Χωρίς εντάσεις η νύχτα στο Φέργκιουσον- Αποσύρεται η Εθνοφρουρά

Gazzetta team
Χωρίς εντάσεις η νύχτα στο Φέργκιουσον- Αποσύρεται η Εθνοφρουρά
Δύο εβδομάδες μετά το θανάσιμο πυροβολισμό του 18χρονου αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν από την αστυνομία, η νύχτα στο Φέργκιουσον του Μιζούρι πέρασε χωρίς μεγάλης έκτασης ένταση.

Oι τοπικές αρχές διαπιστώνουν «σημαντική βελτίωση» ενώ οι δυνάμεις της Εθνοφρουράς, που είχαν κινητοποιηθεί στην αποκορύφωση του χάους, έχουν πάρει διαταγή να ξεκινήσουν να αποσύρονται.

Η νύχτα προς Παρασκευή ήταν ακόμη πιο ήρεμη από την αμέσως προηγούμενη, και η πόλη για πρώτη φορά επέστρεψε -περίπου- στην ομαλότητα. Όπως ανέφερε ο Ρον Τζόνσον, επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης που στάλθηκε στο Φέργκιουσον ειδικά για τις ταραχές, δεν έλειψαν εντελώς οι εντάσεις -έγιναν επτά συλλήψεις- αλλά τα πράγματα δεν θύμιζαν τις προηγούμενες νύχτες.

Η οικογένεια του Μπράουν ευχαρίστηκε τους κατοίκους για το «κύμα συμπαράστασης» και τους κάλεσε να «επιστρέψουν στην καθημερινή τους ζωή, στα σπίτια και στις οικογένειές τους, και να αγκαλιάσουν τα παιδιά τους». Κάθε βράδυ, πολυπληθείς και οργισμένες μεν, αλλά ειρηνικές, διαδηλώσεις ζητούσαν να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Πίσω από την υπόθεση βρίσκεται η αγανάκτηση για την στάση της αστυνομίας του Φέργκιουσον απέναντι στους ως επί το πλείστον χαμηλού εισοδήματος αφροαμερικανούς της πόλης -σε αντίθεση με την πληθυσμιακή σύνθεση της κοινότητας, η αστυνομία και η ηγεσία των κεντρικών κοινωνικών δομών στελεχώνται από λευκούς.

Ο κυβερνήτης του Μιζούρι Τζέι Νίξον είπε, μετά την ηρεμία των τελευταίων ημερών, «πως η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά με λιγότερα περιστατικά με αγκιτάτορες που μπλέχτηκαν στις ειρηνικές διαδηλώσεις και λιγότερα περιστατικά βίας».

Στο Φέργκιουσον βρέθηκε την Τετάρτη ο υπουργός Δικαιοσύνης ενώ ξεκίνησε η έρευνα των ομοσπονδιακών αρχών για το χειρισμό της υπόθεσης από την αστυνομία. Η κηδεία του Μπράουν αναμένεται τη Δευτέρα, μετά την τρίτη νεκροψία που θα γινόταν στο σώμα του.

Πηγή: tovima.gr