Το προφίλ του Νίκου Μαζιώτη

Gazzetta team
Το προφίλ του Νίκου Μαζιώτη
Εχουν περάσει δεκατρείς ημέρες από την αιματηρή συμπλοκή στο Μοναστηράκι που είχε ως αποτέλεσμα την σύλληψη του καταζητούμενου Νίκου Μαζιώτη και στην Αντιτρομοκρατική εντείνονται οι έρευνες για τον εντοπισμό της Πόλας Ρούπα και την εξάρθρωση όλης της ομάδας του Επαναστατικού Αγώνα.

Οπως αποκαλύπτει το «Εθνος της Κυριακής» ειδικοί αναλυτές της ΕΛ.ΑΣ έχουν σκιαγραφήσει το προφίλ του τρομοκράτη σχολιάζοντας στον φάκελό του ότι πρόκειται για έναν «ιδιαίτερα έξυπνο άνθρωπο, με αυστηρή πειθαρχία, προσήλωση στους στόχους του, που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη λεπτομέρεια και έχει επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά».

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής αναφέρουν με νόημα ότι ο Νίκος Μαζιώτης πρόσεχε πάρα πολύ την κάθε του κίνηση, ενώ, τονίζουν ότι ακόμη και σύγχρονα τεχνολογικά μέσα που έχουν στη διάθεσή τους οι Αρχές «αχρηστεύθηκαν» από τον εγκέφαλο του Επαναστατικού Αγώνα.

Χαρακτηριστικά σημειώνεται ότι ο συλληφθείς πρόσεχε τις κινήσεις του και φρόντιζε και την τελευταία λεπτομέρεια. Δεν χρησιμοποιούσε κινητά ή σταθερά τηλέφωνα, έκανε προκαθορισμένα ραντεβού χωρίς ενδιάμεσους και κρυβόταν μέσα στην ανωνυμία του πλήθους.

Μάλιστα, υψηλόβαθμο στέλεχος της Κατεχάκη τονίζει στην εφημερίδα «Κοιτούσε ακόμα και τις αντανακλάσεις στις βιτρίνες των καταστημάτων για να δει αν τον ακολουθεί κανείς αλλά και για να φυλάει τα νώτα του».

Αλλωστε, δεν θεωρείται καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι επί ενάμισι χρόνο ζούσε στο Μαρούσι με τη σύντροφό του Πόλα Ρούπα και το παιδί τους χωρίς κανείς να καταλάβει το παραμικρό. Δεν είχε ξεφύγει ποτέ από το αυστηρό προφίλ του οικογενειάρχη που είχε καλλιεργήσει.

Προσεγμένες κινήσεις

Στο «ψυχογράφημα» του Νίκου Μαζιώτη ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα όσα συνέβησαν την ημέρα της σύλληψης. Ο τρομοκράτης φέρεται να άλλαξε συρμό την ώρα που κατέβαινε στο κέντρο της Αθήνας. Επιβιβάστηκε στην Νερατζιώτισσα και όταν έφθασε στην Ομόνοια κατέβηκε και πήρε το επόμενο τρένο για το Μοναστηράκι ώστε να σιγουρευθεί ότι δεν τον ακολουθεί κανείς.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της ΕΛ.ΑΣ. Σε εκείνο το σημείο τον αντιλήφθηκε η 25χρονη Κατερίνα της Αντιτρομοκρατικής και τον ακολούθησε μέχρι το Μοναστηράκι.

Από τις αρχές εκτιμούν ότι στο μαγαζί με τα είδη κάμπινγκ δεν πήγε, τελικά, για να αγοράσει κάτι, αλλά για να διαπιστώσει εάν τον παρακολουθούν. Μάλιστα, όταν έφτασαν στο σημείο οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ, τους αντιλήφθηκε άμεσα από ένα μικρό κομμάτι καθρέφτη που υπήρχε μέσα στο μαγαζί.

Επιπλέον, όπως αναφέρει το «Εθνος της Κυριακής» το γεγονός ότι δεν βρέθηκε ορφανό γενετικό υλικό στο σπίτι στο Μαρούσι καταδεικνύει και τα αυστηρά μέτρα προφύλαξης που λάμβανε. Στο διαμέρισμα βρέθηκε DNA μόνο του ίδιου, της Ρούπα και του παιδιού τους, κάτι που σημαίνει ότι δεν γίνονταν επαφές στο διαμέρισμα αλλά σε άλλα σημεία και ίσως στη γιάφκα την οποία ακόμη ψάχνει να εντοπίσει η ΕΛ.ΑΣ.

Κομμάτι του προφίλ του τρομοκράτη, είναι και η ριψοκίνδυνη αγορά του ασημί Χιουντάι Αξεντ που πραγματοποίησε τον Απρίλιο του 2013. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μαζιώτης συναντήθηκε δύο φορές με την ιδιοκτήτρια του ΙΧ στην περιοχή των Πατησίων και χωρίς παζάρια το αγόρασε χρησιμοποιώντας πλαστά στοιχεία ταυτότητας. Χρειαζόταν σύμφωνα με τους αστυνομικούς ένα «καθαρό» μέσο μετακίνησης, που τα «ραντάρ» των περιπολικών δεν θα έπιαναν. Ηταν επιβεβλημένη η ανάγκη να έχει ένα αυτοκίνητο που σε ενδεχόμενο έλεγχο δεν θα «χτυπούσε» κόκκινο συναγερμό στις Αρχές.

Τον «πρόδωσε» η επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά του

Εκείνο που τον πρόδωσε, τελικά, ήταν η επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά του, ενώ, χαρακτηριστικό είναι ότι την ημέρα της σύλληψής του φορούσε την ίδια περούκα, το ίδιο ζευγάρι παπούτσια και την ίδια βερμούδα που φόραγε στις δύο ένοπλες ληστείες στην Πελοπόννησο.

Οι κάμερες ασφαλείας των τραπεζών τον είχαν «συλλάβει» μ' αυτή τη μεταμφίεση και η Αντιτρομοκρατική είχε αυτά τα καρέ στα χέρια της.

Παρά τα υπερβολικά μέτρα προφύλαξης για την αποφυγή εντοπισμού έρχονται σε καθαρή αντίθεση με την εμμονή του στην ίδια αμφίεση και κυρίως με την κακής ποιότητας περούκα, τα ίδια άσπρα παπούτσια και το ίδιο σορτς. Ολα αυτά ταυτοποιούνται ιδιαίτερα έυκολα.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, αξιωματικός που συμμετείχε στις έρευνες σημειώνει «Αν δεν έκαναν και λάθη, δεν θα τους πιάναμε».

Ενας από τους λόγους που η ΕΛ.ΑΣ σαρώνει τον Αγιο Νικόλαο για τη γιάφκα, είναι γιατί ο Μαζιώτης είχε επανειλημμένως θεαθεί στην περιοχή. Ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά τα Πατήσια και την ευρύτερη περιοχή και μολονότι ήξερε ότι η Αντιτρομοκρατική είχε γνώση των εκεί εμφανίσεών του, φέρεται να αψηφούσε τον κίνδυνο ενός τετ-α-τετ.

Επίσης, είχε γίνει προβλέψιμο και επαναλαμβανόμενο το μοτίβο δράσης του. Επέλεγε να χτυπάει σε ημερομηνίες με μεγάλο συμβολισμό.

Στις 10 Απριλίου 2014, εξερράγη το παγιδευμένο αυτοκίνητο στο κέντρο της Αθήνας, έξω από την Τράπεζα της Ελλάδος. Την ευθύνη ανέλαβε ο Επαναστατικός Αγώνας. Στις 10 Απριλίου 2010 είχε πέσει νεκρός ο Λάμπρος Φούντας κατά την ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς στη Δάφνη.

Πηγή: iefimerida.gr