηση για τη διευθέτηση της κρίσης που διαρκεί μήνες, δήλωσε πως το κύριο εμπόδιο για μια κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις ουκρανικές δυνάμεις και τους φιλορώσους αυτονομιστές που πολεμούν στην ανατολική Ουκρανία, είναι η απουσία ελέγχων κατά μήκος των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.

Η γερμανίδα καγκελάριος, η οποία έκανε δηλώσεις στο Κίεβο μετά τις συνομιλίες που είχε με τον ουρκανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, υπογράμμισε επίσης πως η διαφύλαξη της "εδαφικής ακεραιότητας" της Ουκρανίας αποτελεί στόχο της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής.

«Η σημασία της επίσκεψής μου είναι ότι η γερμανική κυβέρνηση δείχνει πως η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας έχει ουσιαστική σημασία», τόνισε η Μέρκελ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Ποροσένκο.

Η Μέρκελ ανακοίνωσε επίσης οικονομικά μέτρα με στόχο να ενισχυθούν οι τομείς της ενέργειας και των υδάτων της Ουκρανίας και να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων.

Ο Ποροσένκο, από την πλευρά του, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους πως «ο πόλεμος δεν είναι επιλογή μας, μας επιβλήθηκε έξωθεν» και πως η Ουκρανία θα κάνει τα πάντα για να υπάρξει ειρήνη στις φιλορωσικές ανατολικές περιοχές, αλλά όχι σε βάρος της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της χώρας.

«Είναι καιρός να επικρατήσει ειρήνη στο Ντονμπάς. Η ουκρανική εξουσία θα κάνει τα πάντα μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους μας ώστε αυτό να συμβεί. Όμως όχι σε βάρος της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας», τόνισε ο Ποροσένκο.

Ο ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ακόμη πως είναι έτοιμος να εργασθεί με την Ευρώπη για να φέρει την ειρήνη στη χώρα και πως η ειρήνη θα επιτευχθεί γρήγορα εφόσον απομακρθυνθούν οι ένοπλοι αυτονομιστές μαχητές και οι «ξένοι μισθοφόροι».

Πηγή: newsbeast.gr