Τεστ αίματος ανιχνεύει όλους τους καρκίνους

Gazzetta team
Τεστ αίματος ανιχνεύει όλους τους καρκίνους
Ενα επαναστατικό τεστ αίματος το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει οποιαδήποτε μορφή καρκίνου υποστηρίζουν ότι ανέπτυξαν βρετανοί ερευνητές. Ελπίζεται ότι το τεστ αυτό θα σώσει πολλούς ανθρώπους από ακριβές, άχρηστες παρεμβατικές εξετάσεις και βιοψίες.

Διάγνωση (μέχρι στιγμής) τριών μορφών της νόσου

Πρώιμα αποτελέσματα έχουν δείξει πως η απλή εξέταση αίματος μπορεί να διαγνώσει τον καρκίνο αλλά και τις προκαρκινικές αλλοιώσεις σε ασθενείς με μελάνωμα, καρκίνο του παχέος εντέρου και του πνεύμονα με μεγάλη ακρίβεια. Το τεστ θα μπορούσε να βοηθήσει επίσης στη διάγνωση καρκίνων οι οποίοι σήμερα είναι δύσκολο να διαγνωστούν με βάση τις συμβατικές εξετάσεις, σημειώνουν οι δημιουργοί του από το Πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ.

Η εξέταση ονομάζεται LGS (Lymphocyte Genome Sensitivity) και αναλύει τα λευκά αιμοσφαίρια του ασθενούς. Για την ακρίβεια μετρά τις βλάβες που προκαλούνται στο DNA τους όταν εκείνα εκτίθενται σε υπεριώδη ακτινοβολία UVA, η οποία είναι γνωστό ότι καταστρέφει το DNA.

Οι ερευνητές αναφέρουν πως υπάρχει σαφής διαφορά μεταξύ της βλάβης που υφίστανται τα λευκά αιμοσφαίρια ασθενών με καρκίνο, ατόμων με προκαρκινικές αλλοιώσεις καθώς και υγιών ατόμων.

«Κλειδί» οι… υπεριώδεις βλάβες στα λευκά αιμοσφαίρια

Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας καθηγήτρια Νταϊάνα Αντερσον από τη Σχολή Επιστημών Ζωής του Πανεπιστημίου Μπράντφορντ σημείωσε πως «τα λευκά αιμοσφαίρια αποτελούν τμήμα του φυσικού μηχανισμού άμυνας του σώματος. Γνωρίζουμε ότι υφίστανται στρες όταν μάχονται με τον καρκίνο ή με άλλες νόσους, οπότε αναρωτηθήκαμε αν θα μπορούσαμε να έχουμε κάτι μετρήσιμο σε περίπτωση που τα θέταμε υπό επιπλέον στρες κάτω από ακτινοβολία UVA. Ανακαλύψαμε πως οι ασθενείς με καρκίνο διαθέτουν DNA το οποίο καταστρέφεται ευκολότερα από το υπεριώδες φως σε σύγκριση με τους υπόλοιπους ανθρώπους».

Τα συμπεράσματα αυτά εξήχθησαν μετά από μελέτη δειγμάτων αίματος 208 ατόμων – 94 εξ αυτών ήταν υγιείς φοιτητές του πανεπιστημίου αλλά και μέλη του προσωπικού. Τα υπόλοιπα 114 δείγματα συνελέγησαν από άτομα που είχαν παραπεμφθεί σε κλινικές του Βασιλικού Νοσηλευτηρίου του Μπράντφορντ προτού γίνει η οριστική διάγνωσή τους για καρκίνο.

Η… ουρά του κομήτη

Οι βλάβες που προκαλούσε στα κύτταρα η υπεριώδης ακτινοβολία αποτυπώνονταν με τη μορφή τμημάτων DNA τα οποία σε ένα ηλεκτρικό πεδίο μετακινούνταν προς το θετικά φορτισμένο άκρο του – το αποτέλεσμα ήταν να σχηματίζεται μια ουρά όπως των κομητών. Οσο μεγαλύτερη ήταν η ουρά τόσο μεγαλύτερες ήταν και οι βλάβες στο DNA. Οι μετρήσεις αυτές φάνηκε να συμπίπτουν με τις περιπτώσεις ασθενών που τελικώς διαγνώστηκαν με καρκίνο (58 άτομα) ή με προκαρκινικές αλλοιώσεις (56 άτομα) αλλά και με τις περιπτώσεις υγιών ατόμων (94 άτομα).

«Τα αποτελέσματα αυτά είναι πρώιμα και αφορούσαν μόνο τρεις μορφές καρκίνου. Απαιτείται σίγουρα περαιτέρω μελέτη αλλά τα μέχρι στιγμής στοιχεία είναι εντυπωσιακά» τόνισε η δρ Αντερσον.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε οnline στο επιστημονικό έντυπο FASEB, πρόκειται για την επιστημονική επιθεώρηση των Ομοσπονδιών των Αμερικανικών Εταιρειών Πειραματικής Βιολογίας.

Κλινική δοκιμή σε εξέλιξη

Η ακρίβεια της εξέτασης διερευνάται αυτή τη στιγμή στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής στο Βασιλικό Νοσηλευτήριο του Μπράντφορντ σε ασθενείς για τους οποίους υπάρχει υποψία ότι πάσχουν από καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού. Η ερευνητική ομάδα έχει ήδη υποβάλει αίτηση για κατοχύρωση ευρεσιτεχνίας ενώ έχει δημιουργήσει και μια εταιρεία, την Oncascan, προκειμένου η τεχνολογία να αποτελέσει κάποια ημέρα ευρέως διαθέσιμο εμπορικό προϊόν.

Πηγή: tovima.gr