Βρούτσης: «Λουκέτο για ανασφάλιστη εργασία»

Gazzetta team
Βρούτσης: «Λουκέτο για ανασφάλιστη εργασία»
Έως και τρεις μήνες κλείνουν οι επιχειρήσεις που παραβαίνουν το νόμο. Σε σύνολο 16.059 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 769, δηλαδή το 4,79% του συνολικού αριθμού.

Μειωμένα κρούσματα αδήλωτης εργασίας κατέγραψαν οι έλεγχοι που εγιναν τον Ιούνιο στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ».

Συγκεκριμένα , ελέγχθηκαν 2.816 επιχειρήσεις και σε σύνολο 16.059 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 769, δηλαδή το 4,79% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που ελέγχθηκαν. Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία από την έναρξη εφαρμογής του Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» και την επιβολή των υψηλών προστίμων στις 15 Σεπτεμβρίου 2013 μέχρι και την 30η Ιουνίου 2014, ελέγχθηκαν συνολικά 17.281 επιχειρήσεις και σε σύνολο 106.630 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 2.415, με το συνολικό ύψος των επιβαλλόμενων προστίμων για αυτή την περίοδο να ανέρχονται στα 24.883.607 ευρώ.

«Ενδεικτικό της σημαντικής βελτίωσης της ελεγκτικής αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας-τονίζει ο Υπουργός κ. Γιάννης Βρούτσης- είναι το γεγονός ότι τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν μόνο τον Ιούνιο για τις παραπάνω παραβάσεις, ανήλθαν στα 7.884.585 ευρώ και αποτελούν περίπου το ένα τρίτο των συνολικά επιβαλλόμενων προστίμων από τις 15 Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα. Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για τις επιχειρήσεις που παρανομούν. Απλοποιήσαμε δραστικά τις διαδικασίες, μειώσαμε τη γραφειοκρατία, περιορίσαμε σημαντικά το μή μισθολογικό κόστος και τις εργοδοτικές εισφορές. Μετά και την κατάργηση του «πορτοκαλί βιβλίου» ενώ η ανασφάλιστη εργασία - ελέγχεται και εντοπίζεται επιπλέον μέσω της πραγματοποίησης πολλαπλών ηλεκτρονικών διασταυρώσεων μεταξύ των εξελιγμένων πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου Εργασίας (σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», πληροφοριακό σύστημα ΙΚΑ, κ.λπ) Ακόμη, για τις περιπτώσεις απασχόλησης παράνομα διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών (αλλοδαπών), επιβάλλαμε επιπλέον πρόστιμα ύψους 1.691.500 ευρώ, αλλά και ποινές διακοπής λειτουργίας που φτάνουν έως και τους τρεις μήνες σε συνολικά 89 επιχειρήσεις».

Πηγή: protothema.gr