Πλεόνασμα 1,4 δισ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιούνιο

Gazzetta team
Πλεόνασμα 1,4 δισ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιούνιο
Αυξήθηκε κατά 53% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2013, κυρίως λόγω της ανόδου του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών, καθώς και εκείνου των τρεχουσών μεταβιβάσεων.

Πλεόνασμα ύψους 1,4 δισ. ευρώ, παρουσίασε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιούνιο, αυξημένο κατά 53% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2013, κυρίως λόγω της ανόδου του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών, καθώς και εκείνου των τρεχουσών μεταβιβάσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, βελτίωση σημείωσε και το ισοζύγιο εισοδημάτων. Οι ανωτέρω εξελίξεις αντισταθμίστηκαν μερικώς από την αύξηση του εμπορικού ελλείμματος. Το συνολικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασε πλεόνασμα 1,2 δισ. ευρώ, έναντι 1,0 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2013.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αυξήθηκε κατά 208 εκατ. ευρώ σε σχέση με εκείνο του ίδιου μήνα του 2013, λόγω της σημαντικής αύξησης των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων, η οποία αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από τον περιορισμό των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων καθώς και τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος των λοιπών αγαθών. Ειδικότερα, οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων σημείωσαν άνοδο κατά 17,4%, ενώ αυξήθηκε και η αντίστοιχη δαπάνη για εισαγωγές, αλλά με βραδύτερο ρυθμό.

Πηγή: protothema.gr