Τι έριξε το ATR-72 στην Ταϊβάν;

Gazzetta team
Τι έριξε το ATR-72 στην Ταϊβάν;
Φταίει ο τυφώνας Μάτμο που πλήττει τη χώρα; - Ασιατικά μέσα μεταδίδουν πως ο πιλότος είχε εκπέμψει σήμα SOS λίγο πριν την πρόσκρουση - Από τα «μαύρα» κουτιά αναμένονται οι απαντήσεις.

Μια ακόμη τραγωδία σημειώθηκε στον αέρα, λίγες μέρες μετά την κατάρριψη του Boeing 777, στην Ουκρανία, όπου έγινε ο τάφος για 298 ψυχές.

Αυτή τη φορά ένα αεροσκάφος της TransΑsia Αirways συνετρίβη στη Ταϊβάν την Τετάρτη κατά τη διάρκεια αναγκαστικής προσγείωσης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους, τουλάχιστον 48 άνθρωποι και να τραυματιστούν 11. Στο αεροσκάφος φαίνεται ότι επέβαιναν 54 επιβάτες και τέσσερα μέλη του πληρώματος. Δέκα από τους επιβαίνοντες επέζησαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο ελαφρά τραυματισμένοι. Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, μεταξύ των θυμάτων είναι και δύο Γαλλίδες φοιτήτριες της Ιατρικής.



Το αεροσκάφος, ένα δικινητήριο ATR 72, είχε απογειωθεί από το διεθνές αεροδρόμιο Καοσιούνγκ στη νότια Ταϊβάν με προορισμό το αεροδρόμιο Μαγκόνγκ των νησιών Πένγκχου.

Εν τω μεταξύ, ακόμη δεν είναι ξεκάθαρα τα αίτια του δυστυχήματος που οδήγησε στο θάνατο 48 ψυχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιλότοι αντιμετώπισαν προβλήματα εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Ο τυφώνας Μάτμο πλήττει την Ταϊβάν με σφοδρές βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.

Οι αρχές της Ταϊβάν εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα


Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το Reuters, οι αρχές της Ταϊβάν δε βρίσκουν πιθανή τη συντριβή του αεροσκάφους λόγω καιρού. Μάλιστα η πολιτική αεροπορία της χώρας ανέφερε ότι ο καιρός την Τετάρτη ήταν κατάλληλος για πτήση. «Έκαναν εννέα πτήσεις το ίδιο δρομολόγιο μεταξύ 2 μ.μ. και 7 π.μ.. Μόνο το αεροσκάφος της TransAsia συνετρίβη» είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της δημόσιας αεροναυτικής υπηρεσίας προσθέτοντας πως «Τα δελτία καιρού έδειχναν ότι όλα ήταν εντάξει για την προσγείωση. Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά τι πήγε λάθος».

Ο Ταϊβανέζος αξιωματούχος είπε ακόμη ότι οι αρχές της χώρας δεν αποκλείουν τίποτα ενώ ανακοίνωσε ότι η εξέταση των «μαύρων» κουτιών θα ξεκινήσει σήμερα.



To Central News Asia και άλλα μέσα ενημέρωσης της χώρας μετέδωσαν ότι το αεροσκάφος που εκτελούσε την πτήση εσωτερικού GE222 στην Ταϊβάν, συνετρίβη σε ένα από τα νησιά Πένγκχου, στα ανοικτά της χώρας, η οποία έχει πληγεί από τυφώνα τις τελευταίες ημέρες. Το αεροσκάφος συνετρίβη κοντά στο αεροδρόμιο όπου προσπαθούσε να προσγειωθεί, σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας.



Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Γιε Κουάνγκ-σι, 47 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 11 σώθηκαν αλλά έχουν υποστεί τραυματισμούς. «Ακόμη προσπαθούμε να εξακριβώσουμε ποια είναι η κατάσταση», είπε ο Γιε στους δημοσιογράφους στην Ταϊπέι. Ο Γιε πρόσθεσε ότι πρόκειται να μεταβεί στη νήσο Πένγκχου μαζί με μια ομάδα ερευνητών αεροπορικών δυστυχημάτων.


Το χρονικό της συντριβής


Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Ταϊβάν η πτήση GE 222 τους αεροσκάφους ATR-72 της TransΑsia Αirways θα εκτελούσε το δρομολόγιο Καοσιούνγκ -Μακόνγκ, ήταν προγραμματισμένη να πετάξει χθες στις 4 π.μ. (τοπική ώρα), ωστόσο, αναχώρησε με 1 ώρα και 45 λεπτά καθυστέρηση εξαιτίας της κακοκαιρίας. Εν συνεχεία ο πιλότος έλαβε εντολή να περιμένει έως τις 7:06 π.μ για να του δοθεί άδεια να προσγειωθεί.



Η πρώτη προσπάθεια προσγείωσης απέτυχε και ο πιλότος ζήτησε να κάνει ακόμη μια προσπάθεια, ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα ο πύργος ελέγχου έχασε επαφή με την πτήση.
Το αεροπλάνο, σύμφωνα με πληροφορίες, έπεσε με δύναμη στο έδαφος και προσέκρουσε σε δύο σπίτια, ενώ, τόσο το ATR-72 όσο και τα σπίτια τυλίχθηκαν στις φλόγες.



Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ενημέρωση για ποιο λόγο ο πιλότος δεν προσπάθησε να προσγειωθεί ξανά στον αεροδιάδρομο, ενώ οι πληροφορίες παραμένουν συγκεχυμένες για το πώς προσέκρουσε σε σπίτια. Πάντως, σύμφωνα με ασιατικά μέσα ο πιλότος είχε εκπέμψει σήμα SOS λίγο πριν την πρόσκρουση.



Η TransAsia Airways εδρεύει στην Ταϊβάν, εκτελεί κυρίως εσωτερικές πτήσεις -αλλά και διεθνείς, εξυπηρετώντας δρομολόγια στην Ιαπωνία, στην Ταϊλάνδη και στην Καμπότζη, μεταξύ άλλων προορισμών στην Ασία- και διαθέτει έναν στόλο 23 αεροσκαφών, κυρίως Airbus.




πηγή: protothema.gr