«Ομολογία» Ομπάμα για βασανιστήρια

Gazzetta team
«Ομολογία» Ομπάμα για βασανιστήρια
Αναφερόμενος στη θητεία του Τζορτζ Μπους και την π.ερίοδο 2002-2006, ο Αμερικανός πρόεδρος παραδέχθηκε: «Κάναμε πολλά σωστά πράγματα, όμως βασανίσαμε κάποιους ανθρώπους»

Στην παραδοχή πως οι αμερικανικές αρχές πραγματοποίησαν βασανιστήρια προχώρησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, λέγοντας πως, μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 και την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, η χώρα του έκανε πράγματα «αντίθετα» με τις αξίες της.

«Κάναμε πολλά σωστά πράγματα, όμως βασανίσαμε κάποιους ανθρώπους» είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λευκό Οίκο, αναφερόμενος στον επικείμενο αποχαρακτηρισμό μιας έκθεσης του Κογκρέσου για τις τεχνικές ανάκρισης που χρησιμοποιούσε η CIA μεταξύ 2002 και 2006 -περίοδο κατά την οποία πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο προκάτοχός του, Τζορτζ Ο. Μπους.

Ο Ομπάμα πρόσθεσε ότι εμπιστεύεται πλήρως το διευθυντή της CIA, Τζον Μπρέναν, παρά την αποκάλυψη ότι οι μυστικές υπηρεσίες κατασκόπευαν την Επιτροπή της Γερουσίας, που ερευνούσε τις τεχνικές ανάκρισης.

Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση στη Γάζα, ο Ομπάμα κατηγόρησε τη Χαμάς για την παραβίαση της εκεχειρίας, ενώ τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται για την επίτευξη μιας μόνιμης κατάπαυσης του πυρός.

«Οι αθώοι πολίτες στη Γάζα, που εγκλωβίζονται σε διασταυρούμενα πυρά, θα πρέπει να αποτελούν βάρος στη συνείδησή μας και θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα για την προστασία τους» σημείωσε.

Σχετικά με την ουκρανική κρίση και στις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία, επισήμανε ότι η Ουάσινγκτον έχει κάνει τα πάντα, για να πείσει τη Ρωσία να αλλάξει στάση.

πηγή: protothema.gr